Защо българите не инвестират на капиталовите пазари

4269
Защо българите не инвестират на капиталовите пазари

© Pixabay.com

Само преди няколко месеца проучване в САЩ установи, че 52% от американците инвестират на капиталовия пазар. Стойността на този показател обаче е изравнена най-ниска стойност, а само преди 10 години близо 2/3 от американците имаха вложения на борсата (65%).

У нас последните публикувани данни по този въпрос сочат, че едва 2-3 на сто от българите имат вложения в акции, облигации, взаимни фондове, борсово търгувани фондове (ETF).

Няколко са причини за това. Нека видим основните, според Profit.bg:


1. Доходите

Българите сме най-бедната нация в ЕС. Когато работиш от заплата до заплата, а междувременно търсиш заеми от приятели и прибягваш от време на време и до бързите кредити, няма как да мислиш за инвестиции.

Основната грижа на населението в страната ни е как да подсигури основните нужди на децата си. Така че няма как да се изненадаме, че жените у нас раждат все по-малко. Да не говорим и за инвестиции. Това е дума, която се чува доста рядко в разговорите между съпрузите у нас.

2. Ниската инвестиционна култура

Да, факт е, че образованието по темите Лични финанси или Инвестиции в развитите държави започва още от средното, а в други страни и в основните класове.

Когато си отраснал с възможността да инвестираш, за да увеличиш спестяванията си, депозитите няма да са основната ти инвестиционна възможност, както е у нас.

3. Рисковано е

Наистина, част от българите загубиха пари на Българска фондова борса или чрез взаимни фондове по време на кризата от преди 10 години. Именно затова днес те продължават да не се интересуват от вложения на борсата, смятат това за рисковано или само за избрани и богати хора.

А всъщност не е точно така. Да, по-високият риск може да ви донесе и по-голям доход, но наистина не са необходими милиони, за да стартирате.

(бел. ред. - авторът на този материал прави първите си инвестиции през 2000 г., когато инвестира 2000 лв.).

Но, да, ако търсите оправдание, трябва да знаете, че дори и великият инвеститор Уорън Бъфет казва: "Не инвестирам в бизнеси, от които не разбирам".

Решението е:

4. Курсове, литература и финансови сайтове

Вместо да посещавате популярните клюкарски сайтове или други, за които се двоумите дали новините са истина, можете да започнете все по-често да отваряте специализираните портали в страната.

Защо не и да си купите книга за лични финанси, където също ще прочетете, че има доста различни форми на инвестиции, различни от депозитите. А и доста други полезни факти, като например как да започнем да спестяваме, какво е то бюджет и др.

Имайте предвид, че голяма част от лицензираните инвестиционни посредници у нас предлагат и безплатни курсове на настоящите и бъдещите си клиенти.

5. Покупка на вещи

Покупката на различни вещи, дрехи и др. няма да ви направят богати. Част от най-богатите хора в света харчат колкото се може по-малко, за да имат повече средства за вложения. Защо не опитате и вие?

Днес инвестиция във взаимен фонд може да се стартира и с по 50 лв./месечно, а това е цената на някоя от днешните ви дрехи, по всяка вероятност. Притежанието на нова вещ може да ви направи щастливи за определен момент, но повярвайте - вложенията са това, което ще ви направят доволни в бъдещето, когато ще е време да помислите и за старините си.

6. Моментът не е подходящ

Още едно популярно оправдание. Да, българският основен индекс SOFIX бе един от най-засегнатите след световната финансова криза, след като загуби близо 90% от стойността си. В последните 12 месеца той обаче е сред най-добре представящите се, като пред него са само индикаторите в Египет и Венецуела.

Именно заради пониженията и възходите на капиталовите пазари се препоръчват инвестициите във взаимен фонд, например, да са с хоризонт от 5-7 години.

7. Печеля/не печеля достатъчно

Независимо от доходите, инвестициите на капиталовите пазари предлагат възможност за вложения на суми от 50-100 лв./месечно до стотици хиляди или милиони.

Дори и да печелите в момента достатъчно пари, не е ясно дали доходите ви ще останат същите след 5 или 10 години. А при положение че доходите ви са ниски, винаги може да отделите 20 или 50 лева месечно, които да насочите към избран от вас фонд.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dundyе
# 0
16:03 | 29 March 2020
Всички знаем, че причината е, че големите компании масово се управляват от хора, свързани с мафията или с корумпираното правителство (все едно и също е) и че дяловете търгувани на борсата са толкова малки, че правят самата борса безсмислена. "Инвестирането" на БГ борсата е като дарение - предоставяш парите си, без да очакваш нищо в замяна. Дори и данък не можеш да си приспаднеш...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg