В преследване на парите: 5-те грешки, които умните хора правят

12477
В преследване на парите: 5-те грешки, които умните хора правят

© pixabay.com

Стремежът да се забогатее не е грешка, но е погрешно да се очаква, че богатството ще бъде решение на всички проблеми. Ако смятате, че само глупавите хора правят грешки, заблуждавате се. Умните също правят такива. Разликата е, че глупавите не си признават, а умните – да.

Най-умните и успели хора в историята всъщност са правили повече грешки от останалите. Тук е моментът да напомним думите на Алберт Айнщайн – „Този, който никога не е грешал, никога не е пробвал да направи нещо ново“.

Защо да се виним, че грешим? Повечето неща в живота са обратими и незначителни. Важното е да се поучим от грешките си.


Едно от най-полезните свойства на характера, което трябва да имате, е да умее да си прощавате. Трябва да се отнасяте по-меко към провалите си. Както и към провалите на другите хора. Александър Поуп е казал: „Да се греши е човешко, а да се прощава – божествено“.

В живота има граници, които не бива да се престъпват. Ако се придържате към високи морални стандарти, вие постъпвате правилно. Ако допускате грешки, какво от това? Никой не е съвършен.

Това са 5 от грешките, които допускат умните хора. Не е необходимо и вие да ги правите. Поучете се от тях още сега.

1. Гонитба за пари
Книгата на Феликс Денис „Как да станем богати“ ни разубеждава да преследваме парите. Много богати хора ще ви кажат същото. Най-смешното е, че всички знаем: в живота има неща, които са по-важни от парите.

Въпреки това превръщаме парите в единствена цел. Денис пише: „Хората, които попаднат в капана на тунелното виждане, се фокусират върху печеленето на пари, мислят, че парите са това, от което имат нужда“.

Няма нищо лошо в желанието да станеш богат. Просто трябва да си напомняме, че спечелването на пари над определена сума не влияе значително върху щастието ни.

Не е лошо да искаш да си богат. Грешка е да смяташ, че това ще реши всичките ти проблеми.

2. Пренебрегване на съня
Когато сте въодушевени от нещо, искате да вложите в него цялото си време. Усещането е потресаващо.

Ако ентусиазмът ви пречи добре да се наспивате, ситуацията се променя. Стремете се да заспивате и да се събуждате по едно и също време. Никаква напрегната умствена дейност преди сън. Само леки четива или писане в дневник.

3. Постоянно оставане на линия
Последното десетилетия е невероятно от гледна точка на технологиите. Сега почти всеки има смартфон и достъп до интернет. След няколко години целият свят ще е в мрежата. Дори най-слабо развитите страни.

Съвременните технологии промениха планетата. Това е великолепно. Но всяко нещо, което е прекалено много, е лошо.

Същото се отнася до вашите смартфон, таблет или лаптоп.

Една от причините за психичните проблеми на много хора в наши дни? Постоянната свързаност с мрежата.

Шест съвета за парите, дадени от милиардери Предприемачеството не е лесно начинание

4. Недостатъчно физическа активност
Животът е богат на задължения. Нашето основно задължение е да работим. Освен това имаме семейство и приятели, на които трябва да отделяме време. Има сметки за плащане. В живота се случват и непредвидими неща. Проблеми на работното място. Заболяване на близък.

Това е животът. Затова не е трудно да си представим, че не съумявате да вместите спортуването сред приоритетите си. Ако не отделяте редовно време за физически упражнения, започвате да се чувствате уморени и слаби.

Задъхвате се след няколко стъпала. Спирате да искате да ходите пеша. Заболява ви гърбът от постоянното седене. Започва да наедрява коремът ви. Не желаете вече да се гледате в огледалото.

Не се помирявайте със ситуацията. Влезте в залата, излезте в парка. Тренирайте редовно.

5. Прекалена самоувереност
Едно от когнитивните изкривявания, към които са предразположени умните хора, е свръхувереността. Когато са много добри в нещо, много лесно се надценяват. Това не е свързано с високомерие или наглост. Жертва на самоувереността може да стане всеки – от тихите хода до най-експресивните.

В момента, в който започвате да се смятате за най-добър, печелите. Когато престанете да се съмнявате в себе си, спирате и да се учите. Не учат само неудачниците.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Вранимир
# 0
16:04 | 26 April 2019
колко па да са умни
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg