За какво съжаляват най-много 90-годишните?

5172
За какво съжаляват най-много 90-годишните?

© Pixabay

Предубежденията ми за възрастните хора излетяха през прозореца преди четири години, когато жена на възраст над 80 години дойде при мен за помощ, пише американският автор и пастор Лидия Сон в CNBC.

Те беше вдовица от няколко години, но нейните проблеми не идваха от загубата на съпруга й. Вместо това тя се беше влюбила в женен мъж, който не можеше да отвърне на чувствата й.

Докато споделяше историята си, осъзнах, че хората на възраст над 80 години все още изпитват усещането за “пеперуди в стомаха”, когато се влюбват.


Отдавнашно схващане

Едно от чудесните и странни неща в моята работа като пастор е, че мога да бъда довереник и съветник на хора на всякаква възраст., казва Сон

Доскоро като цяло отъждествявах дълбоките копнежи и високите амбиции с енергията и идеализма на младежта. Предполагах, че с напредването на годините ние ставаме по-стоическо настроени и мъдри, или може би точно обратното: разочаровани от живота и страдащи от липса на енергия.

Общуването ми с най-различни хора породи любопитство относно живота на възрастните хора. Исках да знам: Какъв е животът на 90-годишните? Имат ли все още професионални амбиции? Търсят ли още любовта, секса и интимността? Какви са най-големите им страхове, надежди и мисли, свързани с остаряването? За какво съжаляват най-много в живота?

Така, въоръжена с лист и химикал, се срещнах с най-възрастните хора, които познавам, в това число няколко души от паството и техни приятели — всичките на възраст между 90 и 99 .

За какво съжаляват най-много хората на възраст над 90 години?

Започвах всеки разговор с въпроса дали съжаляват за нещо. Техните отговори бяха изпълнение със самообвинения и дълбока мъка.

Всички те изразявах сходни нагласи: “Само ако бях направил това по различен начин.” “Само ако можех да предвидя това, може би щях да направя нещо различно, за да го предотвратя.”

Бях въодушевена да науча, че нещата, за които съжаляват най-много, не са свързани с кариерата им, с пропуснати възможности или с неща, които не са постигнали. Тяхната болка по-скоро идваше от провалите в техните отношения с другите.

  • Те съжаляваха, че не са си изградили по-близки отношения с техните деца.
  • Съжаляваха, че не са насочили децата си по правилния път в живота.
  • Съжаляваха, че не са рискували да обичат повече, като например да са по-отворени в своите чувства към нови хора в живота им или по отношение на тези, които вече са били част от живота им.
  • Съжаляваха, че не са били добри слушатели; искаше им се да са били по-състрадателни и загрижени.
  • Съжаляваха, че не са прекарвали достатъчно време с любимите си хора.


Това ли е тайната на японското дълголетие?В Япония тайната за по-дълъг, по-щастлив и изпълнен с повече удовлетворение живот може да бъде обобщена с една дума – икигай

Най-щастливите моменти от живота им

След това сменях настроението, като ги питах за най-радостните моменти в живота им. Всеки от тях посочваше времето, когато съпругът или съпругата му са били живи или пък децата им са били по-млади и са живеели в техния дом.

Това ми се стори изненадващо, тъй като техните отговори изглежда си противоречаха с теорията, която предполага, че щастието ни като цяло намалява през 30-те и достига дъното в средата на 40-те. Тогава на 50 то отново тръгва нагоре и продължава да расте в следващите години.

Хората, с които е говорила Сон,казват, че са били най-щастливи от края на 20-те си години до средата на 40-те, когато са отглеждали деца и са търсели себе си.

Като млада работеща майка Сон казва, че често си мечтае за удоволствията на пенсионерския живот. Тези разговори обаче я карат да се замисли върху вероятността един ден да гледа на този напрегнат период, в който балансира между приучаването на децата към гърне, работата на пълен работен ден и малкото време за себе си, като на най-удовлетворяващото време от живота й.

Как да живеете щастлив живот, но без да съжалявате?

Урокът изглежда е, че сега е времето човек да бъде луд, авантюрист, влюбен, любопитен и да изследва света.

Това може да звучи нереалистично отначало; отглеждането на деца не е лесно, бракът може да влияе сериозно на емоционалното състояние, работата е напрегната, а свободното време е силно ограничено. Ако обаче вземам тези мимолетни моменти за даденост, след това ще съжаляваме.

Според 90-годишните хора, с които разговарях, тайната на щастливия живот, без след това да съжалявате за нещо, е човек да се наслаждава на всяка секунда с любимите си хора, казва Сон.

Казано по друг начин, когато попитах един мъж дали му се иска да беше постигнал повече в живота, той отговори: “Не, иска ми се да бях обичал повече.”

Сон споделя, че сега, когато усети, че започва да идеализира миналото или бъдещето, си задава въпроса „Какво и кой ще ми липсва най-много от този период, след като всичко свърши? След това изведнъж хаосът в живота й се превръща в чудно приключение, изпълнено с богатство и любов.

Тя признава, че колкото и голямо да е било любопитството й относно живота на възрастните хора, истинската причина за нейното проучване е страхът й от остаряването. „Исках да надникна и да видя какъв ще е животът ми след няколко десетилетия. Смятах, че тези познания вероятно ще разсеят тревогите ми.

Така и стана. Въпреки нещата, за които съжаляват, тези възрастни хора все още се смеят до захлас, влюбват се лудо и ожесточено преследват щастието.

Оказва се, че остаряването, в крайна сметка, не е чак толкова лошо.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg