За какво съжаляват големите инвеститори?

992
За какво съжаляват големите инвеститори?

© Pixabay

Вероятно сте чували фразата „Рим не е построен за един ден“.

Тези, които са начинаещи в инвестирането, би трябвало да се вслушат най-вече във втората част на популярния израз: „Но изгоря за един ден“.

Дори и част от най-известните инвеститори обаче са правили не една и две грешки, преди да създадат и разраснат своите империи.


Ние обаче само можем да се поучим от техните грешки. 

Уорън Бъфет

Инвестиционна грешка/съжаление: Изкупува собствената си компания

Бъфет първоначално инвестира в западащата текстилна фабрика Berkshire Hathaway през 1962 г. Две години по-късно, когато бизнесът продължава да запада, бившият директор на фабриката отправя устно предложение към Бъфет за обратно изкупуване на акциите му. Той се съгласява, но когато идва писмената оферта, той вижда, че тя е по-ниска от договореното.

Това вбесява Бъфет, който вместо да продава, започва да изкупува книжата на Berkshire. Години по-късно Бъфет закрива и последните фабрики на компанията и започва да инвестира и в други бизнеси, но най-вече застраховане (поне в началото).

Бъфет изчислява, че изкупуването на Berkshire Hathaway му е струвало 200 млрд. долара през следващите 45 години. Сметката е направена, при положение че той е вложил парите си директно в застраховането.

Инвестиционен урок: Не инвестирайте на база чувствата ви, а фактите. Бъфет прави огромна грешка, която му струва милиарди долари през следващите години. Днес той ни съветва да инвестираме само в компании, в които наистина вярваме, както и да го правим в дългосрочен период.

Джим Креймър

Инвестиционна грешка/съжаление: Креймър купува акции на Bed, Bath & Beyond през 2012 г. По товаа време компанията се справя доста добре, тъй като все още Amazon и останалите онлайн гиганти не са толкова популярни.

Креймър казва, че закупил няколко хиляди акции, тъй като е проучил компанията доста добре. Цената на книжата обаче започва да се понижава и Креймър решава да продаде.

Следва силен ръст, след който инвеститорът и настоящ телевизионен водещ казва, че ако не бе продал, акциите на Bed, Bath & Beyond биха били най-добре представилата се компания за годината в инвестиционното му портфолио.

Инвестиционен урок: Не се отказвайте толкова лесно от инвестициите си, на които сте отделили дни проучвания.

Най-добрите книги за лични финанси Книги за личните ни финанси, които трябва да прочетем

Сузи Орман

Инвестиционна грешка/съжаление: Продажбата на Amazon

През 1997 г. Орман купува акции на Amazon, просто защото харесала името на компанията. Може би тук става въпрос за убийствен инстинкт. Години по-късно, когато бизнесът започва да се разраства с много добра скорост, тя продава книжата си.

Орман печели малка сума от тази сделка, но днес казва, че винаги я боли коремът, когато пресметне на колко се равняват тези акции на Amazon.

Инвестиционен урок: Авторката на редица книги за управление на личните финанси и инвестициите по принцип не препоръчва да се купуват единични акции на отделни компании. Тя обаче е на мнение, че ако го направим, следва да ги държим дълъг период от време.

Дейв Рамзи

Инвестиционна грешка/съжаление: Дейв Рамзи започва забележителната си предприемаческа кариера сравнително рано – на 12-годишна възраст. След 20-а си годишнина той започва да купува къщи, които ремонтира и препродава.

Всички покупки обаче са осъществени с помощта на заеми. Банката, на която той дължи над 1 млн. долара, е продадена и новият собственик иска от Рамзи да му изплати заема в следващите 90 дни.

Той съумява да изплати част от дълга си, но все пак му остават 400 000 долара. Така на 28-годишна възраст той подава молба за фалит.

Инвестиционен урок: Изграждайте своята империя плавно и без заеми. В следващите години Рамзи отново започва да инвестира в недвижими имоти, но вече препоръчва да го правите със собствени средства, а не със заеми. Инвестиционният гуру също така препоръчва да формираме фонд за спешни случаи, да пестим за пенсия, както и да инвестираме само с финансов съветник.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg