Защо децата не дължат нищо на родителите си?

14539
Защо децата не дължат нищо на родителите си?

© Pixabay

Животът ни се промени, а заедно с него познатите семейни структури.

Ето защо напоследък философската литература усилено обсъжда въпроса: Могат ли порасналите деца да пренебрегнат задълженията си към родителите?

Той се появи, защото много хора се страхуват да кажат „не“ на родителите си и са готови да жертват собствените си интереси и мечти, само за да не станат обект на упреците им.


Поради тази причина много хора, които не водят живота, който искат, като стават заложници на чувството за вина и дълг, който,всъщност, е невъзможен за изплащане.

Bright Side засяга тази сериозна тема в усилията си да помогне на порасналите деца да разберат къде е онази тънка граница между благодарността и доброволната саможертва.

Не бих съществувал без теб, но моето раждане е твой избор

Любимата фраза на родителите-манипулатори звучи така: „Носих те 9 месеца, не спях през нощта и бдях до креватчето ти, къде е твоята благодарност сега?“ Но това са естествени неща, които прави всяка жена, решила да стане майка, нали?

Детето дори не подозира, че може да му се наложи да върне всички онези грижи и топлина, които получават. И когато децата бъдат помолени да върнат дълга, любовта към родителите им постепенно започва да изчезва и се появява взаимното разочарование един от друг.

В любящите семейства грижите са нещо естествено, затова в бъдеще няма нужда от проява на благодарност от страна на детето.

Дадох ти толкова много и съжалявам, че това остана незабелязано

Още в първите минути след раждането си хлапето дава на родителите си всичко, което има: усмивки, прегръдки, първите думи и т.н. Но родителите трябва да имат сили и желание да забележат всичко, което детето прави за тях. 

Ако малките неща останат незабелязани, а възрастните смятат, че трябва само да задоволят основните нужди на детето си, не е изненадващо, че това дете няма да чувства силна връзка със семейството си в бъдеще. Излишно е да казваме, че желанието да се грижи за възрастни родители може изобщо да не се появи.

В най-добрия случай порасналото дете може да продължи да изпълнява основните си задължения, като купува продукти, лекарства и плаща част от комуналните задължения на семейството, като в същото време се опитва да се появява в дома си възможно най-рядко.

Родителите не винаги са най-близките ни хора

Родителите несъмнено играят важна роля в живота на всеки човек, но това не означава, че те са единствените в целия свят, на които той може да разчита. За съжаление, получава се и обратната ситуация - например, когато децата и родителите не срещат разбиране помежду си, чувстват, че им липсва подкрепа или че родителите пренебрегват проблемите им.

Критиките от страна на родителите могат да навредят дори повече от критиките на непознат, което влошава ситуацията.

Човек трябва да прецени ситуацията трезво - ако се сблъсквате с пренебрежение, унижение и нямате желание да споделяте притесненията си с родителите си, това не е връзка между любими хора. Ако не сте подкрепяни в детството си, големи са шансовете да не получите никаква подкрепа и в живота си на възрастен.

В този случай човек има пълното право да откаже да подкрепя родителите си, защото никога не е срещал същото от тяхна страна.

Ако родителят обаче безусловно е дал цялата си любов на дете, когато то порасне, няма да чувства нуждата да се отплати, а проявата на грижа он негова страна ще се превърне в естествен израз на всички тези чувства, натрупани през годините.

27-годишен ще съди родителите си: родили го без неговото съгласие27-годишен мъж планира да съди родителите си, защото са го родили без негово съгласие

Няма да стана човека, който искате да бъда

Родителите може да имат някои идеи за вашето бъдеще, но те никога не трябва да пречат на реализацията на вашите собствени планове. Да бъдеш възрастен означава да избереш своя път сам.

От ранна възраст едно дете знае какво иска, но ако родителите продължават да правят избор вместо него, то ще се превърне във възрастен, който ще се страхува от грешки и който винаги ще прехвърля отговорността за живота си на други хора.

Ако решите да се откажете от самостоятелното вземане на решения, само за да отговорите на очакванията на родителите си, това означава, че се правите на някой друг - някой, който всъщност не сте. Жертването на мечтите в отговор на семейните очаквания е най-добрият начин да генерирате недоволство, гняв и болка и да живеете с тези чувства до края на живота си.

Здравите взаимоотношения в семейството ни оставят да бъдем себе си. Ако ситуацията при вас е различна, крайно време е да обсъдите това и да създадете граници.

Няма да ви дам времето си

У родителите често се появява желанието да прекарват всяка секунда с детето си, защото те нямат свои собствени цели и интереси в живота. И когато то порасне, изчезва „лепилото“, без което всичко в семейството ще се разпадне.

Без значение колко деца и внуци има човек обаче, на първо място, той трябва да може да се грижи сам за себе си.

И не мога да върна вашето време

Обидата, че детето не "връща дълга си" се появява в случаите, в които родителят не е успял да реализира потенциала си в желаната от него сфера и изглежда, че появата на бебето му е попречило да постигне определени цели. Детето обаче не може да върне времето, което родител не е посмял да отдели за себе си.

Разбира се, през първите няколко години от живота на детето почти цялото време на родителите му е посветено на него, но начинът, по който те управляват времето си, зависи само от тях.

Ако по някаква причина ролята на родител не му носи никакво удоволствие, родителят може да започне да търси виновния, който е „откраднал най-добрите години от живота му“. Това води до искането детето да компенсира всичко, което родителите са загубили.

Малко статистика

Според проучване на американски социолози има голяма разлика между нивото на финансова подкрепа, която родителите очакват да получат, и помощта, която децата планират да им предоставят.

92% от анкетираните родители са заявили, че не очакват никаква финансова подкрепа от децата си при пенсиониране, само 1% очакват пълна подкрепа, 2% очакват, че децата им ще поемат по-голямата част от разходите им, а 5% казват, че децата им ще им предоставят подкрепа при нужда.

Въпреки факта, че повечето родители не очакват никаква подкрепа, 63% от децата казват, че планират да помогнат финансово на своите пенсионирани родители. 61% са готови да поканят родителите си да живеят с тях, когато спрат да работят.

Заключение

Най-доброто нещо, което родителите могат да направят за децата си, е да им дадат свобода и възможност да живеят живота си. Ако оставите детето си да се учи от собствените си грешки; ако уважавате избора и желанията му; ако го подкрепяте, помагате му и не налагате мнението си, то ще се превърне в човек с естествено чувство на благодарност и отговорност.

Ако отделяте време за себе си, никога няма да имате усещането,че живеете „пропилян живот“.

Имайте предвид, че детето копира поведението на родителите си - в момента, в който имате нужда от помощ, погледнете собственото си отражение в огледалото и вижте какъв човек сте били преди.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tommy
# 0
21:02 | 8 February 2023
МОЕТО ИМЕ Е ТОМИ ЛУКАС, ТОВА Е МОЯТ ОПИТ: Обикновено не вярвам в други сили преди. Но д-р Огунделе ми даде голяма надежда и причина да му вярвам. Съпругата ми и аз се разведохме за повече от 7 години и бях самотен и страдах с децата си, но имах нужда от нея отново в живота си, така че търсех помощ навсякъде, но само д-р Огунделе успя да ми помогне. Този човек е могъщ, д-р Огунделе върна жена ми за мен в рамките на 48 часа със силите си и магиите му са безвредни. Казах му, че ще свидетелствам на хората като благодарност от мен, затова споделям историята си, ако някой има нужда от неговата помощ, свържете се спешно с него в WhatsApp и Telegram: +27638836445. Той е честен и ефективен.
Юлия
# 1
17:01 | 11 January 2023
ЗАСРАМЕТЕ СЕ ЗА ДОПУСКАНЕТО НА ТАЗИ СТАТИЯ В САЙТА ВИ!!! СРАМОТА ЗА АВТОРА НА СТАТИЯТА!!! ВИЕ СТЕ ЗАГУБИЛИ ВСЯКАКВА ИДЕЯ ЗА МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ И ВИДОИЗМЕНЯТЕ ГРАНИЦИТЕ ИМ!!!
Никой
# 2
22:08 | 23 August 2022
Хубаво сте разгледали статистиката, но по закон родителите могат да искат издръжка от децата си при определени обстоятелства. Ако не се лъжа дори бабите и дядовците могат да искат от внуците... това е по закон
Вивиян
# 3
22:04 | 2 April 2022
Както и родителите на порасналите деца не им дългат нищо … Нали? Нито пари, нето безплатно детегледачество… Тогава има равновесие
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg