Защо 15 от 17 деца тръгват с непознат, дори знаейки, че не трябва

1627
Защо 15 от 17 деца тръгват с непознат, дори знаейки, че не трябва

© Pixabay

През лятото на 2019 г. Lisa Alert - организация, подобна на Amber Alert (сигнал, използван при отвличане на деца), прави социален експеримент в Саратов, Русия.

Непознати се опитват да накарат деца на възраст между 3 и 12 години да напуснат детската площадка с тях (разбира се, при предварително разрешение на техните родители). От 17 участници в експеримента 15 деца тръгват с непознатия и само две 6-годишни категорично отказват да напуснат детската площадка.

Bright Side припочня, че само във Великобритания около 0.5 милиона деца изчезват всяка година (и това е повече от цялото население на Исландия).


Кои са причините, поради които се случва това?

Как децата се извеждат от пълни с хора площадки?

Едно от най-страшните наблюдения по време на почти всеки експеримент, свързан с отвличане на деца, е, че хората наоколо са напълно безразлични. Според доброволците на Lisa Alert, накарали деца да тръгнат с тях, наоколо има много хора и нито един възрастен, забелязал какво се случва, не се е опитал да разбере какво става.

„Похитителите“ използват фрази, които са много популярни и трябва да звучат като предупреждение за всеки, който ги чуе:

 • "Нека ти купя малко бонбони."
 • "Нека да нахраним гълъбите."
 • „Наоколо тичат катерици. Да отидем да видим? "
 • "Баща ти ме помоли да те заведа при него. Да тръгваме!"

Някои от най-ефективните методи за отвличане на деца са използването на малки котенца или кученца. Някои престъпници често се преструват на полицаи, лекари или пожарникари.

Мотивацията на един похитител може да бъде различна: обикновено те искат да навредят на децата или да ги отвлекат за дълго време. Една от най-редките причини е кражба за осиновяване. Новите родители обикновено нямат представа откъде идва бебето.

В този бизнес се използва дори и един по-специфичен метод - отвличане преди раждането. Хората крадат ембриони, държани в специални центрове. В очите на закона тази кражба е равносилна на отвличането на живо дете.

Защо 15 от 17 деца ще отидат с непознат, дори ако знаят, че не трябва?

Шансовете едно дете да тръгне с непознат се увеличават драстично, ако ролята на похитителя се играе от жена или тийнейджър. Освен това всеки човек интуитивно си представя престъпниците като мъжете от телевизията: те са високи, ядосани и враждебни.

Трябва обаче да обясним на децата си, че дори стара дама или младо момиче може да бъде лош човек.

Децата, участвали в експеримента, за който вече споменахме, са попитани: „Защо отидохте?“ Отговорите са различни:

 • "Дамата ми каза да я последвам."
 • "Знаех, че това е експеримент!"
 • "Мислех, че майка ми ме чака там."

Тази ситуация изглежда още по-обезпокоителна, ако вземете предвид факта, че обектите на експеримента всъщност знаят какви са възможните последици от тръгването с непознат. Всички те са инструктирани много пъти от родителите си какво да направят в подобна ситуация, но очевидно това е било безполезно.

Децата се нуждаят от обяснение защо непознатите са опасни. Защото касиерите в магазините, съседите и другите майки на детските площадки, които детето все пак помни визуално, също са непознати. Така че правилото „никога не говори с непознати“ е невъзможно да се следва.

Един от начините за решаване на проблема е чрез организиране на родителски комитети, в които възрастните наблюдават децата.

Това, което също може да бъде полезно, са чести разговори и ролеви игри с децата по темата: попитайте ги какво биха направили в определени ситуации и ги разиграйте. Никога не знаете дали това "обучение" няма да спаси живота им, както се случва с две американчета на 8 и 10 г. през лятото на 2019 г.

Брат и сестра седят в кола и чакат баба си, когато млад мъж просто скача на шофьорската седалка. 8-годишното момче реагира мигновено: отваря вратата и излиза, след което сграбчва ръката на сестра си и й помага да се измъкне. Престъпникът е заловен скоро след това.

Какво пречи на детето просто да избяга?

Друга информация, зарази която си струва да се притеснявате от похитители, е тази: дори когато жертвата осъзнае, че няма да види катерица, тя не се опитва да избяга. И когато родителите им питат „Защо?“, децата отговарят, че са се срамували да пищят или да викат за помощ.

Инструкциите „крещи, ако си в опасност“, изглежда не означават нищо за децата. Те имат милиони въпроси: Да крещят какво? Колко силно? Ами ако никой не ги чуе? Ами ако ги чуят, но никой не помогне?

Едно от възможните решения на този проблем е да разиграете ситуацията със силни викове ("Помощ! Не познавам този човек! Стой далеч от мен!"). Смисълът на тази практика е да се отърве детето от срама.

Освен че се срамуват, децата обикновено се страхуват да не изглеждат глупаво. Те разсъждават по този начин: „Ами ако не ми направи нищо и започна да крещя, ще изглеждам като глупак и всички ще ми се смеят.“

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е, че децата са свикнали да следват инструкциите на възрастните, защото ние всъщност ги учим никога да не се съмняват в това, което казваме.

Няколко препоръки от американски експерти:

 • Не поставяйте етикет с име върху дрехите или вещите на детето си. Децата са по-склонни да вярват на хората, които ги наричат ​​по име.
 • Ако детето се загуби в мол или магазин, то трябва да се обърне за помощ към служител. Не бива да ви търси само на паркинга, тъй като именно от там се крадат най-много деца.
 • Ако детето вече е отвлечено, то трябва да знае как да даде на хората наоколо сигнал, че е в беда. През 2007 г. похитител транспортира тийнейджърка със самолет. Тя оставя бележка с молба за помощ в тоалетната. Когато самолетът пристига, полицията вече чака похитителя.
 • Не се препоръчва тийнейджърите да пътуват на автостоп, въпреки че тази практика сред тях е изключително популярна.
 • На обществени места тоалетните са особено опасни. Не позволявайте на децата сами да ходят в тоалетната, а ги придружавайте до нея и чакайте отпред.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg