Шест безсмислени навика, които ви правят непродуктивни на работа

24077
Шест безсмислени навика, които ви правят непродуктивни на работа

Безсмислените непродуктивни навици водят до повече работа и загубено време.

Но как да върнете времето си и да създадете по-добри граници?

Когато се разсейвате по време на работа, губите фокус. Хора, които са прекъснати от телефонни обаждания и имейли, се нуждаят средно от около 23 минути, за да се върнат към задачата си и в крайна сметка усещат повече стрес и неудовлетвореност.

Понякога прекъсванията, които ви разсейват, идват от неразумни шефове или бъбриви колеги. Но често тези разсейвания са и заради безсмислени навици, които саботират вашата производителност ― и които инстинктивно повтаряте.

Първата стъпка към премахването на навика е идентифицирането му. Ето някои от най-често срещаните безсмислени навици, за които трябва да внимавате:


1. Постоянно проверявате личния си телефон

Ако дадена уеб страница се зарежда твърде дълго или имат няколко секунди, много хора просто посягат към телефона си и влизат в един почти зомби режим на автопилот, в който скролват в социалните мрежи. И това може да се превърне в 5-, 7-, 10-минутен блок загубено време. Затова си определете време, в което да гледате телефона си. 

2. Изпълнявате несвързани задачи, които „ще отнемат само секунда“

В една секунда усърдно изпълнявате задача, а в следващата се оказвате, че пазарувате онлайн, записвате списък с хранителни стоки, правите резервация за вечеря и забравяте какво трябва да правите. Имаме този безсмислен навик да правим всичко, което ни изникне в главата, защото не искаме да го забравим. Казваме си, че ще отнеме само секунда, но след това едно нещо води до следващото.

Затова е добре да създадете „списък с важни неща“ извън работа, за да бъде работното ви време без прекъсване и да разберете какво можете да делегирате, отложите или управлявате по-късно.

3. Отваряте твърде много раздели в браузъра си

Ако имате навика да отваряте много прозорци на компютъра, имайте предвид, че всеки един може да представлява още едно привличане на внимание. Ако намирате 20 отворени прозореца за стресиращи и разсейващи, използвайте организатори, като One Tab, които превръщат всички в списък, или фонови мениджъри, като Tab Auto Close и Tab Wrangler, които автоматично затварят прозорци след твърде много бездействие.

4. Импулсивно проверявате работни чат платформи

Проверката на работните чатове през целия ден е нормална, но ако установите, че натрапчиво проверявате чатовете и незабавно отговаряте или четете всяко съобщение, което идва, може да сте в кръговрата на безсмислен навик. Той може да наруши фокуса за дълго време, както и да ви разсее. Затова си определете време, в което да преглеждате работните съобщение, особено ако не се налага да отговаряте веднага.

5. Започвате да решавате проблемите веднага, преди да определите дали те всъщност са вашите проблеми за решаване

Хората, които виждат себе си като експерти, могат импулсивно да се потопят в проблеми, да вземат решения въз основа на това, което знаят, което ги спира да направят крачка назад и първо да проверят дали решаването на проблема е най-доброто използване на тяхното време и ресурси.

Не търсете решения веднага. Първо се запитайте дали това е ваша задача и тогава се ангажирайте.

6. Планирате ненужни срещи

Голям процент от хората споделят, че „твърде много срещи“ са основното им разсейване на работното място. Ако имате думата за това кога да се провеждат срещите във вашата компания, направете ги удобни за всички и задайте продължителност. Така ще знаете предварително кога сте ангажирани. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg