Седем практически съвета, когато ви завладее песимизъм

1763
Седем практически съвета, когато ви завладее песимизъм

© pixabay.com

„Силата на позитивното мислене“ е популярна теория. Понякога тя звучи леко клиширано.

Но физическите и менталните ползи от позитивното мислене са доказани от многобройни научни изследвания. Една позитивна настройка ни дарява с повече увереност, подобрява настроението ни и понижава вероятността от развитие на състояния, като хипертония, депресия и други проблеми, свързани със стреса.

Всичко това звучи страхотно, но какво означава всъщност „силата на позитивното мислене“?

Можете да дефинирате позитивното мислене като позитивно въображение, позитивен вътрешен глас или пък оптимизъм, но така звучи твърде повърхностно като идея.

Ако искате да постигате резултати в позитивното мислене и съществуване, имате нужда от конкретни примери как да ги практикувате.

Ето ви седем примера:

1. Започнете деня с позитивно твърдение
Как започвате сутрините си има значение за остатъка от деня. Случвало ли ви се е да се успите, да се паникьосате и след това да сте с нагласата, че нищо добро не се е случило до края на деня? По всяка вероятност мислите така, тъй като сте започнали деня с негативна емоция и песимистична нагласа.

Вместо да позволите на тази настройка да обгърне всичко до края на деня, започнете с позитивно твърдение. Говорете си в огледалото, дори да ви се струва, че това е глупаво. Кажете си: „Днес ще бъде един прекрасен ден“ или „Ще бъда страхотен/страхотна днес“. Ще се удивите колко добре ще мине денят ви.

2. Фокусирайте се върху добрите неща, колкото и малки да са те
Почти неизбежни са. Кои? Спънките през деня. Няма такова нещо като перфектен ден. Когато се сблъскате с предизвикателство, фокусирайте се върху ползите, независимо колко малки или дори невидими са те.

Например, ако се озовете в задръстване, зарадвайте се, че ще може да послушате повече диска с песни, който сте записали преди време. Ако в магазина липсва точно онзи продукт, който ви трябва, въодушевете се да го замените с нещо ново.

3. Откривайте хумор във всяка лоша ситуация
Разрешете си да ви е смешно дори в ситуации, които са сред най-мрачните. Напомняйте си, че от случая може да излезе страхотна история, която по-късно ще разказвате на приятели и ще се заливате от смях.

4. Превръщайте провалите в уроци
Не сте перфектни. Ще правите грешки и ще се проваляте в различни ситуации, ще сменяте работи и ще се сприятелявате и губите приятелства с много хора. Вместо да се фокусирате върху усещането за провал, мислете за това, което следва. Превърнете провала в урок.

5. Трансформирайте негативния вътрешен глас в позитивен
Негативният вътрешен глас лесно може да се омаловажи. Например мислите си нещо от рода на: „Аз съм толкова зле в…“ или пък „Не биваше да пробвам това“. Този тип мисли се трансформират в самоутвърждения и емоция и може да се "циментират" до степен, че да им вярвате напълно.

Когато се уловите да мислите в такъв дух, веднага спрете и заменете негативните съобщения с позитивни. Например „Аз съм толкова зле в…“ се превръща в „Щом потренирам повече, ще съм много по-добър в това“.

Как да рестартирате ума и тялото си след дълъг работен ден?Презаредете бързо и забравете за напрежението в офиса

6. Фокусирайте се върху настоящето
Говорим за настоящето, не за днешния ден, час или пък момент. Вероятно шефът ви се е скарал. И какво от това?! Какво толкова лошо се е случило? Забравете коментара му. Минаха 5 минути от тогава. Дори забравете какво би казал през следващите 5 минути.

Фокусирайте се върху конкретния момент. В повечето ситуации ще установите, че нищо толкова страшно не е станало. Повечето източници на негативизъм идват от спомен или скорошно събитие или пък от преувеличение на потенциала на бъдещо събитие. Стойте в настоящето!

7. Открийте позитивни приятели, ментори и колеги
Когато се заобиколите с позитивни хора, ще започнете да чувате по-често позитивни настройки, истории и твърдения. Техните позитивни думи ще се отразят на мисленето ви. Вие ще започнете да говорите като тях.

Откривайки позитивна компания, ще изпълните живота си с лекота и оптимизъм. Ще елиминирате едновременно негативизма и неувереността. Направете всичко по силите си, за да подобрите позитивната настройка на останалите хора около вас. Нека вашата настройка донесе полза на тях на същия принцип.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg