Тим Кук – 10 години начело на най-скъпата компания в света

938
Тим Кук – 10 години начело на най-скъпата компания в света

© Unsplash

Точно преди 10 години Тим Кук беше обявен за новия главен изпълнителен директор на Apple, пише CNBC.

Задачата му не беше лека. Предшественикът му Стив Джобс основава компанията, а няколко години по-късно се завръща там, откъдето е изгонен, за да я изведе до челните позиции с редица нови продукти: The iMac, iPod, iPhone и iPad.

Кук казва, че именно Джобс му предлага да бъде лидер по свой собствен начин и да не го пита „Какво да правя, Стив“. Тим Кук прави точно това, за да изведе Apple до най-скъпата публична компания в света.


В последните 10 години компанията пусна няколко нови продукта, включително Apple Watch и AirPods. Придобити бяха още десетки компании, с което портфолиото на Apple беше диверсифицирано, а приходите отчетоха сериозно повишение.

Днес Apple е доста по-голяма от това, което беше преди десетилетие. Пред компанията обаче има и редица предизвикателства – от това какъв ще е новият продукт до управление на цени и политики, които налага по целия свят.

За момента изглежда, че Бордът на директорите на Apple е доволен от управлението на Кук. През септември дори му беше гласуван значителен бонус от 1 млн. акции на Apple, които той може да получи до 2026 г. Според цената на книжата от днес, този бонус се оценява на близо 150 млн. долара.

Ето какво се случи през последните 10 години, откакто Кук пое Apple:

Приходи

През третото тримесечие на 2011 г. Apple обяви приходи от 28.57 млрд. долара. Последното тримесечие сочи, че компанията почти е утроила постъпленията си до 81.4 млрд. долара.

Приходите от продажби на iPhone през последното тримесечие достигнаха 39.6 млрд. долара, или с над 10 млрд. долара спрямо съвкупните постъпления преди 10 години.

Цена на акциите и пазарна капитализация

Ако сте сред инвеститорите, които са купили акции на Apple в първия ден на управлението на Кук, то вие сте щастливци. Простата сметка сочи, че ако на 24 август преди 10 години сте инвестирали 1000 долара в Apple, днес бихте разполагали с 16 866 долара. Това представлява 32% годишна доходност с реинвестиране на получените дивиденти.

През последните години Apple се опитва да намали броя на книжата, намиращи се в свободно търгуваните акции (фрий флоут) чрез серия от обратни изкупувания. Само преди няколко седмици главният финансов директор на компанията Лука Маестри посочи, че от 2012 г. до днес Apple е похарчила 450 млрд. долара, за да купува собствени акции.

Това обикновено анализаторите и експертите по лични финанси взимат за знак, че компанията смята книжата си за подценени.

През 2011 г. Apple има издадени 929 409 000 акции. Днес те вече са 17 001 802 000, но това се дължи на двата сплита на книжата в съотношение 4:1 през 2014 г и 7:1 през 2020 г. Или иначе казано, днес капиталът на компанията би бил съставен от 607 207 214 акции, без да смятаме двата сплита, което представлява 35% по-малко спрямо 2011 г.

Днес Apple се оценява на 2.47 трилиона долара, като оставя зад себе си останалите големи щатски технологични компании – Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook.

Уорън Бъфет и Apple

По данни към 30 юни Бъфет притежава акции на Apple за над 128 млрд. долара. От Insider изчислиха, че Berkshire Hathaway е похарчила 36 млрд. долара между 2016 и 2018 г. за покупки на книжа на компанията, като днес този дял би се равнявал на 146 млрд. долара.

Бъфет се раздели с около 12% от притежаваните акции, което смята за грешка, коствала на компанията му 18 млрд. долара.

Простото правило на Бъфет за инвестиции по време на кризаПри положение, че сте инвестирали 1000 долара в Apple през август 2008 г., днес ще разполагате с девет пъти повече, или точно 9222.50 долара

В знак на признателност, а може би и за реклама, Тим Кук му подари нов модел iPhone, с който легендарният инвеститор замени стария си телефон с капаче. Днес Berkshire e вторият най-голям акционер в Apple с дял от 5.37%, а пред него са единствено фондовете Vanguard със 7.25 на сто.

Иновации, нови продукти и покупки

През последните години Aplle се съсредоточи както върху повишаването на приходите от плащания, направени през Apple Pay, така и върху нови продукти (Apple Watch) и услуги (Apple TV+, който е конкурент на Netflix, Apple News+ и др.).

Ръстът на приходите от бизнес услуги е впечатляващ – от 2.95 млрд. долара през 2011 г. на 53.77 млрд. долара за фискалната 2020 г. Именно това повишение дава увереност, че компанията ще продължи да отчита рекордни постъпления и печалби, въпреки понижението в продажбите на iPhone. Днес този процент е 20 от всички продажби, които компанията прави.

Работата на Джобс беше фокусирана върху развитието на новите продукти - нещо, което не може да се каже в пълна сила за Кук.

Въпреки това Apple пусна през 2015 г. своя Apple Watch, като данни на Counterpoint Research за 2020 г. посочиха, че компанията е продала 33.9 млн. умни часовника, или три пъти повече от Huawei.

Година по-късно Apple пусна AirPods, но от компанията така и не обявяват финансови резултати от продажбите му.

През същата 2016 г. Apple обяви за първи път, че е преминалата границата от 20 млрд. долара постъпления от „услуги“.

През 2011 г. Apple отчиташе „други приходи“ от продажби на аксесоари в размер на 2.3 млрд. долара, а днес те вече са 30.6 млрд. долара. Тук, освен часовниците, са включени устройства за дома и различни аксесоари, като слушалки например.

Именно слушалките Beats са най-скъпата придобивка на Apple в последните 10 години. Смята се, че в този период от време Тим Кук е дал одобрението за покупката на повече от 100 компании, с чиято помощ компанията увеличава ежегодно приходите си. 

Тим Кук вече е милиардер. Ето как шефът на Apple харчи парите сиЕто как Кук спечели и харчи своето богатство

Бъдещето

Според CNN Business в бъдеще можем да очакваме както автомобил от Apple, така и очила, за които се смята, че могат да заменят телефоните ни.

Осве това Apple планира да стане въглеродно неутрална както по отношение на целия си бизнес, така и спрямо веригите си за доставка до 2030 г. Това означава, че нейните устройства ще имат "нулево влияние върху климата" в момента на продажбата.

Предизвикателствата

Едно от основните предизвикателства е кой ще замени Тим Кук на поста му при неговото оттегляне. Настоящият главен оперативен директор Джеф Уилямс е едно от имената, които се спрягат, но следва да се има предвид, че той е само с две години по-млад от Кук.

Друг от големите проблеми, които седят през Apple, е настоящата им борба против регулаторните органи и производителите на игри и приложения. Дотам се стигна, след като производителят на популярната игра Fortnite Epic Games отказа да плаща процент от покупките, които клиентите правят през App Store на Apple.

Apple свали играта от App Store, а по-късно тази година съдът в Калифорния ще реши дали компанията е в правото си и дали Apple не трябва да намали своите 30%, които задържа при покупките.

Не трябва да забравяме, че днес в компанията работят 147 000 души на пълен работен ден спрямо 60 400 души преди десет години.

Дали Кук ще се справи с тези предизвикателства? До 2026 г. има пет години, в които ще намерим отговорите на много от тези въпроси. Какво обаче ще следва след това?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg