Цената на женския успех в България: две истории за пътя към върха

7024
Цената на женския успех в България: две истории за пътя към върха

България заема едно от челните места в Европейския съюз по най-голям дял представителки на нежния пол, заемащи ръководни постове.

Данни на Евростат от 2017 г. сочат, че страната ни е на второ място в съюза по брой дами на мениджърски постове (44%). По този показател ни изпреварва единствено Латвия, а втората позиция делим с полякините.

Как българките успяват да се изкачат до върха?

Този въпрос зададохме на две дами, които градят кариeра в една от най-динамичните сфери у нас - недвижимите имоти. Иглика Йорданова е изпълнителен директор на Colliers в България, а Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Тяхното професионално мнение и съвети ще чуете по време на дискусията в панел Имоти на икономическия форум Шумът на парите 2018. 

Днес ви представяме личните им истории за пътя към върха:

Иглика Йорданова е част от Colliers International от 2002 г.

Тя притежава дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти и лидерски качества, които успешно прилага на позицията изпълнителен директор на Colliers в България.

Като такъв тя отговаря за реализирането на бизнес стратегията на компанията, прилагайки уменията си в областта на стратегическия мениджмънт, преговорите, бизнес планирането, продажбите и консултантските услуги.

Предишният професионален опит на Иглика е на позицията Мениджър търговски площи, където се занимава с бизнес развитието и управлението на екипа.

Тя е магистър по „Финанси“ и бакалавър по „Икономика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.


Успехът за мен се измерва с усещането, че реализираш пълния си потенциал.

Това е вътрешен измерител, на първо място, който дава отговор на въпроса осъществен ли се чувстваш и развиваш ли важните за теб неща, които ти носят удовлетвореност и придават екзистенциален смисъл.

Успехът никога не е бил самоцел за мен, той се случва като резултат на посветеност в насочването на енергията ми в посока, която носи положителни ефекти за средата и хората около мен.

Според мен успехът нe се обуславя от пол. Смятам, че в Източна Европа дамите имаме
възможността да се развиваме и доказваме.

В продължение на десетилетия жените на практика балансират успеха си в професионален и личен план.

В Colliers има редица примери за жени, които имат успешна реализация в резултат на своите качества, умения и желание за принос към екипа, компанията и обществото като цяло.

Ако трябва да синтезирам разбирането ми как се изгражда устойчив и успешен бизнес, то се основава на няколко съществени принципа.

Започвам с най-важния – изграждането и поддържането на екип от съмишленици, с които споделяме общи ценности и визия за това, как се прави бизнес.

Устойчивостта на успеха за мен се базира на идеята, че бизнеса е дългосрочна „игра“, в която постиженията са надграждат и създават мултиплициращи се положителни ефекти.

Дълбоко вярвам в създаването на синергия – между хора, с разнообразни идеи и подход, между различни индустрии, между различни икономики и култури.

Именно по този начин се създава добавена стойност и се стимулират иновациите. Полина Стойкова е изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES. Тя се присъединява към компанията още в самото начало, като по-късно става и съдружник.

Постът изпълнителен директор заема от края на 2008 г., точно в началото на глобалната финансова и икономическа криза, през която BULGARIAN PROPERTIES премина успешно и към момента е една от най-добре позиционираните имотни компании.

От 2012 г. Полина е квалифициран член на Royal Institution of Chartered Surveyors със специализация в сферата на имотните анализи.

Притежава магистърска степен по Стратегическо управление от СУ "Св. Климент Охридски" със специализация в сферата на лидерството и предизвикателствата пред жените на лидерски позиции, а по-късно се обучава в областта на иконометрията и статистиката с цел моделиране и прогнозиране на имотния пазар в България.

Автор е на редица публикации и анализи за пазара в България, както и на първите по рода си индекси за цените на жилищните имоти.

Темата за лидерството и за предизвикателствата пред жените на лидерски позиции винаги ми е била интересна, тъй като е лесно да се усетят съществуващите стереотипи в бизнеса още с първите стъпки в работата и кариерата. В резултат на това моята дипломна работа през 2007 г. беше с точно такава тема.

Допълнителен повод за изследването ми даде и това, че 2007 г. беше обявена за ‘Европейска година на равните възможности за всички’, което постави началото на по-активно говорене и създаване на нови правила и политики в глобален план за осигуряване на равни възможности.

Това важи не само за стереотипизиране по пол, но и по националност, култура и други признаци и като цяло цели приемането на различията на работното място като нещо позитивно за устойчивото развитие и успеха на компаниите, тъй като именно различните гледни точки, знания, умения и култура ни помагат да имаме конкурентни предимства и да измисляме иновативни подходи и нови решения в динамичния свят, в който живеем.

От гледна точка на ситуацията в България, следва да отбележим, че тук имаме доста по-благоприятни условия за равнопоставеност и достъп на жените до лидерски позиции. Това е в резултат на традиционната ни толерантност към различията, а също така и на социалистическия строй, в който жени и мъже са били третирани равнопоставено.

Така че, бих казала, че при нас условията, в които се развиват жените в своята кариера, са доста по-добри от тези например в Западна Европа. Потвърждение за това е, че имаме редица жени на най-високи дръжавни постове, а също така и на високи позиции във финансови институции и други големи компании.

Секторът на недвижимите имоти не прави изключение – и тук имаме сериозно представяне на жени на ключови позиции.

Ако се върнем обратно към въпроса как аз постигнах своя успех в бизнеса, бих казала, че той е резултат първо от много сериозно образование и постоянно учене, на второ място много труд, системна работа и самодисциплина (както по отношение на учене, работа, развитие и поддържане на процесите и спазване на правилата, които сам създаваш, така и на управление на финансите и взимане на решения, базирани на анализ и данни) и не последно по важност – поддържане на дългосрочна стратегия и визия къде искам да бъда след време и до къде искам да доведа организацията си.

Тези три неща за мен са есенцията на това какво може да доведе до траен резултат и успехи по всякакви направления – те не важат конкретно за това как да станеш успешен мениджър или лидер, а могат да бъдат отнесени до всяко нещо, което правим, без значение на какво ниво от кариерната стълба се намираме и до къде искаме да стигнем.

А за цената, която се плаща, за да се постигне това - тя ще стане ясна в края на пътя, когато човек си направи равносметките. Важно е обаче всичко, което даваш за постигане на целите и мечтите си, да го даваш доброволно и от сърце, с ентусиазъм и вяра в себе си и в това, че вървиш в правилната посока. Така постиженията носят удовлетворение, а именно то оправдава заплатената цена.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg