В какво пенсионните фондове инвестират парите ни

4103
В какво пенсионните фондове инвестират парите ни

© Pixabay.com

В края на полугодието на 2018 г. пенсионните фондове в страната управляват активи за 13.196 млрд. лв. спрямо 11.8 млрд. лв. за година по-рано.

Приходите на фондовете за периода 1 януари – 30 юни на настоящата година достигат 92.7 млн. лв., докато нетният финансов резултат е 33.18 млн. лв., или малко по-малко спрямо отчетените преди 12 месеца 34.379 млн. лв.

В какво са инвестирани голяма част от тези суми ще разберете от следващите редове.


Универсални пенсионни фондове (УПФ)

Днес във универсалните фондове се осигуряват най-много лица – над 3.7 млн. души, а управляваните активи са за 10.9 млрд. лв. Най-големите фондове по размер на активите, по последни данни от Комисията за финансов надзор, са: Доверие, Алианц България, ДСК-Родина, Съгласие и Ен Ен, които заедно и с ЦКБ-Сила държат 95% от пазара.

Инвестициите на универсалните фондове, по данни от 30 юни, възлизат на 10.1 млрд. лв., а паричните средства са за над 740 млн. лв.

Основно фондовете влагат парите си в дъжавни ценни книжа, издадени или гарантирани от държави-членки на ЕС (5.068 млрд. лв.) и корпоративни облигации (1.5 млрд. лв.). Това са нискорискови финансови инструменти, с които се гарантира сигурността на парите на населението за евентуалната им втора пенсия.

В акции, права и дялове от колективни инвестиционни схеми са вложени 3.29 млрд. лв. срещу 2.6 млрд. лв. за преди 12 месеца. Тези инвестиции са по-рискови от горепосочените и с тях се цели повишаване на доходността през годините.

Поради ниските лихви, предлагани от банките, днес депозитите съставляват само една малка част от инвестициите – 72 млн. лв., докато в инвестиционни имоти фондовете са вложили 200 млн. лв.

Прави впечатление, че делът на ценните книжа, търгувани на чуждестранни регулирани пазари, днес вече е 6.37 млрд. лв., въпреки че фондове активно се включиха при първичното публично предлагане на Градус АД, която успя да набере 81 млн. лв. от борсата ни.

Какво е общото между Хърватия, България и финансовите пазари?Какво е общото между вицешампионът от Световното първенство по футбол, България и финансовите пазари?


Доброволни пенсионни фондове (ДПФ)

Днес в тях се осигуряват 621 хил. души, а активите им под управление са 1.08 млрд. лв. Лидер тук е Алианц България с 45.93% пазарен дял, далеч пред Доверие и Ен Ен, които имат по 14.1 и 13.08 на сто от пазара. С малко под 10% четвъртата позиция се заема от ДСК-Родина.

Само за първите шест месеца на 2018 г. в тези фондове са постъпили нови 79 млн. лв. спрямо 60 млн. лв. за преди 12 месеца.

Над 65% от активите на ДПФ са вложени в ценни книжа от чуждестранни борси, като отново преобладават държавните ценни книжа (ДЦК) и корпоративните облигации, в които са инвестирани респективно 422 и 159 млн. лв.

Вложенията в акции, дялове и права са за 400 млн. лв. спрямо 341 млн. лв. за преди година, а банковите депозити – 14 млн. лв.

Какво да очакваме от валутната двойка евро/долар?От Admiral Markets UK клон България са бичо настроени към EUR/USD


Професионалните пенсионни фондове (ППФ)

За втори месец поред там се осигуряват над 300 хил. души, докато по данни към 30 юни, активите под управление са 1.07 млрд. лв., като лидерските позиции се заемат от Доверие, Алианц България и Съгласие.

Инвестициите на тези фондове са малко под 1 млрд. лв., като от тях 470 млн. лв. са вложени в ДЦК, 347 млн. лв. в ценни книжа и дялове на взаимни фондове (311 млн. лв. преди година), а облигациите са за 151 млн. лв.

Делът на депозитите също е минимален – 6.2 млн. лв., като само три от фондовете притежават влогове днес. В имоти са инвестирани 21.4 млн. лв., а паричните средства са за 57 млн. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg