Седем милиардери, които дължат богатството си на Уорън Бъфет

3224
Седем милиардери, които дължат богатството си на Уорън Бъфет

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет не е единственият, който е спечелил завидна сума от успеха на холдинга Berkshire Hathaway.

Най-малкото седем други индивидуални инвеститори и семейства са станали милиардери благодарение на дялове в бизнеса на Бъфет, по данни на Bloomberg .

Не всички милиардери от Berkshire Hathaway са инвестирали в началото на начинанието – един, всъщност, е от първите служители, но няколко други са продали бизнесите си на конгломерата в замяна на акции вместо пари в брой.


Няма по-заможен инвеститор в компанията от Бил Гейтс.

Съоснователят на Microsoft притежава лично книжа в Berkshire Hathaway, като в допълнение има и дялове, притежавани от неговата фондация Bill & Melinda Gates Foundation, по информация на CNN.

Разбира се, основна част от състоянието на Гейтс, което достига 103.5 млрд. долара, идва от дяловете му в Microsoft. По данни на Forbes, Гейтс е по-богат от Бъфет, който притежава нетно състояние от 79.7 млрд. долара.

Business Insider представя седем милиардери, които са постигнали големия пробив благодарение на Berkshire Hathaway и Бъфет.

Стюарт Хорейси

Стюарт Хорейси инвестира за първи път в Berkshire Hathaway, след като прочита за инвестиционната стратегия на Бъфет.

Хорейси придобива акции в Berkshire Hathaway на цена от 265 долара за брой през 1980 г., по информация на Forbes. Тогава собственик на малък бизнес, Хорейси се вдъхновява от книгата The Money Master (Господарят на парите), която посочва Уорън Бъфет като един от най-добрите живи инвеститори в света.

В миналото Хорейси управлявал бизнес, свързан с организация на сватби, като понастоящем е зает с управлението на семейното богатство. Милиардерът разполага с нетно състояние от 1.5 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Чарли Мънгър

Чарли Мънгър е дългогодишният вицепрезидент на Berkshire Hathaway и дясна ръка на Уорън Бъфет.

Мънгър, който като Бъфет е родом от Омаха, среща за първи път бъдещия си партньор на парти през 1959 г. Инвеститорът има успешна кариера, преди да започне работа с Бъфет, като в периода 1962-1975 г. управлява инвестиционна компания, която може да се похвали с годишна доходност от 19.8%, по данни на Investopedia.

Състоянието на Мънгър възлиза на 1.6 млрд. долара, според методологията на Forbes.

Дейвид Готсман

First Manhattan Co. - инвестиционната компания на Дейвид Готсман, е сред ранните инвеститори в Berkshire Hathaway.

Готсман основава First Manhattan през 1964 г., като до ден-днешен остава активно замесен в управление на компанията, сочи уебсайтът й. Тя управлява активи за 16 млрд. долара.

Милиардерът е част и от борда на директорите на Berkshire Hathaway. 93-годишният Готсман притежава състояние от 2.1 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Албърт Уелтчи

Албърт Уелтчи продава своята компания за обучение в авиацията на Berkshire Hathaway в замяна на акции в конгломерата. Уелтчи е пилот и основател на FlightSafety International - компания, използваща симулатори за обучение на летци.

Той получава 1.5 млрд. долара под формата на акции, когато Berkshire Hathaway придобива FlightSafety International през 1996 г.

24 компании, в които Бъфет има инвестирани над 1 млрд. долараДнес компанията му Berkshire Hathaway се оценява на повече от 500 млрд. долара, а личното състояние на Бъфет възлиза на над 80 млрд. долара, въпреки милиардите, дарени от него за благотворителност

След като Уелтч си отива от този свят през 2012 г., неговото семейство наследява състоянието му от 2.5 млрд. долара, по информация на Bloomberg.

Лари Ван Тюил

Лари Ван Тюил продава контролен пакет от своята семейна компания за търговия с автомобили на Berkshire Hathaway срещу 4.1 млрд. долара под формата на акции през март 2015 г.

Бащата на Ван Тюил основава семейния бизнес през 1952 г., като двамата със сина му успяват да я превърнат в третата най-голяма дилърска мрежа в страната до 1997 г., по информация на Forbes.

69-годишният бизнесмен заема председателска позиция в Berkshire Hathaway Automotive и притежава нетно състояние от 1.5 млрд. долара, по данни на Wealth-X. Семейството на милиардера разполага с богатство от 2.5 млрд. долара, по информация на Bloomberg.

Уолтър Скот

Уолтър Скот притежава 8% от фирмата на Berkshire Hathaway за комунални услуги. Той е приятел на Бъфет от дете, пише Forbes. Двамата са работили заедно по придобиването на компанията за комунални услуги MidAmerican Energy през 2000 г. Фирмата сменя името си на Berkshire Hathaway Energy и става дъщерно дружество на конгломерата.

Скот е член на борда на директорите на Berkshire Hathaway. 88-годишният милиардер има 5.13 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Семейство Хейслам

Семейството на бившия губернатор на Тенеси Бил Хейслам продава своята верига от паркинги за тирове на Berkshire Hathaway през 2017 г.

Хейслам продължава да се занимава с операциите на тяхната семейна компания Pilot Flying J, като братът на бившия губернатор заема позицията на изпълнителен директор.

Семейство Хейслам притежава нетно състояние от 5.9 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg