Трите начина, по които и най-умните хора фалират

2524
Трите начина, по които и най-умните хора фалират

© pexels.com

Магнатът Уорън Бъфет, който вярва, че инвеститорите никога не трябва да взимат назаем пари, за да купуват акции, разкри, че неговият дългогодишен бизнес партньор Чарли Мънгър знае кои са трите пътя, които водят умните хора до банкрут. Той им казва “трите L”.

В интервю за CNBC най-големият дарител на фондацията на Бил Гейтс споделя, че за него е лудост да се заемат пари, за да се купуват ценни книжа.

"Лудост е да рискуваш това, което имаш, и да имаш нужда от нещо, от което всъщност не се нуждаеш. Няма да си по-щастлив, ако удвоиш състоянието си", смята Бъфет.


Размишлявайки по темата, Оракулът от Омаха, както често е наричан, отбелязва, че заемането на пари е начин да се опитате да забогатеете малко по-бързо, но има много начини да забогатеете бавно и да се забавлявате, докато го правите.

Бъфет споделя и кои са начините умен човек да се отправи директно към фалита. За целта разкрива философията на Чарли Мънгър.

Трите начина са алкохол, жени и ливъридж (на английски език те отразяват 3-те L - liquor, ladies и leverage). Ливъридж е финансов термин, който се използва, за да илюстрира усилването на ефекта от дадена финансова операция, дължащо се на „мултиплициране“ на инвестирания ресурс.

Заемането на пари също е свързано с риск от фалит, подчертава Бъфет.

Поехте ли твърде много риск в инвестициите си? Сега е моментът да проверитеПоследните няколко години бяха изпитание за мнозина, когато става дума за фондови пазари, но и възможност за по-добро разбиране на личния ни профил

Неслучайно през 2014 г. милиардерът изпрати писмо до акционерите на Berkshire Hathaway, в което сравнява вземането на заеми с хазарт с живота.
 
Лудост е да рискуваш да загубиш това, от което се нуждаеш, преследвайки това, което просто желаеш, казва Бъфет.

Ние никога няма да играем на финансова руска рулетка със средствата, които сте ни поверили, дори ако метафоричният пистолет има 100 патронника и само един куршум, допълва той.

Милиардерът не е съгласен да се пробва и един път на руска рулетка с револвер с шест гнезда за куршуми и зареден само един, въпреки че шансът за оцеляване са солидните 83,3%. Причината е, че и да са 99%, няма печалба, която да компенсира риска от загуба.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg