Умни съвети за инвестирането от легенди на Уолстрийт

2901
Умни съвети за инвестирането от легенди на Уолстрийт

© Pixabay.com

Мъртвите понякога говорят по-мъдро от живите. Това е особено вярно, когато става въпрос за пазари, икономика и инвестиции - теми, които генерират много мнения днес, малко от които обаче са полезни.

По този начин започва материалът на Кен Фишер в USA Today. Той е основател и изпълнителен директор на Fisher Investments, автор е на 11 книги, 4 от които са бестсеъри, според New York Times, а също така се нарежда на позиция номер 200 в класацията на 400-те най-богати американци.

Фишер посочва седем от най-великите инвеститори, според него, като извежда и няколко съвета, които могат да ни помогнат при избора на книжа за портфейла ни. Колкото повече изучавате тези хора, толкова по-добре ще се справяте в инвестирането, посочва Фишер.


Джон Неф: Хваленето означава, че е време за продажби

Неф управлява 31 години Windsor Fund, който е част от Vanguard, като постига за този период впечатляващите (бел. ред. до 1995 г.) 13.7% средногодишна доходност, което е двойно повече от нарастването на S&P500 за този период.

Как е възможно това? Неф избягва книжата на компаниите, които са на мода в инвестиционните среди и се фокусира върху компаниите и техните оценки, като търси да купува акции, които са подценени спрямо техната действителна стойност.

Да, това наистина напомня на инвестирането в стойност, което следва Бъфет. Според Неф рано или късно пазарът ще оцени тези компании подобаващо. Той посочва, че „когато ви се прииска да се похвалите относно дадена акция, значи е време да продавате".

Греъм: Бащата на инвестирането в стойност

Неф, подобно на Уорън Бъфет, попива знания от Бен Греъм. Бъфет често е описван като 85% Бен Греъм и 15% Фил Фишер, за когото ще стане дума малко по-нататък. Греъм често е наричан бащата на инвестирането в стойност. Той е автор и на една от най-великите книги за инвестирането „Интелигентният инвеститор“.

"Преди много време Бен Греъм ме научи, че цената е това, което плащаш, а стойността е това, което получаваш. Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествена стока на намалена цена“, казва Бъфет.

Греъм, от своя страна, казва: „Интелигентният инвеститор е реалист, който продава на оптимистите, а купува от песимистите.

Най-добрите инвестиционни цитати на всички временаОт Бен Франклин до Уорън Бъфет

Т. Роу Прайс и Фил Фишер

Това са едни от първите инвеститори, според които „ръстът на компанията в следващите години има по-голямо значение от настоящата стойност на бизнеса“. Двамата изграждат свои собствени методи, по които оценяват малките фирми и възможността им да растат през следващите години.

Т. Роу Прайс основава на своите принципи гиганта при взаимните фондове T. Rowe Price Group, докато Фишер пише книгата „Обикновени акции и необикновени печалби", която е първата, обявена за бестселър в сферата на инвестициите от NY Times.

Богъл: Бащата на пасивното инвестиране

Джак Богъл е един от тези, на които дори Уорън Бъфет се прекланя. Според него хората не трябва да се концентрират нито върху потенциалния ръст, нито върху стойността на компанията, а просто да следват нарастването на S&P500.

Да постигнеш по-добри резултати от индекса би означавало, че знаете нещо необичайно, което останалите не знаят. Можеш ли да го постигнеш, пита той?

Фондовете Vanguard, основани от Богъл, се отличават с ниски такси, които привличат множество инвеститори. Днес те управляват 5.2 трилиона долара.

Единственото нещо относно парите, за което Джак Богъл съжаляваКомпанията му управлява парите на повече от 20 млн. души по света

Лоеб: Бъдете скептичен

Според Джералд Лоеб, ако много инвеститори мислят, че дадено нещо ще се случи, то то вече е отразено от пазара и няма да се случи. Той е активен трейдър, автор на книги и статии, а често дори е наричан и най-цитирания мъж на Уолстрийт. Той е роден през 1899 г. и може би това е причината да не сте чували много за него.

Лоеб казва, че е твърде рисковано да държим една акция много време, с което се противопоставя на инвеститори, като Бен Греъм. Неговата първа книга „Битката на инвестиционното оценяване“ се продава в 200 000 копия по време на Голямата депресия.

Най-богатите престъпници на всички временаПосочените в класацията суми са приблизителни, но престъпниците не подават най-коректните данъчни декларации

Понци: Звучи прекалено добре, за да е истина

Чарлс Понци е бащата на Понци схемата. Ползвана през началото на 20 в., тя работи по следния начин: обещава на инвеститорите големи печалби, но вместо парите да бъдат инвестирани, част от тях остават за Понци, а с останалите се погасяват задълженията към старите вложители.

Ако една сделка звучи толкова добре, може и да не е истинска. Рискът е реален и е навсякъде. Също като измамниците, нали? 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg