Шест навика, които гарантират доброто бъдеще на детето

4283
Шест навика, които гарантират доброто бъдеще на детето

© pixabay.com

За да видите бъдещето на своята страна, не е задължително да се обръщате за прогноза към футуролози.

Достатъчно е да погледнете съвременните деца, да анализирате какво учат и как. А след това погледнете световните тенденции на пазара на труда. Картините не съвпадат?

В първите редове на класация за най-бързо развиващите се професии до 2026 г. можем да прочетем специалисти по алтернативна енергетика и лични домашни здравни помощници. Има още една хипотеза за „молекулярните диетолози“ и за „гидове в космос“.

По-скоро това са уловки за привличане на вниманието към главната тема, която звуци от няколко години на Световния икономически форум – „65% от децата, учещи в начално училище, ще бъдат заети в професии, които все още не съществуват“.

Технологическият прогрес, компютърните и интернет технологиите през последните десетилетия внесоха колосални промени в нашия живот. Те промениха ежедневието ни, начина ни на комуникиране, а също така и работните места и дори бизнес моделите.

Ако трябва да бъдем честни, ние просто не успяваме да се подготвим за бъдещето, едва успяваме да отговаряме на настоящето.


Разбира се, всичко опира до обучение. На какво да научите децата си, за да бъдат успешни в бъдещето и настоящето?

1. Цифрова грамотност
Смартфонът и другите устройства напълно промениха живота ни, нашите навици и работни процеси. Трябва да научим децата да бъдат „добри цифрови граждани“. Става дума за разбирането на възможностите, правата и ограниченията в цифровия свят.

Европейският съюз вече няколко години поред преиздава обновен стандарт на цифровата компетентност на гражданина. Като правило този стандарт включва информационна и компютърна грамотност, комуникация с помощта на компютърни технологии, създаване на цифрово съдържание, решаване на задачи с помощта на цифрови технологии, а също така разбиране на авторското право и плагиатството.

2. Основни познания за киберсигурност
Забелязали ли сте, че децата през последните години са се превърнали в пълноправни потребители на смартфони още от 5-годишни? А родителите и учителите разказват ли им за ключовите мерки за безопасност? Надали.

Всичко е в ръцете на родителите. Основите на киберсигурността ще научат детето да не споделя лична информация в социалните мрежи, да не се среща лично с непознати, да не приема съобщения от непознати и да не отваря медиафайлове, когато са налице признаци, че са вируси.

3. Критично мислене и медийна грамотност
Продължаваме темата за киберсигурността. Трябва да отбележим и т.нар. киберхигиена. В епохата на излишък от информация, когато всеки може да публикува нещо онлайн, дори на възрастния човек му е трудно да отличи истината от лъжата.

Учете децата на критично мислене. Това е надежден навик за години напред, който позволява трезво да се разпознават пропагандата, цензурата и т.н.

Най-добрите градове в света за жени предприемачиНю Йорк бе свален от първото място в тазгодишната класация

4. Изчислително мислене и програмиране
Изчислителното мислене, или Computational thinking, вече се появи като курс в училищата в Сингапур. Местната образователна система предлага да се разглежда компютъра като:

  • Наука
  • Инструмент
  • Влияние върху обществото

Това е един от най-добрите подходи за разбиране на компютърните технологии като явление в живота ни.

5. Робототехника и изкуствен интелект
Робототехниката се възприема като логичен резултат от развитието на технологиите. Заслужава да й се обърне внимание още в ранна възраст.

6. Умение за учене
Най-важният навик на бъдещето е умението да се учи и да се поема отговорност за себе си и околния свят. Ученето вече активно навлиза в онлайн формат. Повечето съвременни деца не четат книги. Слушат подкастове и гледат влогове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg