Време ли е пазарите да приемат милениалите насериозно?

2384
Време ли е пазарите да приемат милениалите насериозно?

© Pixabay

Типичният милиениал инвеститор за много хора изглежда като Винсънт Иантомаси.

Той е един от многобройните играчи-аматьори на капиталовите пазари и редовно публикува финансови съвети за последователите на неговия канал в TikTok.

На фона на музиката на 18-годишния рапър Лил Моузи, той анализира потеницалната възвръщаемост на инвестициите във високорискови фондове, като борсово търгувания SPXL.

Във форумите на социалната платформа Reddit потребителите редовно публикуват теми с преживяванията си на капиталовите пазари, включително и т. нар. loss porn (в буквален превод от английски - "порнография на загубите"), "хвалейки" се с акаунтите си в мобилни приложения, като Robinhood.

Някои от тях залагат всичките си спестявания на рискови активи, като краткосрочни опции върху акциите на Tesla и т.н.


Младите индивидуални инвеститори навлязоха масово в света на финансовите пазари по време на пандемията, пише The Economist. На фона на рекордните повишения на борсовите индекси, милиони "милениали" се включиха в еуфорията на пазарите, търгувайки през своите телефони.

За много хора това може би изглежда като временна тенденция, в резултат на която много хора ще се "опарят" и ще загубят спестяванията си. Нещо, което се случва периодично при всеки цикъл на "бум и срив" на пазарите.

Но под повърхността, всъщност, протича мащабно прехвърляне на активи между поколенията, пише изданието. Милениалите, в чиято група обикновено се включват хората, родени между 1981 и 1996 г., все още държат сравнително малък дял от световното богатство.

В Съединените щати те притежават активи на стойност 9.1 трилиона долара, или около 7% от всички. Това е значително по-малко от състоянието на т. нар. "бейби бумъри" (родените в периода 1946-1964 г.), възлизащо на 26% от общото богатство на американците по времето, когато те са били на възрастта на днешните милениали.

С нарастването на спестяванията и с напредването на процеса по наследяване на тези активи, делът на милениалите постепенно ще нараства.

Младите могат да увеличат богатството си по два начина - да си го спечелят сами или да го наследят. Милениалите вече предсатвляват над една трета от всички работещи американци.

Според анализите на Bank of America в световен мащаб тяхното финансово състояние ще се увеличи значително в периода между 2015 и 2030 г., когато повечето от тях ще си намерят работа и ще започнат кариерното си развитие.

Наследените от тях активи също ще се увеличават със смяната на поколенията. На всеки пет години в Съединените щати от едно поколение към следващото се прехвърлят активи на стойност 1.3 трилиона долара.

До 2040 г. темповете, с които се развива този процес, вероятно ще се удвоят, имайки предвид, че дотогава по-голямата част от бейби бумърите вече ще са напуснали този свят или ще са на преклонна възраст.

По данни на консултантската компания Cerulli Associates до 2042 г. милениалите ще наследят активи на обща стойност 22 трилиона долара.

Милениалите в САЩ тъгуват по комунизма Една пета от младите хора смятат, че частната собственост е по-добре да бъде премахната

Предположението, че милениалите ще инвестират по същия начин, по който са го правели техните бащи, майки, баби и дядовци, обаче е погрешно. Те ще искат да упражняват много по-голям контрол върху това как се управляват парите им.

Два са основните фактори, които подкрепят тази тенденция - промените в технологиите и в механизмите на пенсионните схеми. За пазарите и инвестиционните компании тези промени вече са очевидни.

През 70-те години на миналия век повечето пенсионни схеми са с предварително установен размер. Пенсионерите получават фиксирана сума, базирана на осигурителния си доход и нямат думата по въпроса как се инвестират средствата, събрани от техните осигурителни вноски.

През 1978 г. в САЩ се създават инвестиционните пенсионни схеми, известни като 401(k), които дават на осигурените лица известни възможности за избор на фондовете, в които се инвестират спестяванията им за пенсия. От 1995 г. насам този тип пенсионни схеми се много повече от фиксираните.

И докато в миналото инвестиционните компании се бореха да спечелят пенсионните вноски на големите компании, днес бизнесът и неговите служители могат да избират между много възможности и финансови мениджъри, които да управляват средствата им.

Вторият ключов фактор са технологиите. Милениалите имат по-голям контрол върху пенсионните си спестявания, но в допълнение към това все по-голяма част от тях имат желание да инвестират директно на капиталовите пазари.

Днес това е по-лесно от всякога, тъй като финтех компаниите направиха инвестициите достъпни и за най-дребните играчи.

Цената за инвестицията на капитал от 100 долара на борсата е паднала от 6 долара през 1975 г. на 0.001 цента към днешна дата, пише The Economist.

Миналата година някои от водещите американски инвестиционни компании, като Charles Schwab, E*Trade, Fidelity и TD Ameritrade, намалиха комисионните си до нула, по подобие на приложението Robinhood, което беше пионер в тази област и даде на инвеститорите възможността да търгуват без да плащат такси за посредничество.

Оказа се, че поколението, свикнало да управлява всичко през смартфона си, гласува по-голямо доверие на едно мобилно приложение, отколкото на финансов брокер с история от няколко десетилетия зад гърба си.

Съвети за личните финанси в условия на пандемияКакво казаха експертите от сферата на капиталовите пазари, пенсионното осигуряване, кредитното посредничество и финтек индустрията по време на Панел Лични финанси от финансовия форум Шумът на парите

И докато Robinhood беше пионерът, който "отвори вратата" за инвестиции на борсата за милиони дребни инвеститори, останалите играчи от финтех индустрията незабавно се възползваха от набиращата сила тенденция.

На разположение на индивидуалните играчи вече има "роботизирани консултанти", които автоматично разпределят инвестираните активи в различни фондове и схеми, в зависимост от възрастта, доходите и рисковите предпочитания на клиентите.

Този тип приложения привличат потребители от всички възрастови групи, но според експертите от бранша средната възраст е около 35 години.

Какви обаче са финансовите целите, които преследват милениалите?

Близо 90% от тях смятат, че успехът не се измерва единствено с финансовото благополучие, показва анкета на Deloitte.

Освен това много от тях демонстрират склонност към импулсивни действия. Предпочитанията им към определени инвестиции много често не се определят на база финансови показатели, а в зависимост от екологичния отпечатък или социалната политика на компаниите.

Разбира се, същите тези милениали може и да станат доста по-прагматично настроени, когато в живота им се появят децата и ипотеките. Но все пак те вече се преживели две финансови кризи и много от тях имат желание да реформират "акционерния капитализъм", който доминира световните пазари през последното столетие.

През 2020 г. много от "старите кучета" във финансовата сфера започнаха да се шегуват с младите аматьори, които навлизат в света на финансовите пазари и често регистрират колосални (а понякога и комични загуби).

Но в крайна сметка, те могат да се окажат двигателя на промяната за начина, по който работят инвестиционните мениджъри, а защо не и икономиката като цяло, пише още The Economist.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg