Шест лесни начина за намаляване на стреса

5926
Шест лесни начина за намаляване на стреса

Чувствате ли се стресирани понякога? Въпросът е глупав, нали? Животът в днешно време носи толкова много притеснения и грижи, че вероятно се чувствате стресирани поне от време на време, а вероятно и по-често от това, пише Али Люк от Aliventures.com.

Независимо дали се сблъсквате с взискателен шеф, труден колега, планина от задължения, бурен тинейджър или компютър, който се е повредил и сте изгубили всичките си файлове, стресът често изглежда като неизбежна част от днешния живот.

За повечето от нас не е реалистично да избягват стресовите ситуации, като цяло. Вместо това трябва да намерим начини да намаляваме нивата на стреса на ежедневна база, така че да сме по-добре подготвени да се справяме с неизбежните проблеми в живота.

Ето шест прости неща, които можете да направите днес, или поне тази седмица, за да намалите стреса:

1. Поемайте дълбоко въздух по няколко пъти

Не пренебрегвайте това, защото го смятате за прекалено просто. Поемането на въздух дълбоко няколко пъти, докато си седите спокойно, може да помогне незабавно за намаляването на стреса.

Може също така да заделите време през деня, за да се концентрирате върху дишането си. Това е форма на медитация, която много хора използват и която им помага да намалят стреса.

2. Задавайте си въпроса: “Това ще има ли значение след година?”

Ако нещо ви стресира, може да е трудно да разберете дали то наистина заема важна част от живота ви или не. Мини катастрофа като изгубването на важен документ или заключването вън от дома ви без ключ, или получаването на гневно телефонно обаждане от клиент, могат да приличат на истинска криза.

Повечето неща обаче няма да са от голяма важност само след няколко дни или седмици. Ще имат ли тези мини катастрофи влияние върху живота ви след година? Почти сигурно не. Като си напомняте, че “и това ще отмине,” можете да избегнете част от притесненията, свързани със стресиращи събития.

3. Приемайте помощ от други хора

Ако изпитвате затруднения с цяла камара работа в офиса или се борите с никога несвършващите задължения вкъщи, това може да ви помогне. Често има други хора, които ще искат да ви подадат ръка, просто трябва да ги помолите или дори да приемете предложенията, които вече са ви направили.

Някои хора се притесняват, че когато молят за помощ, това ги прави да изглеждат слаби. Истината е, че никой от нас не може да постигне нещо велико сам: всички имаме нужда от някаква помощ по пътя. Позволявайки на другите да ви помагат, вие им давате шанс също да израстват.

4. Намалете източниците на стрес

Това може да изглежда толкова очевидно, че да няма нужда да се споменава. Правили ли сте обаче наистина опити да ограничите нещата, които ви стресират? Ако се стресирате всеки път, когато ходите да пазарувате в пренаселения мол, например, можете да пазарувате онлайн.

Следващият път, когато нещо ви причини стрес, отделете няколко минути, за да нахвърляте идеи как да го премахвате от живота си, или да намалите времето, което отделяте, за да се занимавате с него. Винаги имате и други опции, понякога просто трябва да отстъпите крачка назад, за да ги видите.

5. Подобрете уменията си да управлявате своето време

Ако често се стресирате, защото винаги бързате да спазите крайни срокове (или ако ги пропускате), или пък никога нямате време да свършите работата си, проблемът може да е в уменията да управлявате времето си.

Има голяма вероятност, ако не можете да управлявате времето си, да го знаете. Може би имате проблем с протакането или имате затруднения със степенуването на задачите по важност. Какъвто и да е проблемът, ако прочетете добра книга за управление на времето, би било от голямо значение.

6. Спортувайте редовно

Сигурно не е нужно да се казва, че спортът е полезен за здравето, но знаете ли, че той също така намалява стреса? Когато спортувате, тялото ви отделя ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. Редовното спортуване може дори да намали симптомите на леката депресия или безпокойството.

Ако някога сте излизали да потичате или за разходка и сте се почувствали по-добре след това, знаете колко полезен може да е спортът. Опитайте да бъдете по-активни тази седмица и вижте дали ще се чувствате по-малко стресирани.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Matiias
# 0
00:01 | 26 January 2013
The accident of fniding this post has brightened my day
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg