Шест тайни на японската образователна система, гарантиращи успех в живота

2832
Шест тайни на японската образователна система, гарантиращи успех в живота

© Pixabay

В Япония училището се разглежда като важна стъпка в живота, ето защо учебните дни са 210 (в Щатите, например, са 180, приблизително колкото и в България).

И въпреки че има много прилики между японската образователна система и тези на останалите страни по света, има няколко аспекта, които я правят една от най-ефективните на планетата.

Bright Side търси отговор на въпроса какво поставя японската система толкова далеч пред останалите.


Япончетата не се явяват на изпити до четвърти клас

Може да ви изглежда странно, но японските училища поставят маниерите преди знанието. Целта през първите три години обучение е да развият характера на децата и да ги научат на добри маниери, а не да оценяват знанията им.

Те се научават как да бъдат щедри, съпричастни и състрадателни. Те също така се учат да уважават другите и да развиват връзка с природата и животните.

Децата сами почистват училището

Докато училищата в останалата част на света наемат специален персонал, който да поддържа хигиената, в Япония учениците са отговорни за реда и чистотата в класните стаи, общите части и дори тоалетните.

Японската образователна система вярва, че почистването кара учениците да си помагат и да работят в екип. Прекарвайки времето си в бърсане на бюра, метене и почистване на пода, учениците се научават да уважават собствения си труд и този на другите.

Учениците се хранят в класната стая заедно с учителя

В други страни да видите учител, който се храни заедно със своите ученици, е изключение. В Япония тази норма се счита за полезна при изграждането на положителна връзка ученик-учител. Докато хапвате, могат да се проведат наистина полезни разговори, които да помогнат за изграждането на семейна атмосфера.

Също така, японската образователна система гарантира, че учениците се хранят здравословно и балансирано. В публичните начални и прогимназиални училища обядът се приготвя съгласно стандартизирано меню, разработено от здравни специалисти и квалифицирани готвачи.

Учениците посещават семинари след училище

Училищните семинари, или така наречените подготвителни училища, са много популярни в Япония. Там учениците научават нови неща след шестчасовия учебен ден. Занятията се провеждат вечер и повечето ученици ги посещават, за да могат да влязат в добра прогимназия. И за разлика от много деца по света, те учат дори през почивните дни и по празниците.

Изучават се поезия и японска калиграфия

Японската калиграфия, наричана още Shodo, е форма на изкуство, при която хората пишат символите канджи (китайски символи, които се използват в японската писмена система) по изразителен и творчески начин.

Хайку, от друга страна, е форма на поезия, в която се използват прости фрази, за да предадат дълбоки емоции. Счита се, че тази форма на поезия има интелектуален, терапевтичен и естетически ефект. И двата учебни предмета учат децата да зачитат своите вековни традиции и да ценят културата си.

10 неща в Япония, които ще ви шокират А за местните жители са напълно нормални

Почти всеки ученик трябва да носи униформа

Политиката на почти всяка прогимназия в Япония има за цел да премахне бариерите и да спомогне за насърчаване на чувството за общност, семейство и сплотеност сред учениците.

Дрескодът позволява вниманието им да бъде насочено към учене и израстване, като също така насърчава децата да се себеизразяват чрез методи, различни от облеклото.

Бонус: Японските училища използват "безцветни" бои

Така наречените "безцветни" бои заменят познатите имена на цветове с визуални изображения само на основните цветове: пурпурно, жълто и циан (синьо-зелено). За да създаде допълнителни оранжеви, зелени или сини нюанси, системата за визуално етикетиране разчита на смесването на боя в различни пропорции.

Указанията, изписани върху боите, помагат на децата да разберат някои от основните понятия от цветовата теория и ги учат как да комбинират и създават нови цветове по забавен начин.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg