Седем начина, по които богатите съсипват живота си

5871
Седем начина, по които богатите съсипват живота си

© Pixabay

Когато се печелят много пари, определено по-лесно се трупа богатство, но това не е магическото решение, както изглежда на пръв поглед.

Точно така. Да имаш високи доходи е само част от уравнението. Ако човек иска да стане богат, трябва да накара тези пари да работят за него.

Точно тук много хора, които имат високи доходи, се отклоняват в друга посока. Те смятат, че да печелиш шестцифрени суми е най-добрият начин да станеш богат, но не предприемат стъпки да достигнат пълния си финансов потенциал.Хората с големи доходи също могат да саботират финансите си по много начини. Вместо да използват големите си доходи в тяхна полза, те създават сценарии, при които е дори още по-трудно да се прогресира, пише Credit.com.

В крайна сметка това, че печелиш много пари не означава нищо, ако не ги използваш умно. Вижте кои грешки допускат хората с високи доходи най-често, според няколко финансови консултанти:

1. Не използват бюджет или не следят разходите си

Според финансовия консултант Тай Ходжис от Client Centric Wealth Management в Сан Антонио, “да си мислиш, че основните правила не важат ” е голяма грешка, която много от хората с високи доходи допускат.

Дори и ако човек изкарва много пари, може да похарчи всичко, ако не внимава. По тази причина хората с високи доходи имат нужда от бюджет или “план за разходите,” казва Ходжис.

“Работете с финансовия си консултант или използвайте един от многото онлайн инструменти, за да определите месечен бюджет за вас или за вашето семейство,” казва той. “След това планирайте годишните си почивки, подаръците и другите разходи, които излизат извън фиксираните.”

Можете да се забавлявате колкото искате без да съжалявате за нищо, докато в същото време знаете къде отиват всичките ви пари, казва Ходжис. Всичко обаче започва с бюджет, който следи всеки ваш разход.

2. Не планират социалните си осигуровки

Според Чарлз Скот, финансов консултант в Скотсдейл, Аризона, хората с високи доходи имат склонност да пренебрегват планирането на социалното осигуряване и това често е техен ущърб.

“Виждали сме хора с високи доходи да игнорират всякакъв вид планиране на социалното си осигуряване, защото си мислят, че няма да е достатъчно, за да промени нищо,” казва Скот.

Друга грешка, която Скот вижда често е, когато хората с високи доходи устройват компаниите си така, че да плащат по-малки социални осигуровки.

“Идеята е, че така хората отнасят повече пари вкъщи,” казва Скот. “Това, което те рядко правят, е да калкулират от какво се отказват като целенасочено занижават социалноосигурителните си вноски и не допринасят с достатъчно за собственото си бъдеще и гарантираните доходи, след като се пенсионират.”

Какво ни завеща най-богатият човек в историята?Якоб Фугер притежавал повече пари от Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Карлос Слим и Марк Закърбърг, взети заедно

3. Не си създават дългосрочен финансов план

Според финансовия консултант от Северна Дакота Бенджамин Брандт много от хората с високи доходи смятат, че техните големи доходи ще разрешат всеки финансов проблем, с който се сблъскат. Поради това им схващане, те не си изготвят никакъв дългосрочен финансов план.

Тъй като оставят нещата, това не винаги може да ги доведе до изхода, който искат, а това е грешка. Ако искате да използвате големите си доходи, за да станете богати, трябва да предприемете действия.

“Ако хората с високи доходи искат да запазят голяма сума от тези доходи и когато се пенсионират, те трябва да си изградят достатъчно голям финансов буфер, който да поема нивата им на разходи,” казва Брандт. “Това обаче няма да се стане случайно. Трябва да имате писмен финансов план и финансов консултант, които да следи дали го спазвате.”

4. Смятат, че вечно ще продължат да имат големи доходи

Когато човек печели много пари, това може да му даде едно фалшиво усещане за сигурност. Ако печелите достатъчно, може да се чувствате дори непобедими — поне във финансово отношение.

Според финансовия консултант от Сан Диего Тейлър Шулте този тип мислене може да е опасно, основно защото подготвя хората с високи доходи за голям провал в бъдеще. Не забравяйте, “нещата могат да се променят бързо,” казва Шулте. Ако дойде голяма рецесия (както през 2008-09 г.), доходите ви могат да се сринат за ден.

За да избегнат това, Шулте насърчава клиентите си с високи доходи да имат същия напълно финансиран фонд за спешни случаи както и всички останали — заделени средства, които покриват разходите за живот за между 3 и 6 месеца.

“Работете с банката си или с финансовия си консултант, за да си създадете автоматична програма за спестявания, за да си гарантирате, че никога повече няма да харчите пари, преди да сте ги изкарали,” казва той.

5. Не си изготвят данъчна стратегия

Много хора смятат, че данъците до голяма степен са извън техния контрол, но повечето семейства биха могли да си изготвят дългосрочна стратегия за минимизирането им. Тъй като хората с високи доходи плащат по-големи данъци, спестяванията може да са дори още по-големи.

“Важно е да се работи с данъчен консултант, с финансов консултант или и с двамата за разработване на начини този отлив на средства да се намали или чрез инвестиционни сметки, или пък чрез данъчни отчисления,” казва финансовия консултант Тони Лидъл от Prosper Wealth Management.

Седем признака, че никога няма да сте милионериВсеки се намира в различна ситуация, но ако редовно правите тези грешки, може би е време да направите някои промени, когато става въпрос за управлението на парите ви

6. Не повишават спестяванията с увеличаването на доходите

Ако имате високи доходи, трябва да помислите за това да спестявате повече, докато печелите повече.

“Като човешки същества ние имаме склонността да харчим с темповете, с които нашите доходи нарастват, докато в същото време не правим много промени в навиците си по отношение на спестяванията,” казва финансовия консултант от Канзас сити Клинт Хейнс. “Създайте си навик да спестявате точно същия процент (15-20%) от вашите доходи, независимо дали изкарвате 100 000 или 1 000 000.”

Повишете темпа на спестяванията си с увеличаването на доходите ви и ще забогатеете дори още повече с времето.

7. Прахосват прекалено много неща за лъскави играчки

Когато човек разполага с много излишни средства, е лесно да си създаде навик да си купува лъскави играчки – лодки, джетове, ATV-та. Всичките тези покупки и разходите за поддръжката им може да се натрупат доста бързо.

В това отношение колите си остават най-големия разход в бюджетите на хората с високи доходи. Защо? Защото е далеч по-лесно покупката на един автомобил да се финансира в продължение на пет, шест или дори седем години.

“Виждал съм много хора с големи доходи, които харчат по близо 3 000 долара на месец само за вноски за автомобили,” казва финансовия консултант Джоузеф Карбоун от Focus Planning Group. Тъй като стойността на повечето автомобили намалява с 20–30% в момента, в който го изкарате от автокъщата, покупката на автомобил е един от най-лошите начини да похарчите парите си, казва Карбоун.

Ако човек получава големи доходи, това може да бъде огромна финансова благословия, само обаче ако взема умни финансови решение. Ако харчите всичките си доходи, не планирате бъдещето, или смятате, че ще сте вечено богати, може би ви предстои сблъсък с реалността.

Хората с високи доходи може и да печелят повече от повечето хора, но те са точно както всички останали. Единствената разлика е, че те могат да паднат от много по-високо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg