Търговия на БФБ или на международните пазари? А защо не и двете…

7949
Търговия на БФБ или на международните пазари? А защо не и двете…

© Admiral Markets

Живеем в среда на рекордно ниски лихви. Толкова ниски лихви, че малките депозити от под 1000 лева, които са и основна част от масата депозити, според данни на БНБ, на практика губят пари на депозантите. И това кара хората да започнат да търсят по-добри инвестиционни алтернативи.

Друг фактор, освен ниските лихви, е инфлацията. Много от хората не си дават сметка каква е инфлацията или какъв е ефектът й във времето.

Но по данни на НСИ, за 15 години с парите, които имаме в момента, можем да купим два пъти по-малко неща, отколкото в началото на хилядолетието.

Подобна е ситуацията не само у нас, но и в останалите страни по света, включително и в САЩ. За период от над 50 години инфлацията е толкова висока, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950 г.

В развитите държави инфлацията е 2-3%. В догонващите страни инфлацията е може би 3-4% в дългосрочен план. Инфлацията, която можете да очаквате, е такава, че независимо къде живеете, след 40 години ще загубите между 55 и 90% от вашата покупателна способност.

Можем да очакваме, че ако бездействаме, три четвърти от парите ни ще са загубени след около 40 години.

Да започнем с очевидното - защо търговията с акции или форекс търговията са наложителни

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза.

Нещо повече, средствата Ви трябва да работят за Вас! Това е истината. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там?

Смятате ли, че те просто ги държат на компютаризиран запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират! Няма как да не отбележим и рекордно ниските лихви в световен мащаб в момента! В случай че искате средствата Ви да работят за Вас, имате дълъг път до превръщането в трейдър на финансовите пазари, който започва с избирането на пазар, на който да търгувате или да инвестирате, избор на активи (търговия с акции, суровини, форекс търговия, криптовалути и т.н.).

Разбира се, няма как да не отбележим и нуждата от това непрестанно да повишавате своите знания и умения

В родната инвестиционна общност ситуацията между трейдърите изглежда доста поляризирана. Общо взето, инвеститорите са разделени на два лагера – такива, инвестиращи само на БФБ (българска фондова борса), и такива, подкрепящи единствено инвестициите на международните финансови пазари.

Привържениците на двете направления често стигат дори още по-далеч и напълно отхвърлят другата инвестиционна алтернатива. А защо трябва да е така? Както се казва – „истината е винаги някъде по средата".

В този материал няма да се опитваме да даваме отговор на въпроса „Къде е по-добре да инвестирате - на Българска фондова борса (БФБ) или на международните фондови и валутни пазари (Forex)?", а по-скоро ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете инвестиционни алтернативи.

Те на пръв поглед се борят за инвеститорското внимание и ограничен ресурс. На практика обаче, може дори да се каже, че двете инвестиционни възможности дори биха могли да се допълват много добре.

С каквото и да решите да търгвувате обаче, критично за Вашия успех е непрекъснато да повишавате своите знания и умения.

Повишението на БФБ (Българска фондова борса) и световните финансови пазари

Определено изминалата година бе изключително благоприятна за фондовите пазари по света. Това с пълна сила важеше и за родния капиталов пазар.

Повишението на индекса на сините чипове SOFIX възлезе на близо 20% за 2017 г., като дори изостана зад представянето на водещи световни индекси, като широкия S&P 500 например.

От създаването си през 2000 г. до момента индексът на БФБ е растял със 7.2%, без отчитане на дивидентите, или с близо 9.5%, с отчитане на дивидентите. Това е почти колкото дългосрочния ръст на широкия щатски индекс, с вземане предвид на изплащаните дивиденти.

Или както се вижда, противно на очакванията, доходността на БФБ и световните финансови индекси е доста сходна.

Сравнение на финансовите оценки на SOFIX (БФБ) с международните пазари

По отношение на финансовите съотношения, ще чуете много и различни мнения. Много от застъпниците на тезата да се инвестира само на БФБ ще дадат за пример по-ниските съотношения на БФБ, в сравнение с международните пазари. Това обаче е само част от истината…

Да, вярно е, че международните финансови оценки са много високи, сравнени със същите в исторически план. Също така е вярно, че финансовите оценки на SOFIX са по-ниски от тези, в сравнение с щатските пазари например.

Не е вярно обаче, че финансовите оценки на БФБ са крайно ниски, особено ако се сравнят с това, което са били преди години.

За сравнение, през 2013 г. индексът на сините чипове SOFIX се търгуваше при финансово съотношение цена-печалба от 8 и съотношение цена-счетоводна стойност от 0.9. За сравнение, към днешна дата съотношението цена-печалба е 17.7 (или над 2 пъти повече) при близо двойно по-висока стойност.

В същото време съотношението цена-счетоводна стойност на индекса на сините чипове SOFIX е 1.16. Тоест, съотношението цена-счетоводна стойност на родния индекс на сините чипове SOFIX се е повишило с 30%.

Широкият щатски индекс S&P 500 се отличава със съотношение цена-печалба от 25.21 при средно 15.69 в дългосрочен план. В същото време съотношението цена-счетоводна стойност на щатския индекс се оценява на около 3.38 в момента спрямо 2.45 през 2013 г. Или повишение от около 40%.

 

Източник: multpl.com

Само можем да припомним, че един от критериите, по които Бъфет оценява дали акциите на една компания са подценени или надценени, е съотношението цена-счетоводна стойност да е под 1.

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...