Що е то доверително управление?

2673
Що е то доверително управление?

Ниските нива на лихвите по банковите депозити подтикват все повече българи да търсят по-доходни вложения на парите си за следващите месеци и години.

В случай че не се чувствате достатъчно подготвени да инвестирате сами на капиталовите пазари (тук е мястото да споменем, че най-старият индекс на Българска фондова борса добави 27% за 2016 г.), имате още няколко възможности. Ето какви са те:

Доверително управление

Голяма част от лицензираните инвестиционни посредници (всички те могат да бъдат намерени на страницата на Комисията за финансов надзор) предлагат услугата доверително управление на средства и активи. Тази възможност е за суми от 50 или дори 100 хил. лв. за част от посредниците.

Подборът и управлението на всеки един индивидуален портфейл се извършва след детайлна оценка на финансовото състояние на клиента, неговия предишен опит в областта на пазарите на финансови инструменти, готовността и възможността му да поема рискове.

По този начин се определят, както рисковият профил на клиента, така и инвестиционните му цели. На база на това могат да бъдат предложени най-често три вида управление на активи: агресивно, балансирано и консервативно. Поемането на риск при първия вид е най-голям, но за сметка на това можете да получите и максимална доходност.

Какво трябва да знаем

Бърза ликвидност: Инвестирайки парите си, вместо с тях да купим например имот или земеделска земя, ние получаваме бърз достъп до нашите средства, тъй като голяма част от активите ни ще са бързоликвидни;

Данъчни облекчения: Доходите, получени от инвестиции на капиталовите пазари все още са необлагаеми. Тук спадат, както инвестициите на Българска фондова борса, така и на пазарите от ЕС. Облагаеми са единствено доходите ни, получени от дивиденти (5%), както и тези от валути, деривати и облигации.

Такси и разходи: Сред заплащаните такси попадат тези за покупко-продажбата на финансовите инструменти. Едно от най-важните неща, които ще трябва да попитате избрания от вас инвестиционен посредник, са доходите, които той ще получи в края на годината. В голяма част от случаите това е процент от реализираната положителна доходност, което се смята за негово възнаграждение.

Професионално управление: Ако вие не разполагате с познания, време и възможност да следите капиталовите пазари, за да инвестирате парите си, работата на тези хора е именно това. Плюсът за вас е, че те дори имат финансово образование и са преминали курс, даващ им правото да управляват средства. Или иначе казано, парите ви са в добри ръце.

При положение че възнамерявате да инвестирате по-малки от 50 или 100 хил. лв. суми, вие ще можете да се насочите към други възможности на капиталовите пазари, за които ще ви информираме в следващите дни.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...