Ценни съвети, ако ви е трудно да спестявате

2174
Ценни съвети, ако ви е трудно да спестявате

© pixabay.com

Вероятно всеки един до 30-ата си година бива вдъхновяван да стане финансово независим.

Понякога обаче нещата не се случват така, както ни се иска. Знаем колко смущаващо е, когато изникват непредвидени разходи. Тогава можем да затънем в дългове или поне да се върнем на нулата.

Най-важното е да знаем как да се върнем отново на пистата.

Ако сте в етап от живота, в който се борите с възстановяване на спестеното, ето няколко съвета, с които ще преодолеете трудностите.

1. Преразгледайте бюджета си

Разберете какво притежавате. Намерете време да преразгледате бюджета и да отбележите кои са разходите, които можете временно да орежете. Независимо колко малко пари можете да заделите настрана, направете го. Все пак накрая ще получите сума, с която ще допринесете за погасяването на задължение.

В процеса на спестяване е важно да помните, че трябва да плащате първо на себе си. За целта ...

2. Трансферирайте част от доходите си в спестовна сметка автоматично

Някои казват, че трябва да спестявате поне 20% от месечните си доходи, за да бъде процесът ефективен. При финансите обаче стандартът не приляга на всеки. Трябва да намерите сума, която да отговаря на настоящото ви състояние.

Как да пестите пари, когато живеете от заплата до заплата Задайте си първо един въпрос

3. Бъдете реалистични относно своите спестявания и харчове


Това, че ваши познати се справят отлично с финансите си и са на светлинни години от вас, не бива да ви обезкуражава да следвате целта си. Приливът на негативни чувства в никакъв случай не бива да ви кара да се отклонявате от спестовния план.

4. Винаги имайте пари в брой

Това може да ви се стори странно като съвет. Всъщност ще ви е от полза. Когато имате пари в портфейла си, не си позволявате волю-неволю да вадите банковата карта и да се разплащате, губейки представа какъв е балансът по нея.

Дръжте известна сума в чекмедже у дома. Звучи ретро, но мислете за нея като за финансов буфер. Ще ви бъде от полза, когато възникне причина за непланирано плащане. Спестовната сметка същевременно ще бъде недокосната.

5. Разчистете

Направете инвентаризация на активите си. Ще бъдете изненадани колко много притежавате и колко пъти купувате вещи, защото сте забравили, че вече имате такива.

6. Направете си застраховка живот с инвестиционна част

По този начин ще спестявате редовно за бъдещето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg