Шест финансови грешки, които милионерите не допускат

14151
Шест финансови грешки, които милионерите не допускат

“Основната разлика между богатите и останалите е, че те контролират парите си, а не позволяват парите да ги контролират,” споделя във Forbes Джейми Тарди, която докато пише своята книга прави проучване сред повече от 150 милионери за това как са натрупали състоянието си.

“Те са отделили време, за да се научат как да работят успешно с пари и в резултат на това те са капитана на своя кораб,” казва Тарди. “От друга страна, ако подходиш към финансите си от позицията на страха и невежеството ще бъдеш като лодка, която се лута в океана без двигател.”

Точно този тип безцелно отношение може да ви накара да направите сериозни парични грешки, освен ако не се научите да възприемате някои от ключовите навици на богатите по отношение на парите.


Вижте някои от най-големите финансови грешки, които много хора правят, а успелите избягват на всяка цена, за да можете да прилагате техните стратегии в действие с цел увеличаване на собственото си състояние.

Парична грешка номер 1: Отказвате да застанете лице в лице с фактите

Ако не сте по числата, можете да се изкушите да се изолирате от своите финанси, независимо дали става въпрос за пренебрегване на контрола върху инвестициите си или пренебрегване на банковите ви извлечения. Това обаче е нещо, което в никакъв случай не бива да правите, тъй като хората с големи сметки в банката със сигурност не са ги натрупали като са се правили, че не обръщат внимание на финансите си.

“Ако не разполагате с фактите за финансовото ви положение, парите ще минават през пръстите ви като вода,” казва Тарди. Последствията? Можете да се окажете задлъжнели, да направите лоши инвестиции или пък да се окажете без пукната пара.

Какво трябва да направите? “Някои хора си мислят, че човек трябва да е инвестиционен банкер, за да разбира парите, но богатите не са родени с някакво тайно ноухау – това е постепенен процес на научаване,” казва Тарди. “Ако протакате сблъсъка лице в лице с фактите, защото ви е страх какво ще откриете, трябва най-накрая да го направите. Дори и ако се окаже, че не това, което сте искали да видите, истината ще ви позволи да вземете решения и да продължите напред.”

Ако започвате от нулата първата стъпка е да съберете основна информация за банковата си сметка, като например колко печелите и колко харчите, за да можете да изчислите какви са нетните ви доходи всеки месец и да прецените дали финансовото ви положение се подобрява или влошава с всеки изминал месец. След като съберете всички факти, започнете да вземате обмислени решения за това какво трябва да направите, за да започнете да увеличавате парите си.

От друга страна, ако инвестициите никак не са ви ясни, сблъскването с фактите може да означава да увеличите знанията си, като се интересувате повече, запишете семинар или наемете финансов консултант. “Учете се от хора, които вече са там, където вие искате да стигнете.”

Вижте още: Пет финансови грешки, които могат да ви струват скъпо

Парична грешка номер 2: Харчите прекалено много

Когато мислите за начина на живот на богатите може би си представяте лукс като ски вили в различни курорти или дрешник, пълен с маркови дрехи. Богатите обаче са доста по-земни хора, отколкото си представяте.

“Милионерите не си купуват постоянно коли Lamborghini,” казва Тарди. “Те вземат решения за покупка въз основа на настоящото си финансово положение и целите си. Те са богати, защото са добри в задържането на парите — а не в харченето им.”

Какво трябва да направите?. Въпреки усилията, които полагат относно бюджета си, за някои хора все още е трудно да ограничават разходите си.

За съжаление човек не може просто така да хвърля важни пари на вятъра. Тарди обаче има решение, с което положението да стане малко по-поносимо.

“Превърнете бюджетирането в игра като си поставяте интересно ново предизвикателство всяка седмица,” казва тя. “Вижте колко най-малко можете да похарчите за хранители продукти, или дори пропуснете пазаруване една седмица и си приготвяйте ястия от продуктите, които имате налични в кухнята.”

Ключовото е да откриете системата, към която е най-вероятно да се придържате и след това да я следвате.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg