Умствената пречка, която ни спира да реализираме потенциала си

4219
Умствената пречка, която ни спира да реализираме потенциала си

© Pixabay

Милиардерът Рей Далио е основател на Bridgewater - един от най-големите и добре представящи се хеджфондове в света.

Той постига истински предприемачески успех, след като създава компанията в апартамент с две спални. Далио описва себе си като обикновено дете и по-лош от средното ниво студент.

Четиридесет и две години след като основава своята компания, Далио решава да сподели тайните си за успеха в нова книга със заглавие „Принципи“.

Книгата е от 560 страници. Според Далио обаче една конкретна глава е най-важна.

В нея Далио ракрива едно препятствие към успеха, което е толкова вкоренено в човешкия опит и в нашата ДНК, че е трудно да бъде предоляно.

Онези, които осъзнаят и предориемат стъпки да свалят бариерата, ще бъдат в много по-добра позиция да получат това, което искат от живота.

Съветът на Далио: Бъдете абсолютно непредубедени

Добрите решения не са непременно тези, които се отразяват добре на егото ви. Добро решение е това, което е най-доброто за вас и за вашата компания.

За да вземе добри решения, един човек трябва да има способността да разглежда различни гледни точки и възможности, независимо дали това наранява егото му или не.

Попитайте някои от вашите приятели или някои предприемачи дали са непредубедени и повечето от тях, ако не и всички, ще кажат че са. Дали обаче наистина са? Вие такива ли сте?

Според Далио, има някои признаци, които ще ви подскажат дали наистина сте непредубедени.

  • Предубедените хора не искат идеите им да бъда оспорвани; непредубедените хора не се ядосват, когато някой не е съгласен с тях.
  • Предубедените хора са по-склонни да правят изявления, отколкото да задават въпроси; непредубедените хора наистина вярват, че може да грешат.
  • Предубедените хора се концентрират много повече върху това да бъдат разбрани, отколкото върху това да разбират другите; непредубедените хора винаги се чувстват принудени да виждат нещата и през погледа на другите.
  • Предубедените хора са лишени от дълбоко чуство на смирение; непредубедените хора подхождат към всичко с дълбоко вкренен страх, че може да грешат.

Далио смята, че с откриването на тези черти у себе си човек прави само първата стъпка. Втората стъпка е да ги разпознае у другите. След като го направите, "се обграждайте с непредубедени хора."

Според Далио от съществена важност е едно несъгласие да бъде преобразувано не като заплаха, каквото вижда вашия примитивен мозък, а като възможност да се научи нещо.

"Хората, които променят мнението си, защото са научили нещо, са победители, докато тези, които упорито отказват да научават нови неща, са неудачници."

Далио посочва, че да си непредубеден не означава да приемаш на сляпо заключенията на някой друг. Той препоръчва едновременно да сме непредубедени и остояващи своето.

Рей Далио за грешките и успехаГрешките са нещо, от което можем да се учим в живота си

Далио предлага няколко препоръки за това как човек може да бъде радикално непредубеден. Сред тях са:

"Вярвайте искрено, че вие може би не знаете най-добрият възможен път." Далио твърди, че да осъзнаеш какво не знаеш, със сигурност е по-важно от това, което знаеш.

"Осъзнайте, че вземането на решения е процес от две стъпки: Първо приемете цялата съответна информация, след това решавайте." Далио твърди, че точно тук много предприемачи се препъват. Повечето хора не са склонни да разглеждат информация, която не съответства с техните възгледи за света или със заключението, до което вече са стигнали.

"Не забравяйте, че търсите най-добрия отговор, а не просто най-добрия отговор, който вие самите можете да дадете." Този последен съвет може би е най-важният. Далио посочва, че когато между двама души има несъгласие, има голяма вероятност единият от тях да греши. Ами ако този човек сте вие?

За повечето предприемачи целта е да създадат най-добрата компания и да устроят живота си по възмножно най-добрия начин. Несъгласията, дебатите и обратната връзка служат за постигане на крайната цел – да се стигне до най-доброто решение.

Загърбването на егото ви може да е вашето най-голямо конкрентно предимство. "Ако сте прекалено горди с това, което знаете ... ще научавате по-малко, ще вземате по-лоши решения и няма да реализирате потенциала си," казва Далио.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg