Трите най-големи грешки при купуването на часовник

25373
Трите най-големи грешки при купуването на часовник

© Pixabay

Купуването на часовник може да бъде като минно поле.

Съществуват на пръв поглед безкрайни комбинации от каишки, механизми, стрелки и други елементи по часовника.

В резултат на това много хора си тръгват от магазина с часовник, с които не са наистина доволни.

Това обаче може да се избегне, според, Хамилтън Пауъл, главен изпълнителен директор на Crown & Caliber, онлайн борса за луксозни часовници втора употреба.


Ето какво казва Пауъл пред Business Insider за най-големите грешки, които хората правят, когато си купуват часовници и какво препоръчва той.

1. Купуването на нов часовник като инвестиция

Когато човек чете медийните заглавия за продажби на часовници Rolex за милиони по време на търгове на Christie's, би могъл да се изкуши да си купи часовник с цел инвестиция, но трябва да внимава да не е нов.

"95% от съвременните часовници, които купувате в днешно време, няма да бъдат инвестиция," казва Пауъл. "Ако бяха, марките никога нямаше да ги продават, на първо място. Съответната марка щеше просто да си ги пази."

Пауъл сравнява пазара на часовници с пазара на автомобили: "В момента, в който изкарате колата от шоурума, тя губи част от стойността си."

Купувайки часовник втора употреба, вие прескачате това първоначално обезценяване, което първият му собственик е претърпял.

2. Купуването на часовник, който вашите приятели харесват

Вашият часовник трябва да е отражение на вашия вкус, а не на вкусовете на вашите приятели или на любимия ви блогър.

Най-скъпите часовници в светаЗа всеки, който може да си позволи да носи стотици хиляди долара на ръката си


"Купете си часовник, който ще ви харесва да гледате всеки ден и който смятате, че е забавен," казва Пауъл. "Ще трябва да се будите с този часовник всеки ден и ако не ви харесва как изглежда, доста бързо ще ви омръзне."

3. Часовникът не отговаря на начина ви на живот

Ако сте дървосекач, няма смисъл да носите деликатен, стар часовник. "Някои часовници са направени, за да се грижи човек за тях," казва Пауъл, и ако имате по-груб начин на живот, има часовници, които трябва да избягвате.

Подготовката и внимателното премисляне са от ключово значение, според Пауъл.

"Имам много стари часовници, но преди да сложа часовника, внимавам, защото едно чукване в стената или във вратата може да свали цялата патина или блясък от ръката."

За да обобщим, избирайте си часовник, който подхожда на начина ви на живот, а не обратното.

Купете си часовник с „душа“

Часовниците, в крайна сметка, са страхотна тема за разговор, така че Пауъл препоръчна избирането на часовник, за който може да се разказват интересни неща.

Пилотските или авиаторските часовници имат голяма корона (копчето от едната страна на часовника), която в днешно време изглежда не е с някаква конкретна цел, но според Пауъл, пилотите имали нужда от по-голяма корона, защото през 40-те години на миналия век носели ръкавици, "а когато носиш ръкавици, трябва да имаш по-голяма корона, за да сверяваш часовника."

"Страхотно е, че през 2018 г. все още можете да кажете 'причината моят часовник да има по-голяма корона е, че първоначално е бил предназначен за пилоти, които са имали нужда от нея' и така да се впуснете в разказването на история," казва Пауъл.

"Купете си часовник, който има душа, някакво минало, така че да ви позволява да разказвате някаква история."

Гъвкавостта е важна

"Когато е възможно, си купувайте часовник, който позволява смяна на каишките," съветва Пауъл.

Ако можете да се сдобиете с часовник, който със стоманена верижка изглежда също толкова добре, колкото и с кожена каишка, тогава сте уцелили десетката.

Според Пауъл, след като смените каишката на вашия часовник, ще изглежда така, сякаш сте си купили нов часовник, но разходът ще е минимален.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg