Защо децата на Бил Гейтс нямаха смартфони до 14-годишна възраст

19923
Защо децата на Бил Гейтс нямаха смартфони до 14-годишна възраст

© pixabay.com

Изграденото отношение към електронните устройства и установяването на граници е фундаментална част от родителството. От ключово значение е кога давате на детето си негово собствено устройство.

Това е тема, която не бива да бъде подценявана. Анализаторската компания Flurry казва, че американските потребители прекарват по 5 часа дневно с телефони и други устройства в ръка. Друго проучване допълва, че времето, което човекът посвещава на мобилни приложения, се увеличава всяка година. 

Като се вземе предвид колко време отделяме, вгледани в екрани, струва си да се обмисли добре кога е препоръчително да предложим на своите деца собствени устройства.


Според едно проучване средно едно дете получава собствен смартфон на 10.3-годишна възраст. Същото проучване сочи още, че на 12-годишна възраст 50% от децата вече имат акаунти в социалната мрежа.

Не така стоят нещата със семейството на Гейтс. В скорошно интервю пред The Mirror той споделя, че децата му не са имали свои смартфони, преди да навършват 14 години.

Точно така. В момента неговите деца са на 20, 17 и 14 години. Те не са имали собствен смартфон, преди да влязат в гимназия.

Гейтс е последвал съвета на Джейс Стейър от Common Sense Media. Става дума за неправителствена компания, която изследва продуктите и съдържанието за семейства.

В семейството на Стейър децата трябва да влязат в гимназия, преди да получат свой смартфон. Защо? Тъй като трябва да демонстират, че умеят да се контролират и разбират „значението на комуникация лице в лице“.

Най-богатите хора във всички възрасти Защо хората се впечатляват толкова много от богатите?

Какво казва Стейър на родителите, които не следват неговия пример? Няма две еднакви деца, няма и магическо число... Възрастта на детето не е толкова важна, колкото нивото на отговорността и зрелостта му.

Искате ли да оцените до колко детето ви е зряло? PBS Parents са съставили списък с няколко практични въпроса, които да си зададете, когато искате да дадете на детето неговия първи смартфон. Ето ги и въпросите:

  • „Нуждае“ ли се детето от постоянен контакт с вас поради причини от характер безопасност?
  • Може ли то да разбере какво означава ограничение до няколко минути разговор и сваляне на приложения?
  • Може ли да му имате доверие – да не пише съобщения в клас, да не безпокои другите с разговорите си, да използва текстове, снимки и видеа отговорно?

Към днешна дата в семейство Гейтс продължава да има ограничения, макар всеки член вече да разполага със смартфон. Едно от тях е свързано с времето, което се прекарва с устройство в ръка. Освен това телефони е забранено да има на масата по време на хранене.

Има още една забрана. В дома на Гейтс са забранени всички продукти на Apple.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg