Шест упражнения за тренировка на мозъка

27545
Шест упражнения за тренировка на мозъка

Всеки знае, че има нужда да тренира тялото си, но знаете ли, че е важно да тренирате и ума си? Вероятно сте чували старата поговорка "ако не го използваш, го губиш." Много учени вярват, че тази максима важи с пълна сила за умственото здраве и сила.

Мозъчните тренировки имат за цел да изострят ума и дори да повишават интелигентността. Съществуват различни видове дейности, които могат да бъдат полезни за здравето на мозъка ви.

Ето и няколко упражнения, които може да правите в домашна обстановка. Те няма да ви направят по-умни, но ще обострят съзнанието ви и ще направят по-когнитивни, ако ги практикувате редовно.


Грижете се за тялото си, за да се грижите и за ума си

Грижата за вашия ум трябва да започне от грижата за вашето тяло. Според изследвания хората, които тренират и се хранят правилно, са по-малко податливи на когнитивните спадове, свързани с процеса на стареене.

Проучванията дори доказват, че упражненията могат да ви направят по-умни и да защитят мозъка от свиване с напредване на възрастта, тъй като увеличават неврогенезата, или формирането на нови мозъчни клетки в хипокампуса на мозъка.

Според изследване, публикувано през 2013 г., провеждано в продължение на 30 години и проследяващо поведението на различни групи мъже, тези, които имат някои здравословни навици (не пушат, поддържат здравословно тегло, редовно тренират, хранят се с много зеленчуци и плодове, пият умерено), са с около 60 процента по-малко склонни към когнитивни нарушения и деменция.

Така че, ако искате по-силен ум, започнете, като работите първо върху физическото си здраве – правете разходки, хранете се с повече пресни плодове и зеленчуци, опитайте се да се откажете от вредни навици, като пиене и пушене. Някои от тях може да се окажат по-трудни, отколкото други, но мозъкът ви ще ви бъде благодарен години напред.

Начертайте карта на вашия град по спомени

Може би смятате, че може да се движите по улиците на града или квартала ви със затворени очи. Опитайте предизвикателство за мозъка, като в действителност направите карта – включете основни улици, големи странични улици и местни забележителности.

След като сте готови, сравнете вашата карта с реалната карта на района. Как се справихте? Възможно е да сте изненадани от някои от нещата, които не сте видели. Ако смятате това за твърде лесно, опитайте с по-малко познати области – например карта на Европа или САЩ, като поставите всяка държава на мястото й.

Придвижването до супермаркета или лекарския кабинет може да изглежда просто и почти автоматично, когато сте зад волана. Въпреки това, опитайте се да запомняте с подробности разположението на квартала, така ще активирате различни области на мозъка. Така, поемайки подобни предизвикателства, вие тренирате съзнанието и паметта.

Научете нещо ново

Това изисква повече ангажираност, но ще ви даде много добри резултати, защото ще поддържа съзнанието активно и ще ви дава непрекъснато нови предизвикателства.

Проучване установява, че възрастни хора, учили нови умения, в сравнение с такива, които залагат на гледане на филми и музика, имат по-добра и силна памет. Затова учете нов език, фотография, музикален инструмент или хоби. Това не само ще разшири познанията ви, но и ще държи ума ви остър.

Използвайте недоминантната си ръка

Oпитайте да се храните с ръката, която не използвате обикновено или да напишете нещо с нея. Трудно е и точно това е идеята. Най-ефективните мозъчни упражнения са тези, които са трудни.

Социализирайте се

Проучванията показват, че хората, които са социално активни, също са изложени на по-малък риск от развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Социализирането включва много области на мозъка - социални и физически дейности, които да ви от полза. Дори и ако сте непоправим интроверт, търсенето на социални контакти може да бъде от полза за вашия мозък, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Медитирайте

Според изследванията това е един изключително ефективен начин да държите съзнанието си будно. Проучванията показват, че съзнателната медитация може да помогне за подобряване на вниманието, фокусирането, съпричастността и дори имунитета.

Проучванията също така показват, че медитацията може дори да увеличи капацитета на работната памет. Потърсете упражнения за медитация, които ще ви помогнат да постигнете най-добра концентрация и ефективност. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg