Три ценни бизнес урока от обяд за 650 000 долара с Уорън Бъфет

10151
Три ценни бизнес урока от обяд за 650 000 долара с Уорън Бъфет

© Pixabay

Средностатистическият американец харчи малко над 1 000 долара годишно, за да обядва в заведения. Инвеститорите Гай Спиър и Мониш Пабрай обаче похарчиха 650 100 долара само за един обяд и то по една много специална причина – той е с милиардера Уорън Бъфет.

Двамата бизнесмени печелят традиционното наддаване с благотворителна цел за обяд с Бъфет през 2007 г. То се организира от Glide Foundation, а набраните средства отиват в помощ на бездомни и бедни хора.

Тазгодишният търг започна на 27 май и ще приключи на 1 юни. Най-високата оферта за момента е 1 550 100 долара. Победителят ще може да вземе със себе си до седем гости за обяда с председателя на Berkshire Hathaway в популярния ресторант в Ню Йорк Smith & Wollensky.


Миналата година търгът бе спечелен с оферта от над 2.5 млн. долара. За сравнение, при първото издание на търга през 2000 г. печелившата оферта бе на стойност едва 25 000 долара.

Някои хора са скептично настроено относно плащането на подобни суми за 2.5-часов обяд, дори и той да е със самия Бъфет, но Спиър и Пабрай споделят през CNBC преди няколко години, че "обядът си е струвал всеки цент."

"Мисля, че щяхме да сме готови да платим много повече от това," казва Пабрай. "Всичко си заслужава."

Преживяването е било не само "фантастично," според двамата инвеститори, но те си тръгнали от обяда и с три ключови бизнес урока:

1. Подхождайте към всяко едно нещо с почтеност

По време на обяда Бъфет обяснява как заедно с дългогодишния си партньор Чарли Мънгър подхождат към истината, честността и почтеността. "Той и г-н Мънгър използват вътрешен критерий," казва Пабрай пред CNBC.

Бъфет представя на двамата мъже един нетрадиционен метод за определяне на почтеността им, задавайки им въпроса "Какво предпочитате, да сте най-страхотният любовник на света, но да ви знаят като най-лошия, или пък да сте най-лошият, но да сте известен като най-страхотния?"

„Ако знаете как да отговорите правилно на този въпрос, тогава разполагате с подходящия вътрешен критерии," казал Бъфет.

"Това е много интересно, защото човек получава обратна връзка, че е ужасен, но в същото време дълбоко в душата си знае, че това, което прави, е правилното нещо."

Бъфет отдавна вярва в култивирането на почтеност, особено от ранна възраст и преди това е отбелязвал, че търси тази черта у всичките си служители.

"Един човек в студентска възраст може до голяма степен да реши какъв човек ще бъде на 60 г.," казва милиардерът пред списание Nebraska Business. "Ако вече няма почтеност на тази възраст, никога няма да има."

2. Свикнете с това да казвате „не“

Бъфет е казвал, че "Разликата между успелите хора и наистина успелите хора е, че вторите казват „не“ на почти всичко." Той живее точно с тази нагласа, пише Спиър в статия от 2014 г. за MarketWatch.

По време на техния обяд Спиър твърди, че Бъфет им показал своя дневник, който бил почти празен. "Той обича да оставя времето си неподредено и да оставя много възможности за спонтанни действия," казва Спиър.

Това не е някакъв нов навик, според неговия близък приятел Бил Гейтс. Основателят на Microsoft споделя, че когато среща Бъфет за първи път през 1991 г., той му показал своя календар, който бил в по-голямата си част празен.

Уорън Бъфет отказа вечеря с нея, но й даде три съветаЕдно е да събереш кураж да поканиш някого на вечеря, а съвсем друго е този някой да бъде Уорън Бъфет

Така Гейтс получил един много ценен урок. "Човек сам контролира времето си," обяснява Гейтс, който преди това имал навика да запълва максимално календара си. "Това, че сте запълнили всяка минута от календара си, не е индикатор за това колко сте сериозни."

Години по-късно нищо не се е променило за Бъфет и милиардерът все още отдава успехите си на тази способност да казва "не."

Спиър се зарича да направи същото след обяда си с Бъфет. "След като наблюдавах Бъфет, мога да кажа, че въпреки че е добър човек по душа, той също така няма абсолютно никакви проблеми да приеме моментните неудобства от това, че казва „не“. След като осъзнах това, реших да стана много по-добър в това самият аз да казвам „не“, споделя Спиър пред MarketWatch.

3. Правете това, което обичате

По време на обяда Бъфет също така обсъжда важността на това човек да прави това, което обича. Милиардерът първо посочва, че Сесил Уилямс, основател на Glide Foundation, прави това, което обича, като се грижи за хората в неравностойно положение. Бъфет след това добавя, че той също обича това, което прави като главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway.

Бъфет, чието състояние се оценява на 86 млрд. долара, е толкова щастлив от това, което прави, че е споделял, че би бил доволен и ако изкарваше по 100 000 долара на година.

Той призовава младите хора по същия начин да си търсят работа, която им допада. "Когато търсите работа, търсете такава, която бихте приели, ако не ви трябваха парите," споделя Бъфет пред събралите се 40 000 души на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2017 г.

Спиър отбелязва, че по време на обяда ясно си е личала любовта на милиардера към работата му.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg