Заплашен ли е статутът на щатския долар като световна резервна валута?

3095
Заплашен ли е статутът на щатския долар като световна резервна валута?

© Pixabay

Съединените американски щати имат най-мощната армия в света, но доларът, всъщност, е най-силното им оръжие.

След близо 80-годишно господство на пазара като резервна валута обаче, възможно ли е доларът да загуби този статус?

Около 60% от общо 12.8 трилиона долара глобални валутни резерви в момента се държат в долари, което дава на САЩ осезателна привилегия спрямо останалите страни.

И тази привилегия има своята финансова цена. Тъй като държавният дълг на САЩ, обезпечен с долара, е много привлекателен, лихвените проценти в страната са по-ниски. САЩ могат да вземат заеми от други страни в собствената си валута, така че ако щатският долар загуби стойност, дългът им също губи стойност.

Американските фирми могат да извършват международни транзакции в долари, без да се налага да плащат такси за конвертиране.


И може би най-важното е, че при екстремни обстоятелства САЩ могат да прекратят достъпа на долари до централните банки по целия свят, като изолират и изтощят техните икономики. Рагурам Раджан, бивш управител на Резервната банка на Индия, нарича тази власт „икономическо оръжие за масово унищожение“.

САЩ използваха точно това оръжие срещу Русия през февруари, след нахлуването на руската армия в Украйна. Валутните резерви на руската централна банка на стойност 630 милиарда долара бяха замразени, а стойността на рублата беше подкопана. Това даде на Америка способността да накаже тежко Русия и то без да въвлича американската армия във война.

Но с голямата сила идва и голямата отговорност. Когато се използва оръжие за масово унищожение, дори и икономическо, хората се плашат. За да се предпазят от същата съдба като Русия, други страни започват да диверсифицират инвестициите си и да прехвърлят активите си от щатски долари в други валути.

Това е основният рисков фактор, който може да заплаши статута на долара като глобална резервна валута.

"Милитаризирането на долара може да доведе до неговото обезценяване. А "балканизацията" на глобалните финансови системи “подкопава ролята на щатския долар като резервна валута", коментира пред CNN анализаторът на Bank of America Майкъл Хартнет.

Как ръстът на лихвите в САЩ влияе на потребителите?Федералният резерв на Съединените щати предприе повишение на основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта, което е първото от три години насам

В доклад на Международния валутен фонд се посочва, че делът на щатския долар в международните резерви намалява през последните две десетилетия. Началото на този процес е приблизително по същото време, когато Съединените щати започват войната си срещу тероризма и предприемат икономически санкции срещу неприятелските държави.

Оттогава една четвърт от тези превалутирани резерви са се изместили от долари в китайски юани, а останалите три четвърти - във валути на по-малки държави.

„Тези наблюдения дават сигнали за това как международната система може да се развива в бъдеще“, предупреждават експертите на МВФ.

Русия и Китай се надяват да заемат водеща роля в еволюцията на международната финансова система.

Руският президент Владимир Путин заплаши в четвъртък да прекрати износа на газ за страни, които нямат открити сметки в руски банки и не плащат в рубли. Европейският съюз получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия, като за момента липсват реалистични алтернативи.

Междувременно, Саудитска Арабия води преговори с Пекин да приема юани вместо долари за продажбите на петрол в Китай.

Може ли обаче доларът реално да бъде "детрониран" като резервна валута?

Ако последните две години са ни научили на нещо, то е, че няма нищо невъзможно. Но перспективата САЩ да загубят тази привилегия е малко вероятна.

От една страна, алтернативите не са особено реалистични. Китай от години активно лансира юана на международните пазари, но до момента само около 3% от глобалните транзакции се извършват в китайската валута. За сравнение, делът на долара е около 40%.

САЩ все още са доста привлекателни за останалата част от земното кълбо. Капиталовият пазар на Уолстрийт е най-големият и най-ликвидният в света, благодарение на което в страната се влива много чуждестранен капитал.

Глобалните потоци от преки чуждестранни инвестиции нарастват със 77% - до приблизително 1.65 трилиона долара през 2021 г., но инвестициите в САЩ бележат ръст от 114% до 323 милиарда долара за същия период, според данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

неознат
# 0
10:04 | 5 April 2022
доларът ще изчезне
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg