Три упражнения, които помагат за това да бъдете много по-уверени

1130
Три упражнения, които помагат за това да бъдете много по-уверени

© Pixabay.com

Самоувереността е вярата, че можете да се заемете с предизвикателствата на живота – и да успеете. За това е необходимо да вярвате на себе си и на своите способности, особено въз основа на минал опит.

Самоувереността обаче се трупа трудно, ако имате проблеми с безпокойството, какъвто е случаят понякога с психотерапевта Джени Маенпаа, пише тя в CNBC. Тя започва да се занимава в психотерапия, за да помага на клиенти с подобни проблеми и да се справят и да трупат самоувереност.

За щастие има няколко неща, които можете да правите, за се чувствата и да изглежда по-уверени в себе си. Ето три упражнения, които Маенпаа използва всеки ден, за да бъде много по-уверена в себе си:


1. Разделяйте големите цели на по-малки парченца

Това ви дава ясен план за това как ще постигнете целта си. А всеки път, когато постигнете малка цел, получавате приток на мотивация.

Маенпаа казва, че наскоро се е заела с 60-днвено фитнес предизвикателство. Отначало било трудно, защото тя била фокусирана толкова много върху това, че трябва да тренира всеки ден в продължение на 60 дни, че преди още да е направила и една тренировка вече се страхувала от следващата. Тя губи увереност в своята дисциплина и физически способности.

Затова Маенпаа прави стъпка назад и променя нагласата си, така че да мисли ден за ден. Тя започнала да се радва на всяка завършена тренировка, вместо да гледа на тях като на една от 60.

Това че се фокусира върху всяка отделна стъпка по пътя към голямата цел я кара да се чувства горда и уверена, което пък и помогнало по-лесно да се справи с програмата.

2. Гледайте доказателствата

Имам глас в главата си, когото наричам моето “вътрешно подло момиче.”. Тя често се появява, когато съм претоварена, казва Маенпаа.

Уверените и интересни хора винаги избягват тези пет грешки при общуванетоПонякога чувствате ли, че хората ви „изключват“? Или нещо по-лошо - считат ви за скучни? Добрата новина е, че това вероятно има по-малко общо с това какво говорите и повече с това как го представяте

Например, ако има наближаващ краен срок за някаква презентация, този глас може да започне да й казва неща като “Нямаш представа за какво говориш. Дори не можеш си подредиш слайдовете навреме. Трябва просто да се откажеш.”

Тогава Маенпаа спира и си задава въпроса “Какви са доказателствата, че не мога да се справям? Тази компания ме нае, за да говоря въз основа на успешната ми работа. Имам две магистърски степени и щатски лиценз, които потвърждават, че зная за какво говоря.”

След като е прегледала всички обективни доказателства за своите качества тя се успокоява и може да мисли и действа по-уверено.

Маенпаа си казва “Запозната съм добре с тази тема. Имам проблеми с това да започна, но това не означава, че не мога да се справя. Ще започна като си нахвърлям някои идеи на хартия.”

3. Питайте приятелите и роднините си какво мислят

Това може да звучи ужасяващо, но хората които избират да бъдат част от вашия живот, наистина ви обичат и ги е грижа за вас, с всичките ви недостатъци.

Често те виждат наши силни черти, които ние не виждаме. Маенпаа казва, че веднъж се колебаела дали да приеме предложение за работа или не. Не била сигурна дали е подходяща за тази позиция. Затова попитала няколко доверени приятели да й кажат какви според тях са нейните силни черти. Техните отговори били едновременно изненадващи и утвърждаващи.

Това, че чува сходни неща от няколко човека, които са я виждали в различна среда й помага да се фокусира върху силните си черти и това дали позицията би й подхождала. В крайна сметка тя блокира своето “вътрешно подло момиче”, което й казвало: “Не си достатъчно добра за тази възможност.”
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg