Три мита за работата от дома, които не са верни

2298
Три мита за работата от дома, които не са верни

На работещите от дома се гледа като на по-малко продуктивни служители. Но редица изследвания развенчаха това твърдение.

Ето кои са най-честите митове за дистанционната работа:

Мит: Работата в офиса е по-добра, защото води до случайни разговори, които генерират сътрудничество и идеи


Много висши служители казват, че се нуждаят от хората в офиса, защото там могат да се случат случайни взаимодействия между колеги и да предизвикат повече креативност и иновации.

Но тази визия за офиса - като място, което улеснява взаимодействията лице в лице, е невярна. Всъщност, офисите могат да попречат на такива разговори. Двама изследователи са наблюдавали комуникацията в няколко фирми от Fortune 500 преди и след като компаниите са преминали от отделни кабинети в офиси с отворен план.

Те са установили, че взаимодействията лице в лице, всъщност, са спаднали с около 70%, докато електронните взаимодействия са се увеличили. Хората в отворени офиси създават четвърта стена и техните колеги я уважават. Ако някой работи усилено, другите не го прекъсват, показва изследването.

Въпреки че дизайнът на отворения офис има за цел да насърчи да взаимодействаме лице в лице, той може да бъде и причина да не го правим, пишат авторите на изследването. В края на краищата, защо да отидете при колега, когато можете просто да му изпратите бърз имейл или съобщение?

Освен това 68% от хората споделят, че са по-организирани, когато имат възможност да работят от вкъщи, в сравнение с работа от офиса.

Мит: Работещите от разстояние са по-малко отдадени на работата си

Често срещан аргумент е, че отдалечените работници пропускат вътрешните културни предложения, които могат да помогнат за затвърждаване на лоялността към работодателя и в резултат на това са по-малко отдадени на работата си.

Проучванията показват, че работата от разстояние може действително да увеличи ангажираността на служителя. Според изследването, ако ръководителят на екипа успее да създаде сплотеност в средата, няма значение дали човек работи в офиса или от разстояние.

Мит: Хората, които работят от вкъщи, не го правят толкова усилено, колкото служителите в офиса

Изследвания установяват, че производителността не страда, когато работниците са вкъщи, а пандемията е пример за това. В проучване на около 800 работодатели, проведено от консултантската фирма Mercer, повечето компании казват, че производителността на служителите, всъщност, е същата (67%) или по -висока (27%), отколкото преди пандемията, въпреки че много от служителите на тези компании са работили дистанционно.

Разбира се, неща, като грижата за членовете на семейството и бавен домашен интернет, могат да попречат на способността на всеки да си свърши работата. Но ако служителят не е поставен пред подобни предизвикателства, е не по-малко продуктивен и полезен, отколкото тези, които са в офиса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg