Търговия на БФБ или на международните пазари? А защо не и двете…

8443
Търговия на БФБ или на международните пазари? А защо не и двете…

© Admiral Markets

Живеем в среда на рекордно ниски лихви. Толкова ниски лихви, че малките депозити от под 1000 лева, които са и основна част от масата депозити, според данни на БНБ, на практика губят пари на депозантите. И това кара хората да започнат да търсят по-добри инвестиционни алтернативи.

Друг фактор, освен ниските лихви, е инфлацията. Много от хората не си дават сметка каква е инфлацията или какъв е ефектът й във времето.

Но по данни на НСИ, за 15 години с парите, които имаме в момента, можем да купим два пъти по-малко неща, отколкото в началото на хилядолетието.

Подобна е ситуацията не само у нас, но и в останалите страни по света, включително и в САЩ. За период от над 50 години инфлацията е толкова висока, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950 г.


В развитите държави инфлацията е 2-3%. В догонващите страни инфлацията е може би 3-4% в дългосрочен план. Инфлацията, която можете да очаквате, е такава, че независимо къде живеете, след 40 години ще загубите между 55 и 90% от вашата покупателна способност.

Можем да очакваме, че ако бездействаме, три четвърти от парите ни ще са загубени след около 40 години.

Да започнем с очевидното - защо търговията с акции или форекс търговията са наложителни

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза.

Нещо повече, средствата Ви трябва да работят за Вас! Това е истината. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там?

Смятате ли, че те просто ги държат на компютаризиран запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират! Няма как да не отбележим и рекордно ниските лихви в световен мащаб в момента! В случай че искате средствата Ви да работят за Вас, имате дълъг път до превръщането в трейдър на финансовите пазари, който започва с избирането на пазар, на който да търгувате или да инвестирате, избор на активи (търговия с акции, суровини, форекс търговия, криптовалути и т.н.).

Разбира се, няма как да не отбележим и нуждата от това непрестанно да повишавате своите знания и умения

В родната инвестиционна общност ситуацията между трейдърите изглежда доста поляризирана. Общо взето, инвеститорите са разделени на два лагера – такива, инвестиращи само на БФБ (българска фондова борса), и такива, подкрепящи единствено инвестициите на международните финансови пазари.

Привържениците на двете направления често стигат дори още по-далеч и напълно отхвърлят другата инвестиционна алтернатива. А защо трябва да е така? Както се казва – „истината е винаги някъде по средата".

В този материал няма да се опитваме да даваме отговор на въпроса „Къде е по-добре да инвестирате - на Българска фондова борса (БФБ) или на международните фондови и валутни пазари (Forex)?", а по-скоро ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете инвестиционни алтернативи.

Те на пръв поглед се борят за инвеститорското внимание и ограничен ресурс. На практика обаче, може дори да се каже, че двете инвестиционни възможности дори биха могли да се допълват много добре.

С каквото и да решите да търгвувате обаче, критично за Вашия успех е непрекъснато да повишавате своите знания и умения.

Повишението на БФБ (Българска фондова борса) и световните финансови пазари

Определено изминалата година бе изключително благоприятна за фондовите пазари по света. Това с пълна сила важеше и за родния капиталов пазар.

Повишението на индекса на сините чипове SOFIX възлезе на близо 20% за 2017 г., като дори изостана зад представянето на водещи световни индекси, като широкия S&P 500 например.

От създаването си през 2000 г. до момента индексът на БФБ е растял със 7.2%, без отчитане на дивидентите, или с близо 9.5%, с отчитане на дивидентите. Това е почти колкото дългосрочния ръст на широкия щатски индекс, с вземане предвид на изплащаните дивиденти.

Или както се вижда, противно на очакванията, доходността на БФБ и световните финансови индекси е доста сходна.

Сравнение на финансовите оценки на SOFIX (БФБ) с международните пазари

По отношение на финансовите съотношения, ще чуете много и различни мнения. Много от застъпниците на тезата да се инвестира само на БФБ ще дадат за пример по-ниските съотношения на БФБ, в сравнение с международните пазари. Това обаче е само част от истината…

Да, вярно е, че международните финансови оценки са много високи, сравнени със същите в исторически план. Също така е вярно, че финансовите оценки на SOFIX са по-ниски от тези, в сравнение с щатските пазари например.

Не е вярно обаче, че финансовите оценки на БФБ са крайно ниски, особено ако се сравнят с това, което са били преди години.

За сравнение, през 2013 г. индексът на сините чипове SOFIX се търгуваше при финансово съотношение цена-печалба от 8 и съотношение цена-счетоводна стойност от 0.9. За сравнение, към днешна дата съотношението цена-печалба е 17.7 (или над 2 пъти повече) при близо двойно по-висока стойност.

В същото време съотношението цена-счетоводна стойност на индекса на сините чипове SOFIX е 1.16. Тоест, съотношението цена-счетоводна стойност на родния индекс на сините чипове SOFIX се е повишило с 30%.

Широкият щатски индекс S&P 500 се отличава със съотношение цена-печалба от 25.21 при средно 15.69 в дългосрочен план. В същото време съотношението цена-счетоводна стойност на щатския индекс се оценява на около 3.38 в момента спрямо 2.45 през 2013 г. Или повишение от около 40%.

 

Източник: multpl.com

Само можем да припомним, че един от критериите, по които Бъфет оценява дали акциите на една компания са подценени или надценени, е съотношението цена-счетоводна стойност да е под 1.

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg