Тези шефове на компании шокираха приятелите си, но успяха

2440
Тези шефове на компании шокираха приятелите си, но успяха

Бихте ли се сгодили за някого, когото познавате от по-малко от седмица?

Китайската имотна милиардерка Джан Син казва: "Разбира се, защо не?", когато настоящият й съпруг Пан Шъй й предлага брак само четири дни, след като двамата се запознават.

Нейните приятели били учудени.

"Бях прекарала 15 години извън Китай, в Хонконг и Англия, и бях работила за Уолстрийт. Наистина имах силно желание да се върна в Китай. Срещнах мъж, когото харесвах, но който никога не бе живял извън Китай," споделя Джан пред CNBC.

"Влюбихме се и четири дни след като се запознахме, той каза: 'Мисля, че трябва да бъдеш моя съпруга.' Аз казах: 'Това е интересно. Разбира се, защо не?' И така режихме да се оженим."
 

 

"Спомням си, че когато казах на приятелите си, всички ме попитаха дали не съм се побъркала и как така ще се омъжа за човек, когото съм срещнала преди четири дни и който не е прекарвал дори и един ден извън Китай. Питаха ме дали това ще се получи, а аз им казах, че съм сигурна, че ще се получи.“

През 1995 г. Джан и Пан основават компанията, която впоследствие става един от най-големите строителни предприемачи в Пекин - Soho China. Любовта между двамата обача не протича особено гладко, като те дори обмислят да се разделят, след като различните им подходи към бизнеса пораждат спорове.

Джан дори напуска бизнеса за известно време, но след това двамата намират начин да работят заедно. Тя се концентрира върху дизайна, а той върху продажбите. В момента тя е главен изпълнителен директор на Sоho China, а общото им състояние се оценява на над 3 млрд. долара.

Откачени бизнес идеи

Джан не е единственият шеф на компания, който е действал, доверявайки се на инстинкта си. Майкъл Дъбин предприема различен риск, когато през 2011 г. основава компанията Dollar Shave Club, която въз основа на абонамент изпраща на клиентите самобръсначки и принадлежности за бръснене по пощата.

Той не разбирал нищо от бизнеса с принаджлежности за бръснене, но бил убеден, че идеята му ще проработи.

"Мисля, че в същия период той имаше още няколко такива относително откачени бизнес идеи, които ми бе споделял," казва приятелят на Дъбин - Бен Джейкъбсън.

"Имаше и много други хора, които му казаха, че това е глупава идея, че трябва да се откаже и че не трябва да си губи времето и да си харчи парите," казва Джейкъбсън. "Той не разбираше нищо от бизнеса с бръснарски ножчета, но той наистина се доверяваше на инстинкта си."

В училище бе подценяван, но продаде компания за 1 млрд. долараЕто един урок за прохождащи предприемачи – не вярвайте на всичко, което ви казват в училище.

Дъбин смятал, че идеята му за компания е добра. Той премахва двете неща, които объркват хората – цената на самобръсначките и физическата преграда, тъй като в САЩ в аптеките те обикновено са заключени и клиентите нямат свободен достъп до тях. Това означавало да се изправи срещу гиганта Gillette, но Дъбин бил решен да го направи.

"Предприемачите по някакъв начин са имунизирани срещу идеята за риск. Често оприличавам предприемачеството с нелечима болест, или на болка, която определени хора имат. Защото, когато имаш идея за бизнес, никой не може да те разубеди и откаже от нея," казва Дъбин пред CNBC.

Това отношение помага на Дъбин да натрупа 3.2 милиона абоната, да генерира над 200 млн. долара оборот за 2016 г. и да продаде Dollar Shave Club на Unilever за 1 млрд. долара.

Напускам
 


Да заложиш на нещо, което може да не прорабори, е общото между всичките тези шефове на компании. Основателят на Google X Себастиан Трън изненадва колегите си, когато неочаквано напуска доходоносната си работа, за да основе образователна компания.

"Бях начело на Google X. Управлявах вероятно най-страхотната лаборатория в света. Името ми попадаше в новините поне по три пъти на седмица заради различни неща. И ето ме, отказвам се от 97% от заплатата си. От Google плащаха доста добре," казва Трън.

"Когато се присъединих към малък стартъп срещу една малка част от предишната ми заплата, за да се занимавам с образование, много от колегите ми бяха озадачени."

Трън привлича вниманието на основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж, когато печели състезание за автономни автомобили в Калифорния през 2005 г. Те го наемат, за да ръководи секретната лаборатория Google X.

След като през 2011 г. вижда TED презентация на предприемача в сферата на онлайн образованието Салман Кан, той се вдъхновява – ами ако може чрез онлайн видеа да научи хиляди други да създават автономни автомобили?

"Казах си, че може да съм в Google и да направя автономен автомобил или пък мога да науча 10 000 студенти как да създават такива автомобили. И така да служа на човечеството още по-добре," казва той.

Затова създава Udacity - компания за онлайн обучение, която в момента има 4 милиона регистрирани потребители, участващи в съвместни курсове с компании, като Google, Amazon и IBM.

Културен сблъсък

 

A post shared by Life At SAP (@lifeatsap) on

 
Бизнесменът Бил Макдермът също шокира колегите си със своя кариерен избор, когато напуска работата си в Siebel Systems (сега част от Gartner) през 2002 г., за да застане начело на северноамериканското подразделение на германската софтуерна компания SAP.

Предвид енергичния му стил на работа, който се разминава със средата в SAP, бившият шеф на Макдермът - Ан Мълкейхи, си задавала въпроса дали това ще се получи.

"Не можеше да изберете някой, който е по-шокиращ от гледна точка на стила," казва тя. "Всички искахме той да постигне големи успехи, но всички се чудехме дали това може да сработи".

В статия за Harvard Business Review от 2016 г. Макдермът признава за културните разлики: "Германският стил на продажби и управление невинаги пасват в Америка, както и обратното. Американците имат склонност да се въодушевяват лесно и са много емоционални и енергични. Когато имам германци срещу себе си, трябва предварително да съм по-добре подготвен с факти."

Уважението, което Макдермът проявява към тези различия, дава резултат - когато бива повишен до главен изпълнителен директор на SAP през 2013 г., той става първият американец, който оглавява компанията в 45-годишната й история.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg