Валери Бодсон, Amundi: Светът след пандемията няма да е по-лош

3454
Валери Бодсон, Amundi: Светът след пандемията няма да е по-лош

© Amundi

Убедена съм, че светът след пандемията няма да е по-лоша версия от този преди нея, заяви Валери Бодсон, главен изпълнителен директор на Amundi, при откриването на “Световния инвестиционен форум“, организиран от една от най-големите компании за управление на активи в света.

“От началото на пандемията Amundi се придържаше към своя път на развитие и положи основните за бъдещия растеж. Ние продължихме, дори и в условията на административна блокада на много икономики“, заяви Бодсон.

Това може да бъде демонстрирано само с две цифри. През първото тримесечие на 2021 г. Amundi регистрира рекордните 2 трлн. долара активи под управление, което консолидира позиция на дружеството сред водещи компании в света в тази сфера, отбеляза Бодсон.


Компанията също така запазва съотношението между разходи и приходи на ниво от 50%, което е демонстрация за оперативното й съвършенство.

Освен това Amundi стартира няколко инициативи, които вече започват да дават резултати. Само за три месеца смесено й дружество с Bank of China набра близо 1 млрд. eвро. Amundi Technology има договори с няколко клиента през 2021 г., а Бодсон изрази увереност, че в следващите няколко дни ще има споразумение за придобиването на Lyxor Asset Management.

Приоритетите на Amundi

Бодсон очерта и стратегията на Amundi, която се състои от пет приоритета, насочени към клиентите и партньорите на компанията.

Първият е компанията да продължи да инвестира, така че да предлага най-добри инвестициионни решения и услуги.

Вторият е да продължи ръста си в Европа и да разшири дейността си в Азия, поставяйки си за цел достигането на 500 млрд. долара акиви под управление в периода от сега до 2025 г., в сравнение с 300 млрд. евро днес.

Третият приоритет за компанията е да продължи да развива експертизата си при управление на средства и представянето, като набляга сериозно на иновациите.

Другите два приоритета пред Amundi са отговорните инвестиции и технологичното развитие.

Не смятам, че след кризата ще се появи един изцяло нов свят. Убведена съм обаче, че тази пандемия ускори няколко процеса, заяви Бодсон. През последните 40 години икономиката и политиката се движат само в една посока – световна "суперсила", набор от идеологии, произтичащи от консенсуса във Вашингтон и независими централни банки.

Според нея обаче се разкриват нови алтернативи пътища. Смятам, че в момента тече една голям промяна на парадигмата в икономически план. Появяват се нови наративи за икономиката, заяви тя.


Снимка: Amundi

Бодсон смята, че огромната правителствена подкрепа, която започна с началото на пандемията, ще продължи, тъй като икономическият шок беше сериозан.

Тази промяна в икономическата парадигма пък изисква преосмисляне на правилата на фискалната и монетарната политика.

Преди настъпването на пандемията светът беше разделен от развитите държави в условия на ниска инфлация и бързо развиващите се държави в Азия. Днес изглежда сякаш световната икономика е по-поляризирана.

Кризата с коронавируса също така засили геополитическите предизвикателствата. Преминахме от свят, в който доминираха либералните демокрации, в такъв, в който това вече не е единственият модел.

Трябва да осъзнаем - и в Европа, и в САЩ, че има други модели на развитие.

Прогнозите на Бодсон 

Бодсон е убедена, че фискалните и паричните интервенции ще се запазят и след пандемията, за да подпомогнат пътя на икономическото възстановяване. Отделянето от настоящата огромна обществена подкрепа ще бъде прогресивно.

Тя също така смята, че пазарите не очакват в достатъчно голяма степен инфлацията, което не трябва да звучи като заплаха за инвеститорите, а по-скоро като елемент, който те трябва да имат предвид при разпределението на своите активи.

Това, което е много ясно, е, че Азия ще излезе по-силна от тази криза. Бодсон не мисли, че това е заплаха за САЩ или за Европа. Голяма част от утрешния свят се гради от младежта в Азия, която създава свой собствен модел на развитие и това е нова възможност за инвестициите, според нея.

В Европа беше предприета жизненоважна стъпка с предоставянето на ЕС на възможността да заема средства като едно цяло. Бодсон не смята, че сме на ръба на федерализма, а по-скоро, че е бил постигнат един баланс.

Последното силно убеждение на Бодсон е свързано с енергийния преход. Тя смята, че той може да се случи при едно фундаментално условие – само ако е социално приемлив. Отговорността на инвеститорите е да финансират енергийния преход, който може да се случи, единствено ако е справедлив. Това е най-голямото предизвикателство за в бъдеще, смята тя.

Като световен лидер Amundi има задължение, особено с оглед на предстоящата среща за климата в Глазгоу, известна като COP26. Компанията иска да се присъедини към коалицията от дружества за управление на активи, поели ангажимент за въглероден неутралитет до 2050 г., заяви Бодсон.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg