Трите навика, които ни правят щастливци и късметлии

1594
Трите навика, които ни правят щастливци и късметлии

© pixabay.com

„Щастливците“ са внимателни към своето обкръжение, фокусирани са по време на разговор, отворени са за нови знания, готови са да променят своето мнение и с лекота приемат различното развитие на събитията.

Има ли във вашето обкръжение хора, за които на всеки паркинг в най-натовареното време ще се намери свободно място? Ние ги наричаме „щастливци“. На тях постоянно им върви.

Ричард Уайзман е професор по психология в университета Хардфордшиър. Той определя „щастливците“ като хора, които притежават удивителната способност да се оказват в точното време на точното място и извличат повече преимущества така, сравнено с другите хора.

Ако потърсим дума в определението на Уайзман, която да е ключова, то това е способност – става дума за поредица от навици, които тези хора практикуват. При тях има директна връзка между мозъка им и това, какви искат да станат.

През периода 1993 – 2003 г. Уайзман провежда изследване. Резултатите показват: думата „провървява“ има особено отношение към търсенето на възможности, дори ако ни се струва на пръв поглед, че да се търсят такива е безсмислено.

Четири основни принципа на начина на мислене на „щастливците“:

1/ Максимално търсене на случайни възможности
2/ Умение да слушат и да се вслушват в собствената си интуиция
3/ Позитивна настройка
4/ Преобразуване на „некъсмета“ в „късмет“.

От 8 долара в джобa, мечта и майчината благословия до милиардерОт Forbes оценяват личното състояние на доктор Б.Р. Шети на 4.2 млрд. долара през август 2018 г.

 

Този начин на мислене става възможен, когато част от ежедневната практика са следните навици.

1/ Всяка седмица общувайте с един нов за вас човек. Новите хора формират ново обкръжение, а то формира 50% от късмета ни.
2/ Медитирайте. Това е най-краткият път към това, да се научите да се вслушвате във вътрешния си глас. Последният е нашата интуиция. Тя знае всички отговори.
3/ Анализирайте случаите, когато не ви е провървяло (на пръв поглед) и разпознайте къде в неуспеха ви ви е „провървяло“. В книгата на Джон Мут „Zen Shorts“ може да прочетете забележителна история за това, как син на фермер чупи крак. Усещането „как не му е провървяло“ бързо бива сменено със „слава Богу“, когато поради счупения крак момчето не е взето войник.

Във всичките три етапа на развитие на „късмета“ има обща черта: настрой мисленето си така, че да е открито – така се създават нови невронни мрежи.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg