Шест признака за добро ментално здраве

2862
Шест признака за добро ментално здраве

© pixabay.com

Световната здравна организация установи, че всеки четвърти жител на планетата в течение на живота си се сблъсква с някакъв психически проблем.

В общественото съзнание допитването до специалист се асоциира със слабост на духа и невъзможност за справяне с „вътрешните демони“ самостоятелно.

Всеки човек рано или късно може да почувства, че не се справя или че не разбира какво се случва със света и самия него.

Сякаш е спрял във времето и не се движи напред. Това е нормално.

Менталното здраве е състояние на организма, което му позволява пълноценно да изпълнява всичките си функции. Става дума за вътрешно равновесие, а също така между човека, физическата и социалната среда.

Когато сме ментално здрави, можем ефективно да се справяме със стресовите ситуации. Продуктивно и плодотворно работим. Даваме своя принос за обществения живот.

Освен това разбираме емоционалното си състояние и го управляваме. Развиваме отношенията си с другите. Открити сме за развитие и обучение.


Менталното здраве ни дава чувство за самоценност и самоконтрол. То спомага за оформянето на „Аз-а“ във всички негови проявления.

Що е то идеално ментално здраве?

По-лесно е да определите що е то идеално ментално здраве, отколкото отклонение. Британският социален психолог Мария Ягода през 1958 г. откроява шестте негови признака. Можем да ги разглеждаме като критерии за оптимална житейска дейност:

1. Персонална автономия
Най-накрая сте получили самостоятелност и можете да вземате решения, позовавайки се само на собствения си опит и желания. Не зависите от родителите си. Можете въпреки това да поискате от тях съвет, но те не са „последна инстанция“ за вашите бъдещи стъпки.

2. Правилно възприемане на действителността
Виждате околния свят по начин, по който го виждат и останалите. Например, нямате халюцинации. Вашият мозък не изкривява видяното.

3. Положително отношение към себе си
Уверени сте в себе си и собствените си сили, разбирате собствените си физически и психологически особености. Здравето ви нито завишава, нито понижава самооценката ви. Нямате навика да критикувате всяко действие или всяка казана дума – както своя, така и на околните.

35 неща, за които един ден ще съжалявате, че сте правилиВ края на деня за колко неща ви е яд - че сте им отдали твърде много внимание или пък че въобще не сте стигнали до тях?

4. Устойчивост на стрес
Можете без проблем да се освободите от натрупаното напрежение и грамотно да се справите с обстоятелства, в които не се чувствате комфортно.

5. Адаптация към околната среда
Умеете да се приспособявате към нови ситуации и да бъдете гъвкави и спокойни. Например, бързо привиквате към ново работно място и завързвате познанства с колегите.

6. Самоактуализация
Постоянно анализирате собствените си постижения, стремите се да растете и да се развивате в професионална или лична сфера. Имате нужда от резултати от това, което правите.

Тези критерии са ориентири какви пределни възможности притежавате и по какъв начин осъзнавате и можете да разкриете своя потенциал.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg