Три урока за предприемачи от Брус Лий

3646
Три урока за предприемачи от Брус Лий

© Pixabay.com

Като дете през 70-те години на миналия век израснах, гледайки как Брус Лий унищожава враговете си във филми, като „Драконът идва“, Юмрукът на яростта” и „Големият шеф“, пише предприемачът Брандън Уайт в Entrpepreneur.com.

Той разказва, че бил впечатлен от начина, по който Лий пребива лошите и всичко изглежда толкова готино, докато го прави. Той имаше страхотен стил и аз запомних това, казва Уайт.

С напредването на възрастта някои от героите, на които Уайт се възхищавал като дете отпадат, но възхищението му от Брус Лий нараства. Лий имаше реална стойност, казва Уайт.

Известен актьор, режисьор, специалист по бойни изкуства, учител и най-важното, според Уайт - философ. По негови думи Лий е бил един наистина интересен човек с очарователен подход към живота и съвършенството. 

Когато става въпрос за подхода на Лий, Уайт има предвид по-конкретно Джийт Кун До - бойното изкуство и философия, които той развива. На Кантонски Джийт Кун До означава “Пътят на изпреварващия юмрук,” а хората говорят за него като за „стила“ на Лий, но неговият стил, всъщност, беше да няма никакъв стил, казва Уайт.

Фондацията Брус Лий описва основния принцип на Джийт Кун До като “Да не използваш никакъв път като път, да нямаш никакво ограничение като ограничение.”


Философията на Лий, когато разработва Джийт Кун До, е проста: Приеми това, което е полезно, отърви се от това, което не е и добави нещо, което е уникално твое. За да създаде Джийт Кун До, той изучава всички съществуващи бойни изкуства и избира какво би могъл да използва от тях.

След това се отказва от неща, които според него не сработвали и добавял свои собствени уникални движения. В крайна сметка, този мисловен процес става също толкова важен, колкото и самото бойно изкуство.

Уайт твърди, че изучава Лий и Джийт Кун До от години и е приел тази философия като част от своята бизнес стратегия. Според него това е мисловният процес зад повечето, ако не и зад всички, успешни бизнеси.

1. Не трябва да създадете изцяло нов продукт, за да успеете в бизнеса

Да вземем предприемача Стив Джобс. Той не изобретява дигитално устройство, което възпроизвежда музика, нито мобилния телефон, нито дори първия компютър. Той избира най-добрите части от тези съществуващи неща, премахва лошите и добавя своя собствен стил. Това прави Apple толкова добра.

Имайки предвид това, не е необходимо да сте Стив Джобс, за да приложите част от стратегията на Брус Лий. Уайт казва, че го е правил с няколко свои компании, сред които и една, в която е съосновател и която носи името File Finder. Тя помага за по-лесното намиране на изгубени файлове, използвайки малко по-различен подход от традиционното търсене.

Разбира се, Уайт не измисля функцията търсене. Той обаче взема най-доброто от "търси," отказва се от най-лошото и добавя компонент, който е уникално негов – опитът му в психологията и разбирането на човешкия мозък.

2. Фокусирайте се върху изграждането на силните си страни, а не върху запълването на слабостите си

Всички ние можем да научим много от философията на Лий, неговата трудова етика и супер фокус върху това да бъде най-добрия в своята сфера. Лий постоянно използва своите силни страни, вместо да се фокусира върху слабостите си.

Според Уайт това да се опира на нещото, в което е добър и да гради своята компания на тази основа, е умна тактика за всеки предприемач. Ако не сте добри в някой аспект от вашия бизнес, наемете възможно най-скоро някой, който може да справи с това. Не губете от ценното си време в опити да се справите с нещата сами.

Лий полага усилия, за да бъде абсолютен майстор на своето изкуство, а в бизнеса трябва да сте също толкова фокусирани, за да превърнете една идея в продукт, а продукта в бизнес.

Ако се върнем на Стив Джобс, той осъзнава, че е много по-добър като търговец и човек на идеите, отколкото като софтуерен или компютърен инженер. Стив Уозняк запълва тази негова слабост и така 1+1=3.

Да признавате своите слабости е силна черта. Използвайте я.

28 г. предприемач, превърнал студентското си начинание в бизнес за милиардиСред акционерите в компанията са бившата бейзболна звезда Алекс Родригес, както и фондове, подкрепени от Илон Мъск и Джеф Безос

3. Няма ограничения за това какво искате да постигнете

“Ако винаги поставяте ограничения във всичко, което правите, във физическо отношение или нещо друго, това ще се пренесе и във вашата работа, и в живота ви“, казва Лий. “Няма ограничения. Има само плата, а вие не трябва да се задържате там, трябва да ги преодолявате.”

Съвременен пример за човек, който използва тази философия, e Илон Мъск. Той има способността да не позволява на никой да му налага ограничаващия си начин на мислене.

Той отхвърля всякакви ограничения и просто задава въпроса, “Защо не?” Защо да не може една търговска компания да създава страхотни ракети и да лети в космоса? Защо да не може електромобилите да имат дълъг пробег и да са също толкова комфортни, като тези на бензин? Защо да не можем да свържем човешкия разум с компютър? Защо да не можем да пробием тунел под земята и ускорим транспорта от един град до друг?

Едно от големите препятствия, които предприемачите трябва да преодолеят, е да осъзнаят, че могат да създадат успешна компания, да я продадат и да живеят живота, за който са мечтали.

През целия си живот на предприемач Уайт казва, че е вярвал в следното: Трябва да вярвате, че можете да направите нещо, за което не сте сигурни, че можете да направите.

За да успявате, трябва тези две мисли да са едновременно в главата ви. В противен случай съмненията ще надделеят и няма да успеете да се преборите с трудностите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg