Запознайте се с първата японка, спечелила 1 млрд. долара

5950
Запознайте се с първата японка, спечелила 1 млрд. долара

Преди четири десетилетия, въоръжена с диплома за средно образование и опит като секретарка, Йошико Шинохара създава агенция за набиране и обучаване на персонал в своя малък токийски апартамент. Днес, на 82-годишна възраст, тя става първата жена в Япония, спечелила състояние от над 1 млрд. долара, пише Forbes в материал, който ни запознава с нейната история.

Наскоро Шинохара се оттегли от поста на председател на Temp Holdings  - бизнес, който генерира приходи от 4.5 млрд. долара през 2016 година. През последния месец акциите на компанията, които се търгуват на Токийската фондова борса,  се повишиха с 11.5% и по този начин стойността на 25-процентния дял на Шинохара, заедно с дивидентите, които тя е получавала през годините, надхвърлиха 1 млрд. долара.

Така тя се превърна в една от едва 27-те жени милиардери в Азия, които сами са натрупали своето състояние. При това останалите 26 жени в списъка са все от Китай или Хонконг.

Пътят на Шинохара към успеха не е лесен. Тя е родена през 1934 г. и израства по време на Втората световна война. Баща й умира, когато Йошико е едва на 8 години и тя е отгледана от своята майка, която работи като акушерка.

Бъдещата бизнес дама завършва гимназия и се омъжва, но бракът не продължава дълго. Тя напуска Япония и прекарва по-голямата част от 60-те години на 20-и век в Англия и в Австралия, работейки като секретарка.

В крайна сметка, тя се връща в Япония и през 1973 г. и отваря агенцията за човешки ресурси. Отначало бизнесът е слаб и тя е принудена да води частни уроци по английски език вечер, за да свързва двата края. Пет години по-късно компанията се мести в първия си офис.

Бизнесът на Шинохара адресира един основен проблем в японското общество, споделя пред Forbes представителят на Temp Holdings Йоко Сомура. По онова време жените в страната обикновено напускат работа, след като сключат брак, така че „много жени, преминали определена възраст, чувствали неудобство да продължат кариерите си,“ казва Сомура.

Жените, които искали да продължат да работят, пък имали малко възможности за високо квалифициран труд. „Нашата компания имаше възможност да расте, като отговори на този проблем,“ добавя Сомура.

Първоначално Шинохара наема само жени, но след известно време продажбите започват да намаляват. В интервю за Harvard Business Review през 2009 г. тя разкрива, че това се дължало на специфичния управленски стил на жените мениджъри по онова време, които предпочитали да защитават позициите на компанията, вместо да търсят нови бизнес възможности.

Към края на 80-години Шинохара наема повече мъже, за да балансира бизнеса и продажбите тръгват нагоре.

През 90-те години, които се характеризират с икономическата стагнация в Япония, много компании се опитват да съкращават разходите, като наемат почасови работници, а не редовни служители. Това позволява на Temp Holdings да излети.

През 2008 г. компанията излиза на токийската борса, а през 2010 г. придобива 4% от американската фирма за набиране на персонал Kelly Services, подпечатвайки стратегическо партньорство между двете компании. Партньорството е разширено през 2012 г. чрез формирането на джойнт венчър, фокусиран върху Китай, Хонконг и Южна Корея.

Днес Temp Holdings се занимава с консултантска дейност, набиране на персонал, аутсорсинг и разработка на системи. Шинохара, която стана почетен председател на компанията през април миналата година, никога не се омъжва повторно и няма деца.

През 2014 г. тя дари около 5% от акциите на компанията на Yoshiko Shinohara Memorial Foundation - фондация, която дава стипендии на студенти, учещи да станат медиицински сестри, служители в детски домове и социални работници.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg