Шест мъдри съвета от майката на Ричард Брансън

18032
Шест мъдри съвета от майката на Ричард Брансън

© pixabay.com

Британският предприемач Ричард Брансън сподели в своя блог virgin.com как родителското възпитание е повлияло на кариерата му.

"Често ме питат кое ме вдъхновява повече и кое е оказало най-голямо влияние върху бизнес делата ми. През годините са ми давали куп добри съвети, но, както подозирам, най-мъдрите сред тях съм получил от своята майка.

Провървя ми много, тъй като от най-ранни години родителите ми винаги бяха готови да ми отделят от своето време, енергия и любов, за да ми предоставят възможности да преуспея.

Макар нито един от тях да нямаше опит в повечето бизнес сфери, с които се занимава Virgin, ценностите, които ми бяха предадени, може да бъдат доловени в бранда", пише предприемачът.


Наскоро майката на Брансън навърши 95 години. Семейството е отбелязало празника заедно.

Ето какво споделя милиардерът за възпитателните методи на майка си.

1. Не съжалявайте за нищо
Моята майка винаги ме е учила да не се обръщам назад, съжалявайки за миналото. Веднага да се захващам за нещо ново.

През годините майката на Брансън му е демонстрирала, че неупехът не е повод за отказване. Той е просто още един житейски урок.

2. Преди да критикувате някого, погледнете се в огледалото
Мама ме съветваше всеки път, когато се захвана да критикувам някого, преди това да застана пред огледалото и да се гледам 10 минути, за да се убедя колко лошо ми се отразява това. Това ме научи винаги да търся най-доброто във всеки срещнат човек.

Старайте се да не се карате с никого. Ако се случи, положете усилия, за да се сприятелите отново.

3. Научете се да оцелявате
Брансън има добре известна история. Един път майка му го свалила от колата и го накарала да открие пътя до вкъщи сам. На пръв поглед майката го е наказала заради провинение. Всъщност, тя му е преподала няколко урока.

Брансън мигновено разбира колко е важно умението да се ориентираш. Освен това оценява колко ценно е да умееш да оцеляваш. Това се превръща в ключов принцип в бизнес делата на милиардера.

Четири навика, които милиардерите спазват почти всеки денИма милиарди причини човек да следва тези навици

4. Поставяйте другите на първо място
В дома, в който растях, особено внимание се отделяше на екипната работа. Мама винаги ни караше да работим усърдно и никога не ни позволяваше да безделничим. Това ни научи на трудови навици. Обвиняваше ни в егоизъм, когато се опитвахме да избягаме от задълженията си.

За Брансън хората са най-важната част от компанията.

5. Бъдете здраво стъпили на земята
Когато започнете да жънете успех и популярност, лесно е да бъдете зашеметени. Мама винаги ме държеше здраво стъпил на земята. Рядко ме хвалеше пред публика. Приятно бях изненадан, когато видях, че в интервю за CNBC тя признава, че се гордее с мен. Винаги ме е подкрепяла мълчаливо.

6. Гледайте на всеки ден като на възможност да направите нещо ново
Моите родители искаха да се занимавам с нещо, а не да наблюдавам как другите постигат своите цели. Мама не само ми говореше за това, но и ми служеше като прекрасен пример.

Тя ме караше да виждам във всеки ден нов шанс за нещо ново, везело, завладяващо. Дори и днес е невероятно активна и усърдно работи над проектите си в цял свят.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg