Уорън Бъфет припомни на мениджърите си, че репутацията е всичко

2817
Уорън Бъфет припомни на мениджърите си, че репутацията е всичко

“Звездният отбор” от мениджъри на Уорън Бъфет тази година получи традиционното напомняне от милиардера, че трябва да пазят репутацията на компанията Berkshire Hathaway Inc. и да планират бъдещето.

Бъфет, който ръководи Berkshire в последните пет десетилетия, изпраща на всеки две години маморандум на всеки от мениджърите на над 80-те подразделения на Berkshire, в който набляга на тези две неща. Последният подобен меморандум, който се различава малко от предходния, изпратен през 2010 г., бе изпратен в петък.

Бъфет напомня на своите мениджъри, оглавяващи компании, които продават самолети, бижута, издават вестници, дават офис мебели под наем, произвеждат тухли, обучават пилоти и извършват още множество дейности, че техният основен приоритет е “ревностно да пазят репутацията на Berkshire.”

“Както казвам в продължение на над 25 г. в тези меморандуми,” пише Бъфет в последния такъв, “можем да си позволим да изгубим пари, дори много пари. Това, което обаче не можем да си позволим е да губим репутация – дори една малка частица от нея.”

Вижте още: У. Бъфет: Отказът на Харвард бе най-важният момент в живота ми

Загрижеността за репутацията е въпрос, който Бъфет е обсъждал нееднократно и на много места през годините. Най-популярното му изказване по въпроса вероятно е пред Конгреса, след като заема поста председател на изпитващата сериозни затруднения Salomon Brothers през 1991 г. Той заявява пред конгресмените, че неговото послания към служителите на компанията тогава е било: “Ако изгубите пари на компанията, ще ви разбера. Ако изгубите и частица от нейната репутация, ще бъда безмилостен.”

Последният меморандум на Бъфет също така напомня на мениджърите, които той определя като “Отбора на звездите”, да го държат в течение за това “кой ще ги замести на следващия ден, ако някой от тях изведнъж изгуби способността да извършва задълженията си.”

По принцип мениджърите работят с голяма свобода и автономност и Бъфет споделя в писмото, че те могат “да обсъждат с мен какво става колкото малко или колкото много желаят.” Самият Бъфет обаче поема отговорност за списъка с потенциални заместници на ръководителите на множеството компании на Berkshire.

“Бележката ви може да бъде кратка, неформална, написана на ръка и т.н.,” пише Бъфет. “Просто я надпишете ‘Лично за Уорън.’”

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg