Ставате ли за предприемач?

7487
Ставате ли за предприемач?

Много хора мечтаят да започнат собствен бизнес, но не всеки става за това. Да работиш за някой друг си има редица предимства - от здравните и социалните осигуровки до редовното работно време и компанията на колегите ви, пише Investpedia.com.

Ако обаче мислите за това да успеете сам, обмислете внимателно дали притежавате необходимите качества за това.

Добрите лидери създават ли се или се раждат такива? Никой не знае със сигурност, но успешните предприемачи изглежда споделят следните отличителни черти:

Дисциплина

За да имате успех в собствения бизнес, трябва да имате дисциплината да си определите работно време, да спазвате срокове, да търсите нови клиенти и да избягвате неща, които отвличат вниманието ви, като вашия телевизор например.

Пестеливост

За да избегнете фалита, когато компанията ви е нова или пък времената са трудни, трябва да сте готови да намалявате, понякога сериозно, разходите си. Да продължите да имате собствен бизнес трябва да е по-голям приоритет за вас от това да си купувате нови дрехи или други хубави неща. Добра идея я е да сте пестеливи не само в месеците, когато е по-трудно, но и в добрите месеци, за да трупате средства в сметката си, които ще ви помогнат, когато бизнесът ви не ви носи приходи.

Самоувереност

За да успявате успешно да продавате на другите вашия продукт или услуга, вие трябва да сте си най-големият почитател. Ако вие не вярвате, че сте един от най-добрите в това, което правите, никой друг няма да повярва също. Клиентите рядко се появяват току-така, което означава, че трябва да имате желание да се рекламирате и да питате за работа, където и когато е възможно.

Добри комуникационни умения

Клиентите не винаги изказват ясно очакванията си. Вместо да налучквате какво искат, не трябва да се страхувате да задавате много въпроси. За да сте сигурни, че оправдавате очакванията на клиентите си, обратната връзка по време и след изпълнение на възложените задачи е добра.

Смиреност

Малцина клиенти ще очакват от вас да сте идеални, но ако не можете да си признаете и да се извините, когато направите грешка, ще бъдете зачеркнат от техните списъци.

Честност и почтеност

Когато имате собствен бизнес, вашата репутация е от съществено значение. Не разполагате с имиджа на компания, на който да се уповавате и не можете да се извинявате с някой лош служител. Вие сте компанията и вие сте служителят. Всичко, което правите, трябва да се отразява добре на бизнеса ви.

Отлични умения за водене на документация

Много важно е да знаете кога сте изпратили фактури, кога са ви платили, кой ви дължи пари, с колко пари разполага фирмата ви, колко сте изкарали и колко трябва да изкарате. Подробната и точна документация е от съществено значение за финансовото здраве на вашия бизнес и е необходима за данъчни цели.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Николай Михайлов
# 0
11:09 | 27 September 2012
Май не познавам нито един успешен предприемач, който да може да се вмести и в половината ваши критерии. Със сигурност можеше да кажете кои са най-важните пет...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg