Трикове, с които децата са по-малко време пред екрана без тръшкане и сълзи

2140
Трикове, с които децата са по-малко време пред екрана без тръшкане и сълзи

© Pixabay

Американските тийнейджъри използват електронни устройства средно по седем часа на ден. И това не включва времето, в което ги употребяват за обучение.

Така че не е изненада, че много родители са загрижени, а фактът, че децата се ядосват, когато майки и татковци се опитват да ограничат употребата, прави нещата още по-трудни.

Психологът от Станфорд Нир Еял обяснява как да управлявате времето, което децата прекарват пред екрана.


1. Позволете на децата сами да контролират времето си

Една от най-големите грешки на съвременните родители е да не позволяват на децата да контролират собственото си време, посочва Bright Side, цитирайки Еял. Само по този начин те могат да се научат да се справят с разсейването и да ръководят живота си, когато пораснат.

2. Обяснете какво губят, когато отделят време на устройствата

Дори малките деца знаят, че времето е ограничено. Просто им обяснете, че ако имат три часа свободно време и го прекарат на своя iPad, няма да имат време за рисуване, излизане с приятели или приказка преди лягане. Вярвате или не, те могат да определят приоритетите си. 

3. Покажете им, че приложенията, видеоклиповете и игрите са създадени, за да задържат вниманието на потребителите

Ако вашето дете обича да играе игри на смартфон, разкажете му за психологическия ефект от наградите, които получава на всяко ниво. По-големите са в състояние да разберат как устройствата ни правят зависими. Също така е добре да им покажете как да управляват времето си пред екрана чрез личен пример.

4. Попитайте ги колко време, според тях, е достатъчно да прекарват пред екрана

Може и да се страхувате от отговор "цял ден", но това вероятно никога няма да се случи, след като им обясните необходимостта от ограничения. Избягвайте сами да задавате лимити - това просто ще доведе до пазарлък и ще убие цялата идея за независимост.

5. Попитайте ги как ще управляват времето си

Ако вие сте този, който следи часовника, това може да е голяма грешка. Ако едно дете определя ограниченията, то трябва и да ги налага. Има много начини да направите това: настройте алармата на телефона или дори кухненски таймер.

И не забравяйте, че сте просто съветник, а не лошият човек, който отнема нещо ценно от детето.

Дигитален хероин, или как децата ни се пристрастяват към екранитеИма си причина родителите, които внимават най-много с технологиите по отношение на техните деца, да са технологични дизайнери и инженери

6. Започнете с прилагане на тези правила от ранна възраст

Веднага след като детето ви започне да настоява да използва своя iPad/смартфон/лаптоп и изпадне в истерия, ако не му разрешите, вече е крайно време да действате. Просто се уверете, че всички са се успокоили, преди да започнете дискусията. Ако отново се появи истерия, това не означава, че е късно - просто бъдете упорити. 

7. Променяйте първоначалните правила

На първо място, това ви дава възможност да повдигнете темата отново, ако детето ви наруши обещанието си. От друга страна, това дава на детето свобода да търгува екранното си време за кино вечер през уикендите или да променя начина, по който то се проследява..

8. Бъдете готови за разгорещени дискусии

Чудесно, ако успеете да разрешите проблема без загуби от всяка страна. Но имайте предвид, че детето може да протестира срещу новите правила. Бъдете готови за това и не се ядосвайте, не го наказвайте и не поемайте контрола.

Опитайте се да го успокоите и обещайте да обсъдите темата по-късно. Добрата семейна атмосфера винаги е по-важна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg