Тайната за щастлив и успешен живот, според “японския Уорън Бъфет”

5714
Тайната за щастлив и успешен живот, според “японския Уорън Бъфет”

© Pixabay.com

Тайната за щастливия живот не е изобилието от богатство, но въпреки това често чуваме хората да казват, че искат повече пари.

Рядко обаче някой казва, че има прекалено много пари или точно достатъчно, пише в CNBC японският автор Кен Хонда.

Той твърди, че за 30-те години, в които проучва парите и щастието, една от най-забележителните личности, с които се е срещал, е японският предприемач и инвеститор Уахей Такеда.

Преди Такеда да почине през 2016 г., на 83-годишна възраст, той е бил ментор на Хонда в продължение на 15 години. Итински щастлив човек, който ме научи какво наистина означава човек да живее успешен и смислен живот, казва Хонда.


“В паричната игра няма край,” казва Такеда, правейки сравнение с бейзбола. Дори и ако водите в края на мача, това не ви гарантира крайната победа.

Паричната игра е същата", обяснява той. Дори и да сте богати през 30-те и 40-те си години, това не означава, че не може да се случи нещо катастрофално и да обеднеете.

"Японският Уорън Бъфет"

Често наричан “Японския Уорън Бъфет,” Такеда беше един от най-успелите и популярни инвеститори в Япония.

През 2006 г. Такеда е имал дялове в над 100 компании на стойност 30 млрд. йени (238 млн. долара), което го прави индивидуален инвеститор номер едно, пише тогава вестник Nikkei.

Такеда също така е основател на Takeda Confectionery - компания, чиято най-продаван продукт е Tamago Boro, или бисквити във формата на малки яйца.

Интересното е, че във фабриката, където се произвеждат, работници слушат музика на деца, които пеят “аригато,” което означава “благодаря” на японски език.

Тази традиция обяснява защо Tamago Boro нарича своите продукти “лакомствата, които са чували ‘благодаря’ един милион пъти.”

„Маро“ е ключът към щастлив и изобилстващ живот

Всичко това отразява философията на Такеда за “маро,” което е съкратено от магокоро на японски и означава „честно сърце“. Можете да кажете, че имате силно маро, ако имате чисти намерения и водите почтен живот.

Вътрешното задоволство и благодарност са същността на маро. Хонда отдава успехите си на това, че Такеда постоянно му напомнял за маро и да казва “благодаря.”

Това ли е тайната на японското дълголетие?В Япония тайната за по-дълъг, по-щастлив и изпълнен с повече удовлетворение живот може да бъде обобщена с една дума – икигай

Постигането на състоянието „маро“

Хората, които са в допир със своето маро, създават печеливши ситуация и за себе си, и за хората около тях.

Когато вашето маро нараства, се случват три неща, според Такеда:

Ставате по-магнетични, като излъчвате и привличате положителна енергия. Това ви заобикаля с добри хора и неща, които наистина ви интересуват, което пък създава цикъл от щастие и изобилие.

Влагате повече страст и енергия в постигането на неща, които са наистина важни за вас. Това ви прави по-интуитивни и способни да избирате най-добрия начин, по който да живеете живота си. И тъй като се занимавате с това, което обичате най-много, вие постоянно отваряте врати към нови и вълнуващи възможности.

Вие изразявате повече благодарност към живота и осъзнавате, че все повече казвате “благодаря.” Тъй като благодарността е заразна, другите започват да изразяват благодарност и също да приемат повече изобилие в живота си.

В едно общество, обсебено от парите, най-лесният начин да достигнете състояние на маро е да изразявате благодарност и давате, вместо винаги да искате или да питате за още.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg