Синдромът на мъртвия задник е нещо реално. Вижте дали го имате

26073
Синдромът на мъртвия задник е нещо реално. Вижте дали го имате

© Pixabay

Опасностите, които крие продължителното заседяване, са добре установени. То може да засили вероятността от развиването на всичко - от сърдечни заболявания до рак и диабет, и може да съкрати живота на човек с години.

Има обаче един страничен ефект, който може би хората не осъзнават, че е свързан с това, че държат задните си части, паркирани в стол по цял ден.

Американците конкретно седят толкова дълго, че задните им части буквално заспиват. “Синдромът на мъртвия задник,” или глутеалната амнезия, е състояние, което се поражда, когато седалищните ви мускули се възпаляват и забравят да функционират нормално.

“Прекалено дългото заседяване може да ограничи притока на кръв, причинявайки глутеална амнезия, което пък може да доведе до болка в бедрата, в кръста и проблеми с глезените. В такъв случай седалищните мускули не функционират правилно, дори и ако правите упражнения, с които да ги натоварвате,” казва Донован Грийн, фитнес инструктор на звездите и автор.


Според физиотерапевта Кели Старет, седалищните мускули нямат предназначение да носят тежест в дълги периоди от време. Прекарването на толкова много време в седнало положение намалява способността на тялото ви да използва вашите невероятно силни седалищни мускули, когато имате нужда от тях.

“Продължителната сгъната позиция на бедрото и натиска върху тъканите се отразява негативно на работата на седалищните мускули, или казано на разговорен език се получава ‘мъртъв задник,’” добавя тя.

Хората, които имат синдрома на мъртвия задник, може да изпитат същото усещане, както когато някаква част от тялото им “заспива”, пише Huffpost. 

“Техническият термин за това е ‘парестезия’ - анормално усещане в тялото, причинено от притискането или раздразнението на нерви,” казва Марк Бендън от Тексаския университет, който е и говорител на Varidesk. Той също така добавя, че симптомите на парестезията може да варират от леки до тежки и могат да бъдат краткотрайни или продължителни.

Как да познаете дали развивате това състояние?

Основният източник на това състояние е бездействието, така че ако прекарвате часове наред всеки ден в стола си, рискът да се сдобиете с него се увеличава.

“Множество проучвания доказват, че седенето в продължителни периоди от време оказва влияние върху това колко добре можем да свиваме нашите седалищни мускули и да ги използваме ефективно,” казва Грийн.

Той също така отбелязва, че когато седалищните ви мускули спрат да работят както трябва заради липсата на активност и стимулиране, това причинява напрежение и върху други мускули и стави и се стига до състояние, при което по-слаби мускули трябва да вършат работата на по-силните големи седалищни мускули.

Така по-малките помощни мускули на бедрото и крака вече поемат движението и контролират силата, с която се натоварват бедрата, гръбначния стълб и кръста.

Ето колко вредно е седенето за вашето тялоСеденето е сред най-лошите и най-опасни позиции за тялото.


Стегнатостта на мускулите на бедрата също е основна причина за синдрома на мъртвия задник.

Избирането на неподходящи упражнения или неправилното им изпълнение също може да допринесе за това състояние.

Как да предотвратите синдрома на „мъртвия задник“?

Според Джеф Бел, съосновател и основен фитнес инструктор в Belleon Body NYC, “големият седалищен мускул е направен за сила и скорост и трябва редовно да бъде подсилван с изкачаване, клякане, бягане, напади и ходене, ако искаме да бъдете в топ форма.”

Най-добрият начин да предотвратите синдрома на мъртвия задник е като поддържате активен и здравословен начин на живот. Ако се заседявате в продължителни периоди от време, Бел препоръчва редовно да правите почивки, в които ставате, разтягате се и се разхождате с цел поддържане на седалищните мускули активни през деня.

“Добро правило е, че на всеки час седене трябва да се изправяте и да се движите по 10 минути, за да попречите на седалищните си мускули да заспиват” казва той.

Ето няколко упражнения, с които да поддържате седалищните си мускули във форма:

1. Клякане с широко разтворени крака и подскоци: Застанете с крака, разкрачени малко повече от широчината на раменете ви. Клекнете до 90 градуса. Използвайте седалищните си мускули, за да подскочите възможно най-високо, като след това се приземявате отново в клекнало положение.

2. Странично движение с тренировъчни ластици: Вземете тренировъчен ластик и го поставете над глезените си. Свийте колене и започнете да ходите странично, като правите 10 стъпки наляво и после още 10 в обратната посока. Това упражнение ще заздрави седалищните ви мускули, според Грийн.

3. Странични напади: Това е страхотно упражнение за долната част на тялото. Застанете със събрани крака, след това направете стъпка колкото можете повече наляво, като сгъвате лявото коляно на 90 градуса. Дръжте десния си крак изпънат. Повторете на другата страна.

4. Клякане с пудовка: Хванете пудовката, вдигнете я на нивото на гърдите си и дръжте лактите си близо до тялото. Застанете в позиция за клякане, като сваляте тялото си на 90 градуса или повече. Докато се спускате, дръжте тежестта, така че да стои над нивото на гърдите ви и да не натоварвате кръста си.

Как да прекарваме часове пред компютъра и да сме здравиРаботата пред компютър може да крие много рискове


5. Странично стъпване нагоре: Намерете повърхност, която е достатъчно стабилна, за да издържи тежестта на тялото ви и е поне на височината на коленете ви. Застанете с дясното рамо към повърността. Поставете десния си крак на повърността и използвайте седалищните си мускули и големия бедрен мускул, за да стъпите нагоре. Повторете го 10 пъти, преди да се обърнете на другата страна.

Като бонус упражнение Грийн съветва да стягате мускулите на седалището си от време на време през деня.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg