Уорън Бъфет: Нямам нужда от по-ниски данъци при това неравенство

2064
Уорън Бъфет: Нямам нужда от по-ниски данъци при това неравенство

© Pixabay

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е наясно с възможността за потенциално огромно неравенство в същата тази система, която му позволи да постигне огромни успехи. Състоянието на Бъфет се оценява на 80 млрд. долара, а той е третият най-богат човек в света, според Forbes.

"Не мисля, че имам нужда от намаляване на данъците," споделя Бъфет пред CNBC по отношение на обявените наскоро от Републиканската партия планове.

Новите данъчни предложения отменят данъка, който се начислява за прехвърлянето на пари и активи от един човек на друг след смъртта му. Премахването на този данък би било "ужасна грешка," казва Бъфет, защото според него тази промяна облагодетелства богатите.


"Истината е, че ако приемат закона, за който говорят, аз мога да оставя 75 млрд. долара на няколко деца, внуци и правнуци и ако те са 35 на брой, всеки от тях ще има по няколко милиарда долара," и на никой от тях няма да му се налага да плаща данъци, за да получи наследството, казва Бъфет.

"Това страхотен начин за разпределяне на ресурси в САЩ ли е?"

Според Бъфет системата за наследство вече дава възможност на някой да започва живота си с огромно предимство пред другите.

"Ако са имали достатъчно късмет да излязат от правилната утроба и да имат правилното име - Бъфет, те могат да си построят гробници, за каквито египетските фараони дори не са си и мечтали. Те биха могли да правят всичко, а при капитализма ставаше въпрос за интелигентното разпределение на ресурси," казва Оракулът от Омаха.

Къде живеят и какво работят най-богатите хора на планетата Факт - богатите стават все по-богати

Ако пък тези деца не използват съобразително богатството, което получават, тогава това е провал на икономиката, казва Бъфет.

"Ако пропилеят всичките пари, това означава, че са направили някои много глупави неща с наистина важни ресурси. Това не е добре за капитализма. Не мисля, че това е добре за децата," казва той.

"Със сигурност не мисля, че това е добре за общество, в което вече има огромно неравенство. Смятам, че това е ужасна грешка."

Това не е първият случай, в който милиардерът инвеститор коментира публично несправедливостта в икономиката, от която той е извлякъл ползи.

"Истинският проблем, според мен, е, че просперитетът на изключително богатите хора е невероятен," заяви Бъфет пред PBS Newshour през юни.

"Ако се върнете в 1982 г., когато Forbes публикува първата си класация на милиардерите в САЩ, тези 400 души разполагаха общо с 93 млрд. долара. Сега разполагат с 2.4 трлн. долара," казва още Бъфет през юни. "Това е просперитет, който непропорционално облагодетелства хората на върха."

Бъфет също така сподели пред PBS Newshour, че би бил напълно доволен и с много по-малко пари, отколкото има в момента. "Щях да съм щастлив и със 100 000 долара на година."

Може би е дразнещо да се слушат подобни баналности от един милиардер, но Бъфет е предприел реални действия за това да дари по-голяма част от ресурсите си.

Той и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс стартираха инициатива, с която приканват най-богатите хора в света да даряват поне половината от състоянието си за благотворителност.

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg