Три лъжи, в които вярваме, когато не ни вземат на работа

7364
Три лъжи, в които вярваме, когато не ни вземат на работа

Може би няма човек, който да не е чувал думите: „Ще ви се обадя, за да ви информирам за следващия етап от интервюто“.

За мнозина те са израз на намерение наистина да ви потърсят, тъй като отговаряте на критериите на работодателя. Неприятната истина е, че много от хората от „Човешки ресурси“ са предразположени да изричат тези думи отново и отново, докато си мислят на ум, че кандидатурата ви е отхвърлена.

В други случаи получавате имейл или обаждане, с което ви уведомяват, че е открит по-подходящ кандидат. И този развой е тежък за понасяне. Той провокира многобройни разговори със самия себе си, които включват негативни мисли...

Вместо да се самонавивате, че сте провал, в моменти като този трябва да си припомните няколко неща. Те не са истина:

Лъжа #1. Не сте достатъчно добри за позицията, дори и на друго място

Дори най-дружелюбните писма, в които учтиво отхвърлят кандидатурата ви, все пак представляват отхвърляне. Ако понякога ви се иска да прочетете нещо, което да понижи настроението ви, запазвайте този тип писма. Разбира се, че се шегуваме! Не го правете.

Независимо на кой етап от процеса на наемане на служител сте получили такова писмо, то говори за едно: компанията е харесала някой друг. Поради този факт, лесно е да стигнете до заключението, че ще бъдете отхвърлени и от друга компания, която търси служител на сходна позиция.

Ако попитате някой служител, наемащ персонал, той ще ви каже, че са чести случаите, когато трябва да избират между двама или повече идеални кандидати. Затова, преди да изпаднете в отчаяние, припомнете си това.

Лъжа #2. Изпуснахте последната идеална работа за вас

Ако сте успели да преминете през първите етапи от процеса на наемане, то вие определено проявявате интерес към позицията. Затова, когато получите неприятната новина, е естествено да си помислите, че друга такава възможност няма да имате.

Съветваме да направите следното. Поемете дълбоко дъх. Поизчакайте ден-два, след което хвърлете отново поглед към обявите за работа.

Може да не откриете Идеалната, но поне ще си припомните, че има и други работни предложения.

Лъжа #3. Няма нищо, което можете да направите, за да станете по-добри

Вие сте умни, талантливи и преди всичко – почти успяхте. Време е да се изправите лице в лице с фактите: стигнали сте далеч в процеса на интервюиране, но не сте получили работата. Въпреки това има доста неща, които можете да усъвършенствате. 

Никога не е забавно да се погледнете в огледалото и да кажете: Прецаках нещата. Как мога да бъда по-добър кандидат следващия път?

Щом рестартирате търсенето на работа, поразмишлявайте върху разговорите, които сте провели по време на интервюто. Успяхте ли да отговорите удачно на всеки въпрос? Имаше ли моменти, когато искахте да компенсирате в противовес на неудобната тишина? А това е довело до влошаване на впечатленията?

Често не получаваме обратна връзка от отдел „Човешки ресурси“. Затова можем сами да оценим своето представяне и да определим кои са нещата, върху които можем да поработим.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg