Защо колегите са важни за успешната кариера?

2662
Защо колегите са важни за успешната кариера?

© pixabay.com

Изследване на Харвардския университет установи коя е тайната на кариерния успех: необходимо е правилно да подберете своите колеги.

Ценността на знанията на човека зависи от това с кого работи, казват авторите на научния труд. Те са следили кариерата на 9 млн. шведи, събирайки данни за тяхното образование, заеманите длъжности и колегите им в течение на 10 години.

Така установили, че служителите, чиито навици и професионални знания се допълват едни други, получават по-висока заплата.

Смятаме, че професионалните навици са нещо лично, нещо, което хората могат да продават на компанията, казва Франк Нефке, директор наGrowth Lab в Харвард, пред изданието ScienceDaily. По думите му това виждане за навиците е твърде опростено.


Навиците на един човек са свързани с навиците на друг и т.н. Колкото по-добри са тези връзки, толкова по-продуктивни са служителите и толкова повече ще заработват, допълва той.

Изследването на практика отговаря на въпроса защо заплатите в големите градове и компании са по-високи, отколкото в периферните зони, и защо се наблюдава разлика в продуктивността на служители с еднакви професионални навици и образование.

Например, анестезиолозите получават по-висока заплата, отколкото екип от хирурзи със сходни навици и знания, тъй като техните умения са ценят по-високо и това им помага да достигат кариерни върхове.

В същото време професията чистач се възприема като нископлатена, тъй като способността да чисти притежава почти всеки. Има изключения от това правило, разбира се.  

Днес си задайте тези седем въпроса, за да имате щастлив живот Струва си да го направите

Факторът допълване на едни професионални знания в колектива с други стимулира кариерата, подчертават в изследването.

Като правило, служителите по-дълго остават в една компания, където процъфтява професионално разнообразие, и я напускат, когато специалистите в нея са взаимозаменяеми, а не се допълват.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg