Защо децата ви се карат толкова много и какво да направите по въпроса?

1013
Защо децата ви се карат толкова много и какво да направите по въпроса?

© Pixabay

Всяко семейство с много деца може да очаква викове, затръшване на врати, кавги и ревове.

Братята и сестрите се бият по много причини. Може да са гладни, уморени или просто да са отегчени един от друг.

Попитайте всеки родител, който има две или повече деца, и той ще се съгласи, че арбитражът е част от родителството.


Докато братята и сестрите се борят да стресират родителите си, нормално е те да се люлеят между обожаването и ненавистта си един към друг.

Bright Side проучи различните причини, поради които братята и сестрите се карат и каква роля трябва да играят родителите в драмата.

Знайте кога да се намесите и кога да ги оставите на мира

Насилието, тормозът и други признаци на физическа разправия трябва да бъдат премахнати в зародиш. Никакъв спор не може да оправдае ударите. Но ако конфликтът е сравнително слаб и изглежда, че децата се справят с него, няма нужда да се намесвате.

Проучванията сочат, че децата, които сами решават спорове, израстват като толерантни възрастни в бъдеще. Това дори може да ги направи по-добри хора. Така че следващия път, когато децата ви се карат, дори и гръмогласно, ги оставете да се оправят, стига да няма физически заплахи или тормоз.

Посредничете, но не отсъждайте

Като родители обичаме децата си еднакво. Но понякога може да не сме в състояние да проявим еднакво отношение, когато те се карат. Може по невнимание да застанете на страната на едното дете, създавайки още повече негодувание. Ако битката става грозна и все пак се намесите, не вземайте страна.

Вместо това насърчавайте децата да говорят помежду си. Идентифицирайте проблема като малък, среден или много голям. Помолете децата си да му намерят решения и им помогнете да постигнат споразумение сами.

Поставете спора в пауза

Децата се ядосват по-бързо от възрастните, но това също така означава, че те по-бързо продължат напред и забравят всичко. Ако видите спор, който протича без никакви полезни резултати, поставете пауза на битката.

Помолете децата да си починат, да си намерят друго място и да си отдалечат един от друг. Включете ги в друга дейност за известно време. Върнете се отново към темата малко по-късно, когато нещата са по-спокойни и децата са забравили експлозивните си емоции.

Излезте навън, за да си отдъхнете

Страхотен начин да избегнете битките е да изпратите децата навън, да поиграят и да изпуснат малко парата. С пандемията те дълго време прекарват на закрито. Ако забележите признаци на капризничене, помолете ги да играят на топка в парка или да карат колело. Присъединете се към тях, ако имате време.

Дете, което е уморено от физически активности, ще бъде по-малко склонно да се бие и по-заинтересовано просто да хапне топла храна и да си почине.

Прекарвайте време с всяко дете

Всяко дете е различно. Не е нужно да се отнасяте към децата си еднакво, но трябва да се отнасяте с тях справедливо. Ако единият иска да гледа филм, докато другият да чете книга, нека има време за това. Купувайте такива награди и подаръци, каквито харесва всяко от децата ви, а не едни и същи за всички.

Децата на различна възраст и пол може да искат да споделят с вас различни проблеми насаме. Отделете време за всяко дете. Говорете или просто го прекарвайте с тях, правейки това, което и двамата обичате, за да се сближите.

Налагайте една и съща дисциплина

Въпреки че може да не заемате страна или да се намесвате твърде много, има моменти, в които ще трябва да налагате дисциплина като родител. Забравете да търсите кой е започнал битката. Когато и ако братята и сестрите се бият, наказвайте ги заедно, избирайки това, което работи за вас и вашата семейна динамика.

Извадете забавлението от битката

Много пъти децата се карат, защото харесват вниманието, което привличат. Вашето най-малко дете може, всъщност, да играе жертва точно по тази причина. Следващия път, в който децата ви се карат за тривиални неща, ги игнорирайте. Изглеждайте отегчени, незаинтересовани и ги оставете да се оправят сами.

Но когато направят нещо хубаво един за друг, превърнете го в голяма работа. Това ще премахне забавлението от битките и ще накара децата да разберат, че колкото повече си сътрудничат и съжителстват в хармония, толкова повече похвали и внимание получават.

Разберете динамиката в отношенията им

Има моменти, в които децата се разбират добре, само за да си крещят един на друг след секунди. При тях фазите идват и си отиват, като това е свързано с възрастта им. Така че независимо дали става дума за две или повече деца, динамиката на братята и сестрите се променя и като родители трябва да се движите по течението.

Всяко дете е индивид с постоянно променящи се симпатии, антипатии и хормони, така че динамиката между тях ще продължи да се променя. Като родители ние можем да осигурим основата на дълготрайна здравословна връзка, като укрепваме семейните ценности и възпитаваме доброта.

Преди всичко запазете хладнокръвие

Винаги помнете, че сте възрастен. Във всяка ситуация, без значение какво са направили децата ви, не можете просто да нахлуете и да започнете да крещите. Ако битката не е достатъчно агресивна, за да се намесите незабавно и да я прекъснете, направете пауза и пребройте до 10, преди да влезете.

Центрирайте собствените си емоции, преди да се опитате да успокоите децата, за да гарантирате, че нещата няма да ескалират още повече. Те са децата, а вие сте възрастният, колкото и трудна и непреодолима да изглежда ситуацията.

7 признака, че отглеждате разглезено дете и какво да направите по въпросаДобрата новина е, че разглезените деца стават, а не се раждат такива. Така че обратният процес е възможен

Защо се карат братята и сестрите според науката? 

Въпреки че и ние сме се карали със собствените ни братя и сестри, винаги се чудим защо децата ни се препират толкова много.

Науката изброява няколко причини за тези битки и макар те да не са изненадващи, могат да доведат до известно прозрение, ако ние, като родители, трябва да коригираме поведението си.

Преференциално отношение: Някои култури придават по-голямо значение на един пол пред друг и това може да доведе до негодувание и, следователно, битки между братя и сестри.
Търсят независимост: Децата трябва да растат, било то в предучилищна възраст или като тийнейджъри. С бушуващите хормони или ограничените социални умения идва битка за равенство с техните по-големи или по-малки братя и сестри. Това означава, че може да има негодувание и следователно разправии.
Нуждаят се от внимание: Понякога братята и сестрите могат да се карат помежду си, ако осъзнаят, че това е един от начините да привлекат вниманието ви като родители. Това е по-скоро нужда от любов и време, отколкото реални кавги.
Индивидуални темпераменти: Всички деца са различни, дори и да споделят едни и същи гени. Споровете между различни индивиди, живеещи заедно, са нормални, стига да са добронамерени.
Стил на родителство: Децата се учат как да разрешават спорове от вас. Ако те видят, че се карате като родители и се справяте с всичко това спокойно, те също ще се научат да правят същото.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg