Седем предизвикателства за пестене на пари през 2021 г.

3730
Седем предизвикателства за пестене на пари през 2021 г.

© Pixabay

Както в началото на всяка година, така и през тази ще ви представим няколко лесни предизвикателства за пестене на пари.

Доходите в България са най-ниските в ЕС, но въпреки това дори и хората на минимална заплата могат да заделят скромна сума за черни дни или за подаръци, почивка и т.н.

Нека видим седемте предизвикателства за пестене на пари за настоящата 2021 г.

Рестото в касичка


Вече има различни приложения, които ни позволяват да заделяме рестото при покупки и плащания с кредитни и дебитни карти. Ако сметката ви е 9.55 лв., то към приложението ще се насочат 45 стотинки и така всеки път, в който плащате с карта.

Разбира се, може да го направите и по старомодния начин – а именно да заделяте тези стотинки в касичка. Бъдете стриктни и не дръжте стотинки в джобовете си и наистина ще се изненадате колко може да спестите.

Какво да НЕ правим с парите си?11 ценни съвета от експерт по личните финанси

1 и 2 лева

В края на 2020 г. в обращение има 70.1 млн. монети от 2 лева и 161.8 млн. броя от 1 лев. Това предизвикателство ни насочва именно към тези монети, като всеки път, когато ни върнат 1 или 2 лева, ще трябва да ги заделяме в касичка.

По този начин може да пестите поне 100, а защо не и 150-200 лв. на месеца, в зависимост от доходите ви, както и от разходите, които правите. Разбира се, тук ще трябва да се разплащате в брой. Ако вече сте преминали на плащане с карта – лесно е, просто заделяйте по 1 лев на всяка трансакция.

Прогнозата за времето

Всяка седмица ще трябва да следите максималната температура за града ви и да заделяте същата сума като спестявания. През зимните месеци ще е лесно, тъй като може да има седмици, в които ще заделяте и по 5 или максимум 10 лева. Тогава и имаме по-големи разходи за отопление.

Лятото обаче може да се наложи да пестим и по 40 лева на седмица. Ще се справите ли?

1000 лева за три месеца

Плановете са нещо хубаво – парти, покупка на нов телефон/телевизор, а защо не и почивка. Ако се нуждате от примерно 1000 лв., това лесно може да се постигне със спестени 84 лева за периода от 12 седмици. Ако сумата е двойна, то тогава ще са ви нужни 6 месеца, за да постигнете целта си.

10% от доходите ни

Специалистите по лични финанси препоръчват да пестим поне по 10% от доходите си. А защо не 15 или 20%, ако можете да си го позволите? Вече лесно ще може да пресметнете ориентировъчната сума, която ще сте заделили в края на 2021 г.

10 лева на седмица за коледни подаръци

Декември е един от тежките месеци за семейните бюджети, тъй като те се натоварват с коледните и новогодишни трапези, както и с подаръците. Ето защо е добре да започнете да пестите за празниците още от януари.

Седем предизвикателства за пестене на пари през 2020 г.Как да спестим 366, 1378 или 2020 лв. за година

20 (или повече) лева на седмица за почивка

Голяма част от българите не почиват през лятото или зимата, тъй като не разполагат с нужните средства. А дали не може да планирате почивката си от рано?

Първо – с ранно записване може да спестите между 10 и 30% от стойността на ваканцията, а в следващите седмици ще трябва да заделяте по 20 лева седмично, за да доплатите и останалата част от почивката. Не забравяйте, че след края й ще е добре да започнете да пестите и за следващата година. 

Бонус: Не харчете никакви пари за седмица

Заредете хладилника с продукти за седмица напред. Няма да е зле да си направите план с какво ще се изхранвате от понеделник до неделя. Следващата ви цел ще е да не похарчите нито един лев в следващите 7 дни.

Много ли ви се струва? Има хора, които не харчат пари и в продължение на години. Вижте повече тук.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg