Шест неизказани правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

3430
Шест неизказани правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

Когато кандидатствате за работа, често се чувствате в неведение, когато интервюто приключи.

Какво наистина мислят HR мениджърите за това колко добре сте се справили? Какво означава това мълчание след интервю?

Няколко кариерни експерти разкриват най-големите негласни правила за интервю за работа, които не се споделят често с кандидатите, но са истини, които всеки трябва да знае.

Правило №1: Интервюиращите искат само акценти, а не изчерпателен списък на всичко, което сте правили


Гарантирано е, че кандидатите за работа ще бъдат попитани за „Разкажете ни за себе си“ и „Защо се интересувате от нашата компания/роля?“. Обикновено хората си мислят, че можете просто да повторите това, което казва автобиографията ви. Но това би било грешка.

Интервюиращите ще очакват накратко да ги преведете през кариерата си. Тук негласното правило е, че водещите на интервюто искат най-важното. Тъй като повечето интервюта са 30 минути, ако не бъдете систематични и направите грешката да отделите твърде много време за този отговор, няма да оставите достатъчно, за да отговорите на други въпроси.

Някои въпроси за интервю за работа също идват с мълчалив подтекст и очаквания. Търсенето на работа е свързано с демонстриране на вашата компетентност, ангажираност и съвместимост с екипа. Въпросът „Разкажете ни за момент, когато…?“ наистина е въпрос на компетентност, както и „Имали ли сте подобна работа преди?“.

Въпросът „Имате ли въпроси към мен?“ е ангажиментен и означава - „Достатъчно ли ви е грижа за нас, за да направите проучване, за да зададете въпрос, на който не сте могли да намерите отговора в Google?“.

Правило №2: За да бъдете по-силен кандидат, трябва да разберете ролята на всеки човек, който ви интервюира

Персонализирането на вашите въпроси и отговори въз основа на ролите, които отделните интервюиращи изпълняват, е едно от най-добрите неписани правила за успешно интервю.

Начинът, по който отговаряте на това, което колега ще ви попита, ще бъде малко по-различен от това, което казвате на мениджър. Ако колегата пита „Може ли Даниел да си свърши работата и да изпълни проекта с колегите?, за мениджъра въпросът ще бъде „Може ли Даниел да си върши работата без много намеса от моя страна? Мога ли да му вярвам и да му поверя трудни решения? Какво ниво на подкрепа му е необходимо, за да му го осигуря?“

Важно е да влезете в процеса на търсене на работа, като знаете как да разкажете историята на вашата кариера. Но ако искате да бъдете още по-силен кандидат, имате нужда от повече от една история, която да разкажете на интервюиращите.

Правило №3: Езикът на тялото прави голямата разлика

Езикът на тялото на кандидата може да говори също толкова силно, колкото думите, които, всъщност, казва. Бъдете наясно как седите, какво правите с ръцете си, изражението на лицето, контакта с очите. Езикът на тялото ви изпраща сигнали и влияе върху успеха в интервю, независимо дали интервюиращият е наясно с неговото въздействие върху обратната връзка или не.

Правило №4: Трябва да сте подготвени с повече от една кариерна история, която да разкажете

Важно е да влезете в процеса на търсене на работа, като знаете как да разкажете историята на вашата кариера. Но ако искате да бъдете още по-силен кандидат, имате нужда от повече от една история, която да разкажете на интервюиращите, защото често те разговарят един с друг.

В идеалния случай трябва да имате три или четири истории за успех, които можете да редувате между различните интервюиращи.

Правило № 5: Мълчанието не означава нищо

Да не чуеш нищо след интервю, което смяташ, че е минало невероятно добре, е разочароващо. Добрата новина е, че мълчанието обикновено не е лично и вероятно се дължи на други провеждани интервюта или вътрешна бюрокрация.

Не пишете на интервюиращите, не ги притискайте, те сами ще се свържат с вас.

Това, което, всъщност, може да ускори една оферта за работа, е да имате друга в ръка. Ако чуете мълчание след интервю за работа, може да сте в списъка на чакащите. Това мълчание може да означава „харесаха ви, но не ви харесаха достатъчно, за да ви направят предложение незабавно, така че ще интервюираме други кандидати“.

 Ако имате друга оферта и сте изправени пред краен срок за приемане, уведомете тази компания и вижте дали могат да ускорят решението.

Правило #6: Без значение колко страхотно е интервюто и усещането за бъдещ работодател, консултирайте се с хора, които работят там

Разговорът с колеги, които са работили с вашия потенциален нов шеф, ще ви даде много по-ясна представа за това какво представлява управлението и фирмената култура, отколкото какъвто и внимателен отговор да получите на интервю за работа.

Никой няма да каже: „Да, аз съм ужасен мениджър“... Но ако попитате потенциалните си колеги как е работата и те не споменат подкрепата на мениджъра, това е знак, че този потенциален шеф може да е ужасен мениджър. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg