Този човек заработи $177 000, отдавайки басейна си под наем на непознати

2002
Този човек заработи $177 000, отдавайки басейна си под наем на непознати

© Swimply.com

Когато Джим Батан похарчил 110 000 долара, за да построи луксозен басейн до дома си в Уест Лин, Орегон, през 2012 г., той знаел, че прави инвестиция.

Едва ли обаче е предполагал, че 10 години по-късно той ще печели достатъчно, за да я изплати, като отдава басейна си под наем на непознати в интернет.

Батан казва, че от септември 2020 г. неговият басейн е използван от близо 9 000 плувци през платформа на име Swimply, която се определя като Airbnb на басейните.

Резултатът, според документи, с които са се запознали от CNBC, са 177 000 долара приходи за по-малко от две години.

“Обичам да казвам, че басейнът се е изплатил, че и отгоре,” казва 57-годишният Батан. “Миналата година си построих кът за развлечения у дома, също благодарение на моя басейн в Swimply.”


Батан казва обаче, че това изживяване не е за всеки. За да отдаваш под наем басейн, не е необходимо просто да сменяш кърпите между отделните наематели. Той казва, че е платил близо 37 000 долара за поддръжка през последното десетилетие за басейна, който е с размери 8 на 5 метра.

От почистването и пробите на химикалите във водата до управлението на всички резервации, Батан изчислява, че със съпругата му Лиза отделят приблизително между 12 и 14 часа на седмица за своето странично занимание.

“Приходите ми харесват, но като цяло предупреждавам хората да не го правят,” казва Батан. “Освен ако не сте пенсионер или не работите друга работа. Необходимо е много време, за да се запознае човек с химията в басейните и управлението като цяло.

Не е достатъчно да разчитате на някой, който идва веднъж седмично, за да ви наглежда басейна. Аз следя химикалите в басейна си между 5 и 10 пъти на ден.”Снимка: Swimply.com

Освен това, басейнът на Батан е златният стандарт. Той е най-доходоносният в Swimply измежду 25 000 басейна в САЩ, Канада и Австралия.

Наемът на басейна на Батан е 70 долара на час за петима души, като цената се покачва за повече хора и по-дълъг престой. Swimply взема 15% дял от всяка резервация, но Батан казва, че си струва заради лекотата, с която се работи с платформата.

През лятото Батан казва, че има около 26 резервации на седмица. През останалата част от годината той поддържа температурата на водата в басейна 32 градуса и предлага на гостите термо одеяла.

“Със съпругата ми сме свикнали да посещаваме луксозни петзвездни курорти и затова знам как изглежда отличното обслужване,” казва Батан.

Личното отношение изглежда се отплаща, тъй като по изчисления на Батан между 65% и 70% от неговите клиенти са многократни посетители на басейна.

Батан признава, че Swimply му е предоставила неочакван източник на доходи, но смята, че успехът на платформата може да не е устойчив.

Когато той се присъединява към нея през 2020 г., много местни обществени басейни са затворени заради ограниченията срещу COVID-19, а летният туризъм на практика не съществува. В днешно време той твърди, че търсенето изглежда намалява, тъй като туризмът се завръща, а басейните отварят.

Освен това със записването на повече собственици на басейни Батан има повече конкуренция. Когато той се присъединява към платформата в района на Портланд, Орегон, има пет басейна. Сега по негови оценки те са 65.

Да спиш в къщата на Кръстника срещу 50 долара на вечерИмотът, който в лентата от 1972 г. представлява дома на Вито Корлеоне (Марлон Брандо), служи като фон за началната сцена

“Тази година резервациите ми са наполовина на миналата,” казва Батан. “От Swimply се опитват да привлекат колкото се може повече басейни, като смятат, че търсенето по отношение на плувците ще поддържа естествено същия ръст. Това обаче засега не се случва.”

Според съоснователя на Swimply Буним Ласкин, приходите от резервации на компанията в момента отчитат 100% ръст на годишна база. “Както на всеки пазар, при отделните собственици на басейни има възходи и падения. Най-добрите басейни обаче винаги ще се търсят”, казва Ласкин.

Отдаването под наем на лична собственост също така винаги крие рискове. От Swimply в момента предлагат на собствениците на басейни до 10 000 долара за покриване на евентуални щети по време на резервация, ако “гостът не желае или няма възможност да плати щетите,” според уебсайта на компанията.Снимка: Swimply.com

Батан и неговата съпруга засега планират да продължат да отдават басейна под наем. Те обмислят да се преместят в Португалия някой ден и се надяват да предадат своя бизнес в Swimply на бъдещия купувач на дома.

Стига следващият собственик да има желание да влага необходимите усилия.

“Гледам на басейна си като на инвестиция и приемам всичко това много сериозно,” казва той. “Има обаче всякакви басейни, чиито собственици постват в групи във Facebook, а някои казват, ‘Здравейте, сипах малко хлор в басейна. Така добре ли е?’ И си мисля, че ‘Това е само началото.’”

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg